Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Το Grexit που θα μπορούσε να συμβεί: Βοηθήστε την Ελλάδα ζητά Αμερικανός αρθρογράφος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Διαδηλωτές συγκρούονται με άνδρες των ΜΑΤ μετά το τέλος διαδήλωσης στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στην Αθήνα, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Στην ιστοσελίδα της δεξαμενής σκέψης The Peterson Institute for International Economics δημοσιεύεται άρθρο του Jacob Funk Kirkegaard με τίτλο The Grexit that could actually happen το οποίο τάσσεται υπέρ της Ελλάδος στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.
Ο αρθρογράφος εστιάζει στην μεταναστευτική κρίση και σημειώνει ότι αν και για την οικονομική κρίση της ήταν υπεύθυνη η ίδια η Ελλάδα, η χώρα δεν ευθύνεται για την μεταναστευτική κρίση. «Αντίθετα με την κρίση του ευρώ, ο έλεγχος της μεταναστευτικής κρίσης δεν βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας», επισημαίνει.
Αναφερόμενος στις φωνές για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σενγκεν, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η ανέγερση νέων συνόρων θα επιδεινώσει τα προβλήματα στην χώρα, καθώς οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχίζουν αφού οι μετανάστες ακόμα και στην Ελλάδα πιθανότατα θα είναι σε καλύτερη θέση από ότι στις χώρες καταγωγής τους.

Με τα σύνορά της σφραγισμένα, και την αδυναμία της χώρας να διαχειριστεί την πληθώρα των μεταναστών, θα μπορούσαν να υπονομευθούν οι προσπάθειές της Ελλάδας για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της. Η οργή στην χώρα θα μπορούσε να προκαλέσει μια λαϊκή εξέγερση, μια ενδεχόμενη διακοπή των σχέσεων με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και την παραίτηση από τα χρέη προς την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, καθώς ο ελληνικός λαός δεν θα επιθυμούσε να αγωνίζεται για δεκαετίες να αποπληρώσει εταίρους οι οποίοι δεν θα του επιτρέπουν να ταξιδεύει ελεύθερα στις χώρες τους. Κάτι τέτοιο θα επανέφερε τους φόβους για Grexit και θα είχε οικονομικό κόστος για την Ελλάδα και την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.
Ο αρθρογράφος προτείνει ως απαραίτητο να αναγνωριστεί ότι τα ζητήματα της μετανάστευσης δεν μπορούν να διαχωριστούν από το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Η Ευρώπη πρέπει να θέσει τον επόμενο γύρο ελάφρυνσης του χρέους υπό την προϋπόθεση της πλήρους συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησής για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Το ΔΝΤ θα πρέπει επίσης να απειλήσει να φύγει από την Τρόικα, αν τα σύνορα δεν διατηρηθούν ανοιχτά. Επιπλέον οι χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά σε θέματα μετανάστευσης, ώστε να διατηρηθούν τα ανοικτά σύνορα της ζώνης Σένγκεν και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
http://blogs.piie.com/realtime/?p=5373
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου