Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

#GREXIT

 Nick Paleologos / SOOC

Φτάσαμε λοιπόν στο απόγευμα της Κυριακής 12 Ιουλίου του 2015 και ακόμα το μόνο κράτος που δεν μπορεί να διανοηθεί το GREXIT είναι η Ελλάδα. Πάντως στις δηλώσεις των «ηγετών» της «Ευρώπης» πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης όλοι οι άλλοι μίλησαν ξεκάθαρα για την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Και για να μην έχει κανείς αμφιβολία το έβαλαν και σε ένα χαρτί ώστε να μπορούμε να το διαβάσουμε και να το χωνέψουμε.



του Κώστα Εφήμερου

Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου πήρα τηλεοπτική συνέντευξη στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον ρώτησα αν υπάρχει περίπτωση οι Ευρωπαίοι να μας πετάξουν έξω από το Ευρώ. Μου απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση και ότι ακόμα και αν θέλουν «εμείς θα τους πούμε "ισοπεδώστε μας"». Ε, λοιπόν μάλλον αυτό δεν τους φάνηκε κακή ιδέα.

Αναγνωρίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγάλο πρόβλημα να ξεκινήσει την συζήτηση για την έξοδο από το ευρώ. Θεώρησα ως ένα κλείσιμο ματιού την πρόσκληση στον Κώστα Λαπαβίτσα να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια στις εθνικές εκλογές και πίστευα ότι από την επόμενη της ανάληψης της εξουσίας η συζήτηση θα άνοιγε επιτέλους.

Θεωρώ την έλλειψη της συζήτησης για την έξοδο από το ενιαίο νόμισμα εγκληματική. Η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη από το 2009 και ήταν ο λόγος που ξεκίνησε το ThePressProject. Όχι για να την προπαγανδίσει, άλλωστε ούτε εμείς είμαστε της γνώμης ότι είναι η καλύτερη λύση, αλλά για να την συζητήσει. Δεν είναι δυνατόν όλοι οι έλληνες να γνωρίζουν τι είναι τα ασφάλιστρα κινδύνου CDS και στο επίπεδο της νομισματικής ένωσης να πιστεύει ότι ένα GREXIT θα φέρει ακρίδες και φίδια από τον ουρανό.

Φτάσαμε λοιπόν στη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας κάθεται σε ένα τραπέζι μαζί με άλλους 18 ομόλογούς του και μπροστά του να έχει ένα έγγραφο που περιλαμβάνει τη νομική φόρμουλα για την έξοδο και την ίδια ώρα οι έλληνες πολίτες κοιτάζονται τρομαγμένοι λες και η ζωή θα σταματήσει απότομα. Λες και πριν το 2001 η ζωή δεν υπήρχε.

Το GREXIT δεν θα είναι εύκολο αν έρθει. Αλλά και η Ευρώπη της λιτότητας δεν είναι εύκολη. Και ακόμα πιο σίγουρα το GREXIT δεν θα αποφευχθεί αν ο Τσίπρας υπογράψει μια ατιμωτική συμφωνία στις Βρυξέλλες.

Γιατί η λιτότητα έχει αποτύχει. Γιατί τα αποτελέσματα του GREXIT όπως τα παρουσίαζαν το 2010 έχουν ήδη γίνει η ζωή μας. Γιατί αν ζητηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σε μια χρονιά που στα δύο πρώτα της τρίμηνα παρουσιάζει ήδη έλλειμμα τα νούμερα δεν θα βγαίνουν έτσι και αλλιώς σε λίγο. Γιατί τα μέτρα που ζητούνται από τους Έλληνες δεν είναι εφαρμόσιμα.

Πότε επιτέλους θα μιλήσουμε σοβαρά για το GREXIT; 

Πηγή ΤΡΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου