Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Οι οικονομικές προοπτικές της Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί


του Κώστα Μελά
Οι οικονομικές προοπτικές της Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί και η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί περαιτέρω τον επόμενο χρόνο, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η εξαρτημένη από το πετρέλαιο οικονομία αναμένεται τώρα να συρρικνωθούν κατά 3,8% το 2015 και επιπλέον 0,6% το 2016, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τον Ιούνιο, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέμενε ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί 2,7% φέτος προτού επιστρέψει στην ανάπτυξη κατά 0,7% τον επόμενο χρόνο.
"Οι αντίξοες εξωτερικές συνθήκες αποτελούν μια σοβαρή πρόκληση για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης", ανέφερε σε report της η Παγκόσμια Τράπεζα.
"Ωστόσο, επικρατεί υψηλό αβεβαιότητα για τις πολιτικές, και το outlook της χώρας δεν εξαρτάται μόνο από την εξέλιξη των εξωτερικών παραγόντων αλλά επίσης και από την εσωτερική της ικανότητα να προσαρμοστεί σε ένα όλο και πιο δύσκολο μακροοικονομικό-δημοσιονομικό πλαίσιο", δήλωσε.
Η Παγκόσμια Τράπεζα επισήμανε ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών, που για την Ρωσία είναι βασικός οικονομικός μοχλός, υποχώρησε με ρυθμό-ρεκόρ, που απεικονίζει το βάθος της ύφεσης στην οποία έχει εισέλθει η Ρωσία. Στο μεταξύ, η επενδυτική ζήτηση συνέχισε να συρρικνώνεται για τρίτο συνεχόμενο έτος.

Με βάση ένα σενάριο με χαμηλές πιθανότητες, στο οποίο οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν πολύ χαμηλότερα από την βασική εκτίμηση για τα 53 δολάρια το βαρέλι, το ΑΕΠ θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 4,3% φέτος και κατά 2,8% το 2016, με μηδενική ανάπτυξη το 2017.
Με βάση το "καλό" σενάριο, που βρίσκεται πιο κοντά στην επίσημη θέση της ρωσικής κυβέρνησης, προβλέπεται συρρίκνωση 3,1% το 2015 και ανάπτυξη 1,3% το 2016.
Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τώρα αναμένει το ΑΕΠ να υποχωρήσει κατά 3,3% φέτος, σε μια βαθύτερη συρρίκνωση από την πτώση 2,8% που προβλεπόταν προηγουμένως. Αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι φαίνεται να είναι περισσότερο αισιόδοξοι από την Παγκόσμια Τράπεζα, και αναμένουν ότι η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται στα επόμενα τρίμηνα, και θα αναπτυχθεί μέχρι και 2% το 2016.
Η Παγκόσμια Τράπεζα επαίνεσε τις νομισματικές και δημοσιονομικές αρχές για το πώς αντιμετώπισαν την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Αλλά η Παγκόσμια Τράπεζα επαναδιατύπωσε την έκκλησή της για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ρωσία, ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη.
* Η ρωσική μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε για ένατο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον Αύγουστο, ενώ οι εταιρείες συνεχίζουν να περικόπτουν θέσεις εργασίας, αναφέρει έρευνα της Markit.
Ο ΡΜΙ για τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 49,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τις 47,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η Markit, χαμηλότερα των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.
Οι πιέσεις των τιμών αυξήθηκαν εξαιτίας της υποχώρησης του ρουβλίου, αν και αυτό έχει αρχίσει να τονώνει την ανταγωνιστικότητα των ρωσικών επιχειρήσεων στην έδρα τους.

Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο μετά από μήνες συρρίκνωσης, χάρη στην υψηλότερη εγχώρια ζήτηση. Αλλά η διεθνής ζήτηση επιδεινώθηκε περαιτέρω, πιέζοντας χαμηλότερα τις νέες παραγγελίες για εξαγωγές, για 25ο συνεχόμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου