Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Οι Χριστιανοί και τα λιοντάρια

Νέα Πολιτική


του Αντώνη Παπαγιαννίδη*
Κανείς δεν ξέρει – ας είμαστε ειλικρινείς! – αν θα κλείσει (και) αυτός ο γύρος Πασχαλινών διαπραγματεύσεων για την διαβόητη αξιολόγηση. Προσπαθώντας να θέσει “όρο” προκειμένου να λάβει τα (κατά ΔΝΤ και ήδη κατά Τρόικα) συνολικά πρόσθετα/προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο να μην πιαστεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 (που έχει τεθεί σε ένα μη-ρεαλιστικό 3,5% του ΑΕΠ, όπως είχε τεθεί στο 3% για το 2015 και αστοχούσε πανηγυρικά ακόμη και πριν την εναλλαγή στην εξουσία) το να ξεκινήσει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, η Κυβέρνηση πάλι πέφτει στην παγίδα των Χριστιανών με τα λιοντάρια.
Ποια είναι αυτή; Διαδοχικές Ελληνικές Κυβερνήσεις – πάντως οι Συριζαίοι τόχουν περισσότερο! – αρχίζουν και κάνουν κήρυγμα στους εκάστοτε Τροϊκα­νούς/ Κουαρτεττίστες. Λησμονώντας ότι οι Χριστιανοί (=εμείς), όταν ετοιμάζονται να κατέβουν στην αρένα όπου περιφέρονται και τα λιοντάρια (=οι “εταίροι” που πάντα λειτουργούν σαν δανειστές, συχνά με λογική Σάϋλωκ), δεν έχουν πολύ να κερδίσουν με το να επιτίθενται φραστικά στα εν λόγω λιοντάρια. (Η ελπίδα της μιας ή της άλλης ηγετικής μερίδας Χριστιανών ότι, έτσι, θα κερδίσει την εύνοια των υπολοίπων της ταλαίπωρης συνολικής ομάδας των Χριστιανών δεν οδηγεί κάπου). Τώρα τελευταία, οι Χριστιανοί είχαμε και τον άλλο πειρασμό: κάναμε αυστηρές παρατηρήσεις στα λιοντάρια επειδή – περιμένοντας να φάνε εμάς… – τσακώνονταν μεταξύ τους για το πώς ακριβώς θα δράσουν. Με αυτό ισοδυναμούσε η έμφαση την οποία θέτουμε, και δεν το κόψαμε ούτε τώρα!, στις διχογνωμίες ΔΝΤ/Ευρωπαίων (που, για να είμαστε λίγο σωστοί, δεν είναι διχογνωμίες τόσο, όσο γνώση/επίγνωση του ΔΝΤ ότι και αυτό το Πρόγραμμα δεν βγαίνει πέρα με τους στόχους που έθεσε και στους οποίους συμφωνήσαμε). Όμως, στην Ουάσιγκτον τα λιοντάρια μόνιασαν και μας εξήγησαν, μας διευκρινίζουν ήδη πως ακριβώς θα φαγωθούμε.

Τώρα, λοιπόν οι Χριστιανοί – δηλαδή η Κυβέρνηση – κάνει μιαν κίνηση ακόμη πιο σπαρακτική. Θέτει ως “όρο” να συζητήσει αυτά τα πρόσθετα μέτρα – που, το ξαναλέμε, τα έχουμε ήδη προδιαγεγραμμένα στο Μνημόνιο-3 το οποίο πέρασε απο την σεβαστή Βουλή των Ελλήνων με 220+ ψήφους το καλοκαίρι του 2015, έτσι; – το να ολοκληρωθεί άμεσα ετούτη η αξιολόγηση συν να ξεκινήσει η συζήτηση/κάποια συζήτηση για το χρέος και την κάποια (επίσης) ελάφρυνσή του. Τα λιοντάρια μας ακούν λιγάκι δύσπιστα, δεν μας πολυκαταλαβαίνουν…
Η αλήθεια είναι ότι οι μαζικές θυσίες των Χριστιανών τα χρόνια των διωγμών τους κέρδισαν την Βασιλεία των Ουρανών. Όμως ετούτη την φορά δεν βλέπουμε πολλή ζέση στο πλήθος των Χριστιανών να κερδίσουν έναν μελλοντικό Παράδεισο, περνώντας (ξανά) απο την τωρινή ακραία δοκιμασία.
*Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου