Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Νότιας Καβάλας

Το θέμα των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου είχε τεθεί εξαρχής από τους δανειστές της Ελλάδας ως σημαντικό για την διαχείριση του δημοσίου χρέους ήδη με το λεγόμενο μνημόνιο 1 (νόμος 3845/2010). Το 2011 ιδρύθηκε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. ). Βασικά χαρακτηριστικά του αναφέραμε σε προηγούμενη δημοσίευση. Συνοπτικά υπενθυμίζουμε ότι :
– Έχει αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και των δημοσίων επιχειρήσεων.
– Το προϊόν αξιοποίησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας.
– Η διάρκεια του Ταμείου προσδιορίστηκε στα έξι (6) έτη , αλλά μπορεί να παραταθεί, εφόσον ο σκοπός του Ταμείου δεν έχει εκπληρωθεί, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο.

– Στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου μεταβιβάζονται και περιέρχονται, χωρίς αντάλλαγμα.
– Το πράγμα ή το δικαίωμα που μεταβιβάστηκε ή παραχωρήθηκε στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ δεν μπορεί να αναμεταβιβαστεί στον προηγούμενο κύριο ή δικαιούχο, καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί δεκάδες ΦΕΚ με περιεχόμενο την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ. (Θα επανέλθουμε σε αυτά πολλές φορές μελλοντικά και με συνοπτικούς πίνακες). Ως παράδειγμα αναφέρουμε από ακίνητα και αεροδρόμια μέχρι λιμάνια και τα δικαιώματα χρήσης και εμπορικής εκμετάλλευσης ραδιοσυχνοτήτων σχετικά με υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.
Το συγκεκριμένο ΦΕΚ (Β 2501/2011) αναφέρεται σε μία σειρά δικαιωμάτων του Δημοσίου επί του φυσικού αερίου στην περιοχή της Νότιας Καβάλας που παραχωρήθηκαν ήδη από το 2011. Σημείο αναφοράς στη μεταβίβαση είναι ο η σύμβαση που κυρώθηκε με το νόμο 2779/1999 και τροποποιήθηκε με το νόμο 4296 που δημοσιεύτηκε στις 2 Οκτωβρίου 2014. Ειδικότερα η αναφορά στο ΦΕΚ έχει δύο σκέλη.
Στην περιοχή εκμετάλλευσης της Νότιας Καβάλας το Ελληνικό Δημόσιο μεταβιβάζει στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. :
  • υφιστάμενα και μελλοντικά
  • περιουσιακής φύσεως δικαιώματα
  • δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης,
  • κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα,
  • άυλα δικαιώματα,
  • δικαιώματα λειτουργίας
  • συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης επί του εναπομείναντος κοιτάσματος φυσικού αερίου για 50 χρόνια από τη λήξη της σύμβασης. Η άδεια εκμετάλλευσης έληγε στις 23-11-2014 (ν.4296/2014, άρθρο δεύτερο προοίμιο αριθμός 6 και άρθρο 3γ νόμου 4135/2013)
Στον υπόγειο φυσικό χώρο που βρίσκεται το υπόλοιπο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ν. Καβάλα καθώς και την μετατροπή του ως αποθηκευτικού χώρου το Ελληνικό Δημόσιο μεταβιβάζει στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.:
  • περιουσιακής φύσεως δικαιώματα
  • δικαιώματα παραχώρησης και χρήσης
  • ανάπτυξης και εκμετάλλευσης
  • Προκειμένου για την περιοχή Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα», η διάρκεια της Άδειας Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας ορίζεται έως την 23η Νοεμβρίου 2015, μη δυνάμενη να ανανεωθεί περαιτέρω (άρθρο δεύτερο-άρθρο 2, νόμου 4296/2014)

Σχετικά (ενδεικτικά) :

fekyou.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου