Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΚΑΙ ΛΗΣΤΡΙΚΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ “ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ” ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

iskra


Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ! 100-200 ΔΙΣ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Iskra: ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ
Η υπόθεση της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εξελίσσεται σε μια νέα τραγωδία για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, την ελληνική οικονομία και πρώτα απ' όλα τους πολίτες αυτής της χώρας.
Το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο οι εμπλεκόμενοι φορείς, υπολογίζουν από 8 δις έως 17-25 δις, έχει καταστεί πεδίο σφοδρών αντιθέσεων ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, που αναμιγνύονται σε αυτήν την βρώμικη υπόθεση.
OI ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ESM ΚΑΙ ΔΝΤ
Ο ESM και η Κομισιόν πιέζουν για τη μικρότερη δυνατή ανακεφαλαιοποίηση. Ο ESM, ο οποίος έχει δεσμευθεί στη βάση του τρίτου μνημονίου για πιστώσεις έως 86 δις προς την Ελλάδα, δεν διαθέτει άνω των 50 δις και για το λόγο αυτό ελπίζει, όντας, ταυτόχρονα σε συμμετοχή του ΔΝΤ στο δανειακό πρόγραμμα προκειμένου να συγκεντρώσει τα υπόλοιπα.
Από την άλλη ΔΝΤ μαζί με Γερμανία και ΕΚΤ (Ντράγκι) πιέζουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερηανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (17-25 δις), προκειμένου να διασφαλίσουν υποτίθεται την ακεραιότητά τους. Μια μεγαλύτερη, όμως, ανακεφαλαιοποίηση παραδίδει τις τράπεζες στον ESM και πετάει έξω απ' αυτές τους ιδιώτες, μιας και οι τελευταίοι, που κάνουν τώρα "κούρσα" για να συγκεντρώσουν κεφάλαια, δεν θα μπορούν σε μια τέτοια περίπτωση, να έχουν αξιόλογη συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου της ανακεφαλαιοποίησης.
Να σημειωθεί, βεβαίως, ότι τα κεφάλαια, που θα βάλει ο ESM στις τράπεζες, θα είναι δάνεια που θα φορτωθούν στις πλάτες του δημοσίου. Και ενώ το δημόσιο θα βάλει στην ουσία τα κεφάλαια, την ουσιαστική διαχείριση των τραπεζών θα έχει ο ESM, μαζί με ιδιώτες, στο βαθμό που θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση.
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ

Η πραγματικότητα, πάντως, είναι ότι και αυτή η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να καταρρέουν αφού τελούν σε ένα απαράδεκτο είδος "capital control", ενώ οι καταθέσεις έχουν διαρρεύσει ανεξέλεγκτα στο εξωτερικό, νέες καταθέσεις δεν υπάρχουν και αντίθετα συνεχίζουν να μειώνονται, ο ΕLA (δάνεια της EKT)  βρίσκεται στα ύψη και η υφιστάμενη διαχείριση των τραπεζών είναι ληστρική.
Αυτήν την ώρα οι τράπεζες για να λειτουργήσουν θετικά για την οικονομία χρειάζονται 100-200 δις νέα κεφάλαια μαζί με μια νέα αναπτυξιακή και κοινωνική διαχείρηση.Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο υπό τις σημερινές συνθήκες.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Αριστεροί αναλυτές τόνιζαν ότι αυτό που χρειάζονταν σήμερα είναι:
  • Η εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών και η λειτουργία τους με αποκλειστικά αναπτυξιακά και παραγωγικά κριτήρια
  • Η γενναία ανακεφαλαιοποίηση τους σε αυτό το πλαίσιο, που έχει ως προϋπόθεση, όμως, το πέρασμα σε εθνικό νόμισμα.
  • Η προώθηση μιας σαρωτικής σεισάχθειας (ρύθμιση και διαγραφή) των κόκκινων δανείων για τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πράγμα που συνιστά προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου