Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Bloomberg: «Πικρό χάπι», εκλογές ή δημοψήφισμα οι επιλογές Τσίπρα

Theodore Manolopoulos / SOOC
Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg παρουσιάζει τρεις επιλογές που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση στο επόμενο χρονικό διάστημα: το «πικρό χάπι» των νέων μέτρων, τις πρόωρες εκλογές ή το δημοψήφισμα

Στο δημοσίευμα του το Bloomberg κάνει μια αναδρομή στη στάση του Αλέξη Τσίπρα από πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν υποσχέθηκε τέλος της λιτότητας. την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και μέχχρι σήμερα, στο κατώφλι μιας νέα επώδυνης συμφωνίας.

Αναλυτικά παρουσιάζει τρεις λύσεις για την ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η αποδοχή των σκληρών μέτρων λιτότητας από την Ελλάδα μοιάζει η πιο πιθανή λύση αυτήν την στιγμή


«Το πικρό χάπι»


Η συνθηκολόγηση του κ. Τσίπρα προκρίνεται ως η πρώτη επιλογή ενώ το Βloomberg σχολιάζει πως δε θα είναι η πρώτη φορά που θα το κάνει. «Άλλωστε κάτι αντίστοιχο έπραξε πέρυσι με τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη», γράφει το Bloomberg. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και με πλεονέκτημα την πιθανή αναδιάρθρωση χρέους,-ενδεχόμενο που οι πιστωτές έχουν αφήσει ανοιχτό από το 2012- αλλά και το γεγονός ότι τα μέτρα είναι προληπτικά να προσπαθήσει να «περάσει» τα μέτρα στους βουλευτές του. Μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι πολύ πιθανό οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να «καταπιούν το χάπι της λιτότητας».


Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι αγορές -βάσει της μέχρι στιγμής αντίδρασής τους- θεωρούν πιο πιθανό αυτό το σενάριο.


Οι πρόωρες εκλογές


Μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσει τον Αλ. Τσίπρα στην πρόωρη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Το χαρτί αυτό το έπαιξε πέρυσι όταν έχασε την υποστήριξε της σκληρής αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο φέτος είναι δύσκολη η επανάληψή του, λόγω των δημοσκοπήσεων που φέρνουν την αντιπολιτευόμενη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη στην πρώτη θέση.

Το αποτέλεσμα των νέων εκλογών μπορεί να φέρει την ΝΔ στην κυβέρνηση σε συνεργασία με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, ωστόσο μια κυβερνητική αστάθεια ή μια νίκη Τσίπρα με μια ατζέντα κατά των νέων μέτρων θα οδηγήσει εκ νέου σε αδιέξοδο. Η χρεοκοπία τον Ιούλιο θα γίνει πιο πιθανή, όπως και μια ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη.


Το δημοψήφισμα


Στο σενάριο αυτό ο Τσίπρας μπορεί να υποστηρίξει ότι οι δανειστές ζητούν περισσότερα απ' όσα συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Ιούλιο και επομένως χρειάζεται νέα λαϊκή εντολή για να τα εφαρμόσει.

Το δημοσίευμα επικαλείται πρόσφατη δημοσκόπηση της Κάπα Research , από την οποία προέκυπτε ότι οι Έλληνες θα ψήφιζαν κατά των νέων μέτρων, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη.

Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους πολίτες να απέχουν από την ψηφοφορία, αποδυναμώνοντας το αποτέλεσμα και τελικά τη θέση του ίδιου του Αλ. Τσίπρα.


tpp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου