Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο


του Κώστα Μελά
Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων τον Μάρτιο, αυξάνοντας τις πιέσεις στους φορείς χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίσουν τη νέα απειλή του αντιπληθωρισμού με ακόμη περισσότερα μέτρα στήριξης.
Η πτώση 0,1% σε σχέση με το περασμένο έτος, οφείλεται κυρίως στο χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, υποδηλώνοντας ότι οι τιμές καταναλωτή θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν στους επόμενους μήνες, λόγω και της σταθεροποίησης των πετρελαϊκών τιμών. Αλλά η νέα πτώση εγείρει το "φάντασμα" του αντιπληθωρισμού.
Σε συνδυασμό με το ασθενέστερο ευρώ, το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος θα μπορούσε να παράσχει μια ήπια ώθηση στην μέτρια ανάκαμψη της ευρωζώνης. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και επιχειρήσεις, που εξαρτώνται από τις εισαγωγές ενέργειας και τις εξαγωγές αγαθών, αναμένεται να είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων που θα επωφεληθούν από το φθηνό πετρέλαιο και το ισχυρό δολάριο.
Η πρώτη στις τιμές καταναλωτή που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε ως έκπληξη, από τη στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες. Ο πληθωρισμός βρίσκεται χαμηλότερα του 0,5% από τον Ιούλιο του 2014, απειλώντας την αξιοπιστία της ΕΚΤ ότι θα πετύχει τον αντικειμενικό στόχο της σταθερότητας των τιμών. Ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,9%.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο δείκτης της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 11% τον Αύγουστο, έχοντας αναβαθμίσει την εκτίμηση του Ιουλίου από το 10,9%. Ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς εργασία υποχώρησε κατά μόλις 1.000 ανθρώπους στη διάρκεια του μήνα. Να σημειωθεί ότι η ανεργία στις Η.Π.Α. διαμορφώνεται στο 5,1%.
Εάν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αναμένουν η πτώση των τιμών να είναι προσωρινή, τότε οι χαμηλότερες τιμές καταναλωτή που έρχονται από την μείωση του ενεργειακού κόστους, είναι σε μεγάλο βαθμό ένα "συν", ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που εισάγουν πολύ πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα.
Μεταξύ των οικονομολόγων και των κεντρικών τραπεζιτών, υπάρχει διαδεδομένη πεποίθηση ότι η μείωση των τιμών από μόνη της δεν συνιστά αποπληθωρισμό. Πρέπει οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις να μειώσουν τις δαπάνες τους διότι αναμένουν οι τιμές να υποχωρήσουν περαιτέρω.

Εάν η τρέχουσα περίοδος μείωσης των τιμών γίνει ένα πιο επιζήμιο επεισόδιο του αποπληθωρισμού, θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πόσο θα διαρκέσει. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν αυτό να είναι προσωρινό, με τις τιμές να αναμένεται να αυξηθούν προς το τέλος του έτους, όσο το πετρέλαιο σταθεροποιείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου