Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Ξύνουν τον πάτο των διαθεσίμων του δημοσίου


Όσα "διαθέσιμα" δεν έγιναν repos τις δύσκολες ημέρες απουσίας ρευστότηταςτου 2015 φαίνεται ότι  τίθενται στο "στόχαστρο"   της κυβέρνησης σε μία προσπάθεια  να εντοπίσει και να μεταφέρει σε κεντρικούς λογαριασμούς διαθέσιμα του ευρύτερου ελληνικού δημοσίου.  Τότε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου η κυβέρνηση επέβαλε την υποχρεωτική μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδας όσων κεφαλαίων οι δημόσιοι οργανισμοί δεν χρειάζονται προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.
Τις τελευταίες ημέρες, ξυπνούν μνήμες 2015:  Μετά το "κρούσμα" στα διαθέσιμα νοσοκομείων, του  ΟΑΕΔ, και  του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος αποφασίστηκε να μεταφερθούν 67 εκατ. ευρώ από το Ταμείο της Βουλής σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, με υπουργικές αποφάσεις προβλέπεται η μεταφορά ποσών, συνολικού ύψους 70.000 ευρώ από τους εκτελούμενους προϋπολογισμούς των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος στον προϋπολογισμό των Γενικών Κρατικών Δαπανών του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού. Αλλά και  σε  φορείς  του δημοσίου που διατηρούν ακόμη διαθέσιμα φέρεται να συζητούνται  ανάλογες αποφάσεις.

Τα "κρούσματα" ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν  το υπουργείο υγείας ζητούσε εγγράφως  από τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων να ενημερώσουν για τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Αλλά και  το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ συνεδριάζει σήμερα  προκειμένου να γίνει η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του Οργανισμού προς την ΤτΕ. Αλλά και το  Δ.Σ. του ΟΑΕΔαποφάσισε ήδη να μεταφέρει την περασμένη Παρασκευή 100 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς Λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται  πως  οι συντάξεις  ΟΓΑ και του  ΟΑΕΕ αναμένεται να καταβληθούν σήμερα και την Τετάρτη 27 Απριλίου  του ΙΚΑ, του ΝΑΤ, και του Δημοσίου. 


Πηγή capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου