Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Τα “κόκκινα δάνεια” διχάζουν την Αθήνα και τους Θεσμούς, στο τραπέζι και το φορολογικό

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αποχωρεί από το ξενοδοχείο Χίλτον μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, Αθήνα, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια. Σήμερα, ήταν στην ημερησία διάταξη το θέμα της παράτασης της προστασίας που υπάρχει για τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας καθώς και για τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως τις 15 Μαρτίου 2016.
Θέση της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η οριζόντια εξαίρεση όλων των κόκκινων δανείων που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία ενώ γίνεται συζήτηση με τους θεσμούς και για μικρές βελτιώσεις στο νόμο Δένδια, όπως ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά το τέλος της συνάντησης ενώ σχολίασε ότι θα δοθεί η παράταση που ζητάει η κυβέρνηση.
Αναφορικά με τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, την Τρίτη, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως δεν τέθηκε θέμα για μείωση συντάξεων. Η διαπραγμάτευση, ωστόσο, θα είναι σκληρή ανέφερε η ίδια πηγή, για τα θέματα που είναι ανοιχτά στις συζητήσεις με τους θεσμούς.

— Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους θεσμούς, την Τετάρτη διαμορφώνεται ως εξής:
Στις 09:00 συνάντηση για θέματα της Νέας Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στις 10.30 συνάντηση για θέματα Δημόσιας Διοίκησης, στις 12.00 συνάντηση για τα δημοσιονομικά, στις 14.30 για την φορολογία εισοδήματος και στις 16.30 αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση για τις συντάξεις.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Στους εκπροσώπους των θεσμών παρέδωσε σήμερα η ελληνική πλευρά τις προτάσεις της για το φορολογικό, το οποίο όχι μόνον δεν μένει εκτός συζήτησης αλλά τέθηκε και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με το… καλησπέρα, μετέδωσε το Mega.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων περιλαμβάνει τα σενάρια για τις κλίμακες, προβλέπει ανώτατο συντελεστή 50% -από 42% σήμερα-και πρόσθετη δημοσιονομική απόδοση τουλάχιστον 290 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, σε αυτά τα σενάρια δεν προβλέπεται ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς, που αποτελεί ρητή μνημονιακή δέσμευση, και μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει το κουαρτέτο, το οποίο πάντως φέρεται ήδη να απέρριψε ανώτατο συντελεστή μεγαλύτερο του 50% που πρότεινε κατά πληροφορίες η ελληνική πλευρά.
Αναφορικά με τη φορολογία των αγροτών, από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει απάντηση σχετικά με το αν οι αλλαγές περιλαμβάνονται στην πρόταση. Οι ελεγκτές πάντως ζητούν να ψηφιστούν τώρα οι αυξήσεις στη φορολογία των αγροτών, με τον συντελεστή να αυξάνεται από το 13% στο 20% φέτος και στο 26% του χρόνου.
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε… Συμπληγάδες και είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου χθες το βράδυ, ενώ συνεχιζόταν ακόμη η σύσκεψη με το κουαρτέτο, ότι είναι πολύ δύσκολο πολιτικά να χειριστεί η κυβέρνηση και το φορολογικό, με τους αγρότες και όχι μόνο στους δρόμους.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι δανειστές φέρονται να εξέφρασαν ήδη τις ενστάσεις τους για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι το μέτρο που προτείνει η Αθήνα για να αποφευχθούν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις.
Οι δανειστές επιμένουν και στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, μέσω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ διαφωνούν και με το ύψος της εθνικής σύνταξης, για την οποία μάλιστα ζητούν να χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, και μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 20 έτη εργασίας και όχι 15.
Ακόμα πιέζουν για χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης -ανατρέποντας πλήρως τον σχεδιασμό Κατρούγκαλου- και, φυσικά, για την κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Αν και πληροφορίες από το στρατόπεδο της κυβέρνησης αναφέρουν πως στις σημερινές συζητήσεις δεν τέθηκε θέμα μείωσης των συντάξεων, διαφαίνεται αλλαγή στην κυβερνητική ρητορική και, από τη σιγουριά ότι δεν θα περικοπούν κύριες συντάξεις, γίνεται πλέον λόγος για πολύ σκληρή διαπραγμάτευση και για μάχες που θα δοθούν.

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου