Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Η τεχνική ανάλυση ως εργαλείο πρόβλεψης


Του Βασίλη Παζόπουλου 
Δεν υπάρχει κάποια κρυστάλλινη σφαίρα που να προβλέπει το μέλλον. Οι σωστές προβλέψεις είναι αποτέλεσμα τύχης, έρευνας και προετοιμασίας. Για τους ανθρώπους, ο καλύτερη ένδειξη για το μέλλον είναι η συμπεριφορά του παρελθόντος.

Η τεχνική ανάλυση στηρίζεται στο αναμφισβήτητο γεγονός πως πολλές πληροφορίες για τις διαθέσεις της αγορές είναι ενσωματωμένες στα διαγράμματα. Μας βοηθάει να ανιχνεύσουμε την θετική ή την αρνητική προδιάθεση μιας χρηματιστηριακής αξίας, όσον αφορά στην κατεύθυνση της. 

Η μαθηματική πλευρά της τεχνικής ανάλυσης στοχεύει την καταγραφή της γιγάντωσης ή της συσσώρευσης μιας τάσης. Η κίνηση των μετοχών, απεικονίζει μια εξελικτική διαδικασία.

Η τεχνική ανάλυση όπως κάθε σύστημα πρόβλεψης της αγοράς, μελετάει και αναλύει τα ιστορικά στοιχεία, έτσι ώστε από την αποκρυπτογράφηση της συμπεριφοράς της μετοχής να βγάλει συμπεράσματα για την μελλοντική πορεία της.

Δεν προβλέπει ένα μοναδικά καθορισμένο αποτέλεσμα, όπως εσφαλμένα νομίζουν ορισμένοι, αλλά διαφορετικά πιθανά αποτελέσματα και μας πληροφορεί πόσο πιθανό είναι το καθένα τους. Ποτέ δεν αναζητούμε την απόλυτη βεβαιότητα, αλλά πάντα με την μέγιστη πιθανότητα.


Πιθανότητα και τυχαιότητα
Η αλληλοσύνδεση Επιστήμης και Τέχνης είναι από χρόνια ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλούς. Όσο πλησιάζουμε τα όρια τους, τόσο αναγνωρίζουμε τη συσχέτισή μεταξύ τους.

Οι απαντήσεις ενδέχεται να αλλάξουν αν οι ερευνητές αποκτήσουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το γεγονός. Πολλοί βρίσκουν την έννοια της πιθανότητας ασαφή, ακριβώς επειδή δεν καταφέρνουν να διακρίνουν αυτή την διαφορά.

Σήμερα η λέξη πιθανότητα έχει πάψει να αντικατοπτρίζει απλά την αβεβαιότητα για το μέλλον και άρχισε να σημαίνει τη μαθηματική μέθοδο με την οποία μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένες αριθμητικές προβλέψεις.

Η τεχνική ανάλυση όπως κάθε σύστημα πρόβλεψης της αγοράς, μελετάει και αναλύει τα ιστορικά στοιχεία, έτσι ώστε από την αποκρυπτογράφηση της συμπεριφοράς της μετοχής να βγάλει συμπεράσματα για την μελλοντική πορεία της.

Δεν προβλέπει ένα μοναδικά καθορισμένο αποτέλεσμα, όπως εσφαλμένα νομίζουν ορισμένοι, αλλά διαφορετικά πιθανά αποτελέσματα και μας πληροφορεί πόσο πιθανό είναι το καθένα τους. Ποτέ δεν αναζητούμε την απόλυτη βεβαιότητα, αλλά την μέγιστη πιθανότητα.

Όλοι χρησιμοποιούν εργαλεία πρόβλεψης, έστω και αν δεν το ξέρουν

Αν απαρνηθούμε την ανάλυση και την προσπάθεια πρόβλεψης με οποιοδήποτε μαθηματικό ή λογικό εργαλείο, δεχόμαστε την απόλυτη και χωρίς νόμους τυχαιότητα των επενδυτικών αποφάσεων. Αυτό όμως ευτυχώς δεν ισχύει στην εποχή μας, όπου κυριαρχεί η επιστημονική γνώση.

Όταν κάποιος αγοράζει (ή πουλάει), ακόμη και αν ενεργεί φαινομενικά τυχαία ή εξαιτίας μίας παρόρμησης, στηρίζεται σε υποσυνείδητες διεργασίες ή συναισθήματα, τα οποία με τη σειρά τους οφείλονται σε κάποιες παραστάσεις που τα δημιουργούν.

Αν οι παραστάσεις αυτές επαναληφθούν, θα δημιουργήσουν πιθανά το ίδιο συναίσθημα και θα οδηγήσουν στην ίδια απόφαση. Επομένως, η υποσυνείδητη αναζήτηση αυτών των παραστάσεων από τον επενδυτή, και η αυτόματη ενεργοποίηση κάποιας επενδυτικής συμπεριφοράς, είναι στην ουσία μια μορφή ανάλυσης.

Τα ίδια προκύπτουν αν κάποιος οδηγείται σε αποφάσεις κοιτώντας γύρω του, και επεξεργαζόμενος άλλα δεδομένα (γενικότερη ψυχολογία, ειδήσεις). Αυτή η προσπάθεια πρόβλεψης, προκύπτει από την απόπειρα ανάλυσης σε παραστάσεις ή γεγονότα.

Βασιζόμενοι σε κάποια ανάλυση λειτουργούνε λοιπόν όλοι. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται απλώς ανήκουν στην κατηγορία αυτών που ενεργούν περισσότερο υποσυνείδητα και όχι συνειδητά. Συνεπώς  καταλήγουν να είναι υποδεέστεροι αναλυτές και επενδυτές.

Βοηθάει ψυχολογικά στην αυτοπειθαρχία
Μετά από αρκετά χρόνια εμπειρίας, οι περισσότεροι επενδυτές διαπιστώνουν ότι, κατά τις κρίσιμες στιγμές, στη σκέψη τους εξακολουθεί να κυριαρχεί ο φόβος. Ξαφνικά, όλη η γνώση που έχουν αποκομίσει επισκιάζεται από το φόβο, ακριβώς τη στιγμή που τη χρειάζονται για να λάβουν ορθές αποφάσεις.

Το δύσκολο κομμάτι είναι η προετοιμασία. Να παραμείνει κάποιος πειθαρχημένος και να κάνει μονάχα κινήσεις όπου οι πιθανότητες είναι πραγματικά καλές και σύμφωνες με την στρατηγική του. Ακόμα και το λιοντάρι δεν επιτίθεται άσκοπα, ακόμα και αν πεινάει. Κάθεται και περιμένει υπομονετικά για τη λεία του.

Όπως συμβαίνει και με άλλους πετυχημένους ανθρώπους σε διάφορους τομείς, αυτό που τους διακρίνει από το πλήθος δεν είναι το περίσσιο ταλέντο τους ή οι επιπλέον γνώσεις τους γύρω από την τέχνη που εξασκούν, αλλά η συναισθηματική διαχείριση με σκοπό την έκφραση του ταλέντου και της γνώσης κατά το μέγιστο δυνατό.

Ο επιτυχημένος τεχνικός αναλυτής
Ένας καλός τεχνικός αναλυτής μπορεί να ανιχνεύσει το φαινομενικά τυχαίο σημείο όπου οι αγοραστές αναγνωρίζουν ως επενδυτική ευκαιρία και συντάσσουνε τις δυνάμεις τους για να δώσουν την αποφασιστική μάχη. 

Αν τελικά καταφέρουν να δώσουν μια ανοδική ώθηση, από εκεί και πέρα χρειάζεται η συστηματική διαχείριση της θέσης. Για παράδειγμα ένα trailing stop.

Δηλαδή, όσο ανεβαίνει η μετοχή να ακολουθεί και το stop loss. Όσο πιο ψαγμένος είναι ένας trader, τόσο πιο επιστημονικές μεθόδους χρησιμοποιεί. Όμως η βασική αρχή είναι πως όσο ανεβαίνει μια μετοχή, ανεβαίνει ανάλογα και το stop. Άρα από ένα σημείο και μετά, το trade αποκλείεται να χάσει (σημείο Ν στο διάγραμμα).

Αν όμως η πίεση δεν είναι αρκετά δυνατή ούτως ώστε η μετοχική αξία να πάρει την κατεύθυνση που επιθυμεί, τότε πρέπει χωρίς εγωισμό να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος στους υπολογισμούς του και να εφαρμόσει απαραίτητα το stop loss, χάρη στο οποίο ενδεχομένως θα αποφύγει σημαντικές απώλειες.
 
Συμπέρασμα 
Το να εικάζει κανείς για κάτι σημαίνει πως υπολογίζει την πιθανότητα του. Συνεπώς η τέχνη της πρόβλεψης, ορίζεται ως η τέχνη του όσο δυνατόν ακριβέστερου υπολογισμού της πιθανότητας.

Η τεχνική ανάλυση είναι εργαλείο που αποτυπώνει το τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά, δεν έχει ικανότητες μαντικής. Πάνω απ όλα αποτελεί εργαλείο διάγνωσης, όχι πρόβλεψης.

Μια διάγνωση σχετικά με ότι συμβαίνει έτσι ώστε ν αντιδρούμε στα συμβάντα των αγορών όπως αυτά εξελίσσονται και όχι όπως εμείς θα θέλαμε να εξελίσσονται συμφώνα με την προτίμηση μας ή τις ανοιχτές μας θέσεις.
* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος και χρηματιστηριακός αναλυτής
** Παλαιότερες αναλύσεις, θα βρείτε στον ειδικό χώρο του capital, http://ependytes.capitalblogs.gr


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου