Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Ο Σόιμπλε κέρδισε τον σεβασμό των Γερμανών με το «Grexit»




Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προκαλεί τρόμο στο εξωτερικό, αλλά στη χώρα του επαινείται για τη στάση που κρατάει απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Γιατί είναι αναντικατάστατος για τη Μέρκελ.
Όταν η Άγκελα Μέρκελ ήταν γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόεδρος του κόμματος, το ζευγάρι εμφανιζόταν μαζί σε μια αφίσα με το σλόγκαν «Η Ευρώπη είναι σαν εμάς, δεν συμφωνούμε πάντα, αλλά ακολουθούμε το ίδιο μονοπάτι».
Μια δεκαετία αργότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο σκληρός υπουργός Οικονομικών της έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα. Μετά από χρόνια μιας πιο συναινετικής προσέγγισης, η κ. Μέρκελ έχει κάνει στροφή στη σκληρή γραμμή του κ. Σόιμπλε.
Στη Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, οι Γερμανοί έφτασαν μια ανάσα από το να σπρώξουν την Αθήνα εκτός ευρωζώνης, προτού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποχωρήσει αποδεχόμενος τους όρους μιας διάσωσης 86 δισ. ευρώ.
Μέσα στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, οι σκληρές τακτικές της Γερμανίας θορύβησαν πολλούς. Σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, προκάλεσαν ανησυχίες για μια νέα, πιο αυστηρή Ε.Ε. όπου το Βερολίνο θα κάνει στην άκρη τις διπλωματικές συμβάσεις του μπλοκ για να επιβάλλει τη βούλησή του.

Αλλά αν στο εξωτερικό είναι το φόβητρο, η προσέγγιση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έχει αποδειχθείανέλπιστα επιτυχής στο εσωτερικό, χαρίζοντάς του ποσοστό αποδοχής 70%, με το οποίο ξεπέρασε ακόμα και την κ. Μέρκελ ως ο πιο δημοφιλής συντηρητικός πολιτικός.
«Ο σεβασμός για τον Β. Σόιμπλε εντός του κόμματος είναι τεράστιος, μετά από όσα συνέβησαν τελευταία» δήλωσε υψηλά ιστάμενο πολιτικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών. «Έχει επιδείξει λογική στάση» πρόσθεσε. Η Süddeutsche Zeitung, κορυφαία γερμανική εφημερίδα, έφτασε στο σημείο να τον αποκαλέσει σε άρθρο γνώμης Nebenkanzler, που σημαίνει παράλληλος καγκελάριος.
Στη Γερμανία, η επιφυλακτική στάση του για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και η θέση του ότι οι φορείς άσκησης πολιτικής πρέπει να προετοιμάσουν μια συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, έχουν εδραιώσει τη φήμη του ως σοφού διαχειριστή των δημόσιων οικονομικών της χώρας.
Ως υπουργός Οικονομικών έβαλε τη σύνεση πάνω από την πίεση να δαπανήσει περισσότερα στις υποδομές. Ένας σημαντικός στόχος, ο ισοσκελισμός του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, επιτεύχθηκε την περασμένη χρονιά παρά τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων για ελλείμματα.
«Η επίδοσή του ως υπουργού Οικονομικών ήταν πολύ καλή, όσον αφορά τη Γερμανία» ανέφερε η Ντανιέλ Σβάρτσερ, διευθύντρια του ευρωπαϊκού προγράμματος για το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ. Ο κ. Σόιμπλε, σημείωσε η ίδια, «είναι υπερήφανος για το "μαύρο μηδέν"», αναφερόμενη στη δέσμευση του κυβερνητικού συνασπισμού για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού.
Παράλυτος από απόπειρα δολοφονίας πριν από 25 χρόνια, ο υπουργός Οικονομικών είναι ένας ζωντανός σύνδεσμος με το παρελθόν του κόμματός του.
Σε ένα κόμμα του οποίου ηγείται μια γυναίκα από τη Βόρεια Γερμανία, αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή βάση των Χριστιανοδημοκρατών από Νότιους, συντηρητικούς άνδρες.
«Η κ. Μέρκελ έχει αλλάξει σε κάποιο βαθμό τους Χριστιανοδημοκράτες, μετατοπίζοντάς τους προς το κέντρο, κάνοντάς τους πιο νεανικό κόμμα με περισσότερες γυναίκες, το οποίο αποτελεί τεράστια αλλαγή για το συντηρητικό κόμμα» είπε η κ. Σβάρτσερ. «Είναι εκπρόσωπος των συντηρητικών του Χέλμουτ Κολ».
Ο κ. Σόιμπλε ήταν υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του κ. Κολ, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις για την επανένωση της Γερμανίας και καλώντας την Bundestag να μεταφέρει την πρωτεύουσα από τη Βόννη στο Βερολίνο.
Αν και έχει γίνει το έμβλημα της γερμανικής αδιαλλαξίας στην Ευρώπη, θεωρείται μια από τις κυρίαρχες φιλοευρωπαϊκές φιγούρες στο κόμμα του, ένας πραγματικός φεντεραλιστής που κέρδισε το Βραβείο Καρλομάγνου του 2012 για τη συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή ενότητα.
Η σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα, λένε αναλυτές, είναι η έντιμη στάση ενός φιλοευρωπαϊστή που πιστεύει ότι μια σταθερή προσέγγιση στην κρίση θα εξυπηρετήσει τον στόχο της ευρωπαϊκής ενοποίησης μακροπρόθεσμα.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη σταθερότητα αυτή σε συνέντευξή του στο τελευταίο τεύχος του Der Spiegel, στο οποίο ανέφερε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί αντί να συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τις αρχές του. Ακόμα και μετά τη συμφωνία για τη νέα διάσωση, συνέχισε να αμφισβητεί την βιωσιμότητά της.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε ήταν πάντοτε ψυχρές. Η πρώτη κέρδισε την ηγεσία του κόμματος το 2000, επικρατώντας σε μια εποχή όπου η φήμη του είχε δεχθεί πλήγμα από ένα σκάνδαλο χρηματοδότησης του κόμματος.
H κ. Μέρκελ έχει κρατήσει πιο ήπια στάση απέναντι στην Ελλάδα και τελικά συναίνεσε σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για να αποφύγει μια ιστορική ρήξη στην ευρωζώνη.
Aλλά την Παρασκευή στην Βundestag, έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού των Οικονομικών και της πρότασής του για ένα ελληνικό «διάλειμμα» από το ευρώ, ιδέα που έχει ερμηνευτεί από πολλούς στην Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, ως τελεσίγραφο. Το κόμμα της ήταν ενθουσιασμένο.
Ο Τζόζεφ Γιάνινγκ, ερευνητής στο ECFR, ανέφερε: «O Σόιμπλε είναι αναντικατάστατος για την Α. Μέρκελ, γιατί είναι μέρος της πολιτικής καθησυχασμού των πολιτών της. Ο στόχος είναι να πουν στον γερμανικό λαό: ηρεμήστε, το έχω υπό έλεγχο».
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.


euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου