Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Επιστολή της ΑΚΙΟΕ προς τον Υπουργό Οικονομικών

Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας
Γαμβέττα 4 Αθήνα - ΤΚ 10678
Τηλ. : 
210-3826627
Fax . : 
210-3826928
Email: 
info@akioe.gr
Αθήνα, 11/11/2015
Αρ.Πρ. 0003752/11/11/2015
Προς
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη 
Κοιν.:
Υπουργό Οικονομικών
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
 
Πρόεδρο
Οικονομικού Επιμελητήριου  Ελλάδος 
κ. Κωνσταντίνος Κόλλια 
Θέμα: ¨ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ’’
Να ανασταλεί η εφαρμογή τους.

           Αξιότιμε  κ. Υπουργέ,

           Με το Ν. 4308/2014 προβλέπεται η εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (Ε.Λ.Π.) για το φορολογικό έτος 2015 , επίσης καταργείται ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, το ΠΔ 1123/1980 περί εφαρμογής του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου, καθώς και σειρά άλλων λογιστικών διατάξεων.
         Μεθοδευμένα λειτούργησαν τα οργανωμένα συμφέροντα στον τόπο μας και με το πρόσχημα της προσαρμογής σε πρότυπα λογιστικά και σε αναγκαίες απλουστεύσεις στις συναλλαγές των επιχειρήσεων επέβαλαν την εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (Ε.Λ.Π.).
         Υποτίθεται ότι ο νόμος4308/2014 θα εφαρμόσει την οδηγία2013/34/EU,              όμως έχει γίνει «παρέμβαση» με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει θέματα άσχετα με την οδηγία και σε μερικά σημεία τον κάνουν  πιο πολύπλοκο, διασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση  συγκεκριμένων  συμφερόντων που εργαστήκαν για την θεσμική κατοχύρωση τους.
         Θα ήταν ποιο χρήσιμο στην περίοδο που ζούμε και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι συνάδελφοι λογιστές και η κοινωνία μας γενικότερα , να αναλογιστούμε :
          Ποιο είναι το όφελος από την εφαρμογή Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (Ε.Λ.Π.) ;
          Γιατί να επιβαρύνουμε τις επιχειρήσεις και τους Λογιστές με την εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (Ε.Λ.Π.);
          Η εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (Ε.Λ.Π.) ποια αξία θα προσθέσει στην ταλαιπωρημένη επιχείρηση και τον επιχειρηματία που καταβάλλει μεγάλο αγώνα για να επιβιώσει ;
          Γιατί να επιβαρυνθούν οι συνάδελφοι λογιστές με πρόσθετο κόστος σε ώρες εκπαίδευσης και αμοιβές σε σεμινάρια προκειμένου να εφαρμόσουν Πρότυπα οπού ουδείς δεν έχει απαντήσει ποιο θα είναι το όφελος στις επιχειρήσεις και στην οικονομία γενικότερα ;

Κύριε Υπουργέ,


         Οι μεθοδευμένες ενέργειες των οργανωμένων συμφερόντων οδήγησαν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και των συναδέλφων μας σε αδιέξοδο που καλείστε να το αντιμετωπίσετε.
        Η θα ανακαλέσετε την εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων η θα επιτρέψετε να λειτουργούν αυτά σε βάρος του επιχειρηματικού κόσμου και των συναδέλφων μας.

Κύριε Υπουργέ,

         Έχετε την ευθύνη να σταματήσετε να λειτουργούν όλοι αυτοί που με το πρόσχημα της προσαρμογής και της εξέλιξης βάζουν σε άσκοπες , ανούσιες και οικονομικά δυσβάστακτες διαδικασίες τους συναδέλφους και τις επιχειρήσεις.
         Έχετε την ευκαιρία να βάλτε τέλος σε όλους αυτούς που θεσμοθετούσαν για δικό τους όφελος και δεν ενδιαφέρθηκαν για τα προβλήματα και τις αντοχές των συναδέλφων και των επιχειρήσεων.
         Δεν αρνούμαστε την εξέλιξη και την προσαρμογή στην κοινοτική οδηγεί και για το λόγο αυτό προτείνουμε ,  να αναστείλετε την εφαρμογή του Ν. 4308/2014 να  δημιουργηθεί  επιτροπή από συναδέλφους μας με πολυετή πείρα  από το Οικονομικό Επιμελητήριο ,  τις δευτεροβάθμιες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου , ώστε να φτιάξουν τις αναγκαίες βελτιώσεις στην νομοθετικό έκτρωμα -  το Ν. 4308/2014,  να περιοριστεί η εφαρμογή των προτύπων στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρουν την οικονομική κοινότητα και που  θα έχει όφελος η οικονομία από την εφαρμογή των προτύπων. Με τον τρόπο αυτό θα εφαρμόσουμε τα πρότυπα εκεί που θα υπάρχει ενδιαφέρον , θα απαλλάξουμε τους επιχειρηματίες και τους συναδέλφους από σπατάλη χρόνου εργασίας και χρημάτων που δεν υπάρχουν και θα λειτουργήσουμε υπέρ της οικονομίας και όχι των οργανωμένων συμφερόντων
Με Εκτίμηση
Αλεβιζάκης Παναγιώτης
Οικονομολόγος
Μέλος της Κ.Δ. του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος

Εκ/πος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου