Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

ΛΕΣΧΗ “EKΒΙΑΣΤΩΝ”, ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗΣ ΧΩΡΩΝ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ!

iskra


ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΟΚ ΤΟΥ EUROGROUP ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΤΩΝ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε
Με έγγραφο σοκ σε βάρος της χώρας μας κατέληξε την Κυριακή (12/7) το Eurogroup, ενώ συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ η Σύνοδος των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης (βλ. ρεπορτάζ παρακάτω). Η ευρωζώνη αναδεικνύει αυτές τις ώρες με ακόμα πιο απροκάλυπτο τρόπο στα μάτια και των πιο δύσπιστων ως λέσχη καταλήστευσης και φτωχοποίησηςχωρών και λαών.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα όλος, σχεδόν, ο συστημικός Τύπος της Κυριακής παροτρύνει εμμέσως πλην σαφώς στην αποπομπή Λαφαζάνη και Στρατούλη από την κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τι μύχιεςεπιθυμίες του ως «πληροφορίες».

Γίνεται σαφές ότι για τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ αλλά και τα δεσπόζοντα μεγάλα συμφέροντα στην χώρα, η ενδεχόμενη έγκριση νέου μνημονιακού πακέτου από τις Βρυξέλλες συνδέεται με την απαίτηση για άκρως συντηρητικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Ερώτημα πάντως παραμένει αν εντός της Κυριακής θα μπορέσει να κλείσει συμφωνία με τους «θεσμούς» καθώς και η έκταση και το βάθος των μέτρων που θα περιέχει αυτή η συμφωνία.
Το Eurogroup πάντως προτείνει πριν την συνομολόγηση της πλήρους συμφωνίας της Ελλάδας με τους ''Θεσμούς'' να νομοθετήσει μέχρι την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση μια δέσμη σκληρών μέτρων (βλ. ρεπορτάζ παρακάτω),  προκειμένου να επιδείξει ''αξιοπιστία'' έναντι των πιστωτών.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΠΕΡΑΣ
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:
ΟΛΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ-ΣΟΚ ΤΟΥ EUROGROUP

Σκληρά μέτρα ζητά από την Ελλάδα το Eurogroup σύμφωνα με το κείμενο που συντάχθηκε αλλά ποτέ δεν έγινε επίσημο, λόγω των διαφωνιών της ελληνικής πλευράς. Ζητά άμεσα νομοθέτηση μέτρων (μέχρι 15 Ιουλίου) σε ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό, ΕΛΣΤΑΤ. Βάζει στο τραπέζι το θέμα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων στο εξωτερικό και μάλιστα για ποσό έως 50 δισ. ευρώ, ενώ αφήνει το θέμα του χρέους για μετά την πρώτη αξιολόγηση του (πιθανού) νέου προγράμματος.

Τοποθετεί τις ανάγκες της Ελλάδας μεταξύ 82 – 86 δισ. ευρώ εκ των οποίων 7 δισ. ως τις 20 Ιουλίου και επιπλέον 5 στα μέσα Αυγούστου. Παράλληλα μιλά για την ανάγκη μαξιλαριού 10 έως 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.
Αναλυτικά το κείμενο:
To Eurogroup υπογραμμίζει την αδήριτη ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο για μία δυνητικά μελλοντική συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να κάνουν κτήμα τους το πρόγραμμα. Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να κριθεί από τις δεσμεύσεις τους σε αυτές τις πολιτικές.
Το Eurogroup αναμένει τη συνεχιζόμενη και πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ [και καλωσορίζει την πρόθεση της Ελλάδας να αναζητήσει την πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ στον τεχνικό έλεγχο και τη χρηματοδότηση του προγράμματος]. Αυτό είναι μία προϋπόθεση ώστε το Eurogroup να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM.
Δεδομένης της ανάγκης να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα, το Eurogroup καλωσορίζει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης να νομοθετήσει, χωρίς καθυστέρηση, μέχρι τις 15 Ιουλίου, ένα πρώτο σύνολο μέτρων. Αυτά τα μέτρα, τα οποία θα παρθούν με πλήρη προηγούμενη συμφωνία των θεσμών, θα περιλαμβάνουν:
• Τη βελτιστοποίηση του συστήματος ΦΠΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την αύξηση των εσόδων.
• Προκαταβολικά μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος μίας συνολικής μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων.
• Την υιοθέτηση ενός νέου κώδικα του δικαστικού αστικού κώδικα, που σημαίνει βασικές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές το σύστημα αστικής δικαιοσύνης, οι οποίες θα επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης και θα μειώσει το κόστος της.
• Την εξασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
• Πλήρη εφαρμογή των σχετικών προβλέψεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ειδικά με το να τεθεί το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε λειτουργία προτού οριστικοποιηθεί το Μνημόνιο Κατανόησης [και με την εισαγωγή αυτόματων περικοπών σε δαπάνες εάν υπάρξουν αποκλίσεις από φιλόδοξους στόχους στο πρωτογενές πλεόνασμα μετά από εισήγηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η οποία θα υπόκειται στην έγκριση των θεσμών.]
• υιοθέτηση του BRRD το αργότερο μία εβδομάδα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αμεσα και μόνο μετά την νομική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων και την έγκριση των δεσμεύσεων από την ελληνική βουλή μπορεί να υπάρξει μια εντολή προς τους θεσμούς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα Μemorandum of Understanding (MoU).

Aυτή η απόφαση θα ληφθεί υπό την αίρεση ότι οι εθνικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και οι προϋποθέσεις του Άρθρου 13 της συνθήκης του ESM εκπληρώνονται στη βάση της αξιολόγησης του Άρθρου 13 παράγραφος 1.

Για να υπάρξει μια βάση επιτυχημένης ολοκλήρωσης του MoU οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ελλάδα πρέπει να ενισχυθούν και να λάβουν υπόψη την σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης της χώρας τον τελευταίο χρόνο.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί να ενισχύσει τις προτάσεις σε πεδία που υποδεικνύουν οι θεσμοί με ένα ικανοποιητικό χρονοδιάγραμμα για την νομοθέτηση και εφαρμογή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται διαρθρωτικά και ποσοτικά ορόσημα, ώστε να υπάρχει σαφήνεια στην κατεύθυνση των πολιτικών σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Πρέπει σε συμφωνία με τους θεσμούς:

-Να προχωρήσουν σε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και να συγκεκριμενοποιήσουν πολιτικές που θα αντισταθμίσουν πλήρως το δημοσιονομικό αντίκτυπο από τις αποφάσεις του ΣτΕ. Να εφαρμόσουν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή να εφαρμόσουν (συμφωνημένες από κοινού) εναλλακτικές πολιτικές έως τον Οκτώβριο του 2015.

- Να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του toolkit Iτου ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων {επόμενο βήμα θα είναι οι τα προϊόντα εκτός φαρμακείου}, όπως επίσης και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι κρίσιμα από μακροοικονομικής άποψης (πχ θαλάσσιες μεταφορές). Σε ό,τι αφορά το toolkit II του ΟΟΣΑ η μεταποίηση πρέπει να συμπεριληφθεί στα prior actions.

-Στην ενεργειακή αγορά να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ {εκτός αν μπορούν να βρεθούν εναλλακτικά μέτρα που θα έχουν αντίστοιχο αποτέλεσμα στον ανταγωνισμό, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς}.

- Στην αγορά εργασίας να αναλάβει τολμηρές αναθεωρήσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις μαζικές απολύσεις σε συνάρτηση με το χρονοδιάγραμμα και την οπτική που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς (επιπροσθέτως οι ελληνικές αρχές θα εκσυγχρονίσουν τη νομοθεσία που αφορά τις μαζικές απολύσεις σε συνάρτηση με τις βέλτιστές πρακτικές). Με βάση αυτές τις αναθεωρήσεις οι πολιτικές για την αγορά εργασίας πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές και δεν πρέπει να επιστρέψουν σε παλαιές πολιτικές οι οποίες δεν προωθούν τη διατηρήσιμη ανάπτυξη.

- Να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για να ισχυροποιήσει τον χρηματοοικονομικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων αποφασιστικών ενεργειών στα κόκκινα δάνεια αλλά και μέτρων για την ενίσχυση της «διακυβέρνησης» του ΤΧΣ και των τραπεζών, ειδικότερα μέσω της εξάλειψης πολιτικών παρεμβάσεων ιδιαίτερα στη διαδικασία διορισμών.
Εκτος από αυτά η ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν τις εξής δράσεις:
* να αναπτύξουν ένα σημαντικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση.
[Οι ελληνικές αρχές θα καλέσουν ένα ανεξάρτητο φορέα να αξιολογήσει την τιμή των assets που θα πουληθούν και θα ερευνήσουν τον καλύτερο τρόπο να βελτιωθεί περαιτέρω η ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ με την εμπλοκή της Κομισιόν]
Ή
[Επιπλέον πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία [αξίας 50 δισ. ευρώ] θα μεταφερθούν σε ένα υφιστάμενο εξωτερικό και ανεξάρτητο fund όπως το Institution of Growth του Λουξεμβούργου ώστε να ιδιωτικοποιηθεί εν καιρώ και να μειώσει το χρέος. Ένα τέτοιο fund θα το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών]
* Σε ευθυγράμμιση με τις φιλοδοξίες της ελληνικής πλευράς να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει σημαντικά την ελληνική διοίκηση καθώς και να θέσει σε ισχύ ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Κομισιόν. με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την από-πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να υπάρξει ως τις 20 Ιουλίου μετά από συζητήσεις με τους θεσμούς.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω το κόστος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, σε ευθυγράμμιση με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
- Να εναρμονίσει πλήρως τις μεθόδους συνεργασίας της με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της αναγκαίας επί τόπου εργασίας στην Αθήνα και να βελτιώσει την εφαρμογή και τον έλεγχο του προγράμματος. Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαβουλευτεί και να συμφωνήσει με τους θεσμούς σε όλη τη νομοθεσία στα σχετικά πεδία και σε κατάλληλο χρόνο, προτού την καταθέσει για δημόσια διαβούλευση ή στην βουλή. Το Eurogroup τονίζει και πάλι, ότι το κλειδί είνια η εφαρμογή κι ότι σε αυτό το πλαίσιο καλωσορίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν μέχρι τις 20 Ιουλίου τη στήριξη από τους θεσμούς και τα κράτη μέλη για τεχνική βοήθεια και ζητάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει την υποστήριξη από την Ευρώπη.
- [τέλος, να τροποποιήσει ή να αναπληρώσει νομοθετήματα ανατροπής προηγούμενων μεταρρυθμίσεων του 2015, τα οποία δεν συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς και αντίκεινται στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup.]
Οι ανωτέρω δεσμεύσεις συνιστούν ελάχιστες απαιτήσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, το Eurogroup ξεκαθάρισε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν προκαθορίζει μια πιθανή τελική συμφωνία σε πρόγραμμα του ESM, κάτι που θα πρέπει να βασιστεί σε μια απόφαση πάνω σε όλο το πακέτο (συμπεριλαμβανομένων των αναγκών για χρηματοδότηση, της βιωσιμότητας του χρέους και πιθανής χρηματοδότησης-γέφυρα).
Το Eurogroup τοποθετεί τις πιθανές ανάγκες του προγράμματος μεταξύ €82 και €86 δισ., όπως εκτιμάται από τους θεσμούς. Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς να εξετάσουν δυνατότητες ώστε να μειωθεί η καμπύλη της χρηματοδότησης, μέσω ενός εναλλακτικού δημοσιονομικού σχεδίου ή μέσω περισσότερων ιδιωτικοποιήσεων. Η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές, η οποία είναι ένας από τους στόχους κάθε χρηματοδοτικού προγράμματος βοήθειας, μειώνει τις ανάγκες για χρήση ολόκληρου του σχεδίου χρηματοδότησης. Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη για γρήγορη πρόοδο στην επίτευξη μιας απόφασης πάνω σε ένα νέο Μνημόνιο Κατανόησης: αυτές υπολογίζονται στο ποσό των €7 δισ. μέχρι τις 20 Ιουλίου και σε επιπρόσθετα €5 δισ. μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Το Eurogroup αναγνωρίζει τη σημασία του γεγονότος, ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να αποπληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος και να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις τις επόμενες εβδομάδες ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για μία κανονική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Ο κίνδυνος της μη- άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων βαρύνει πλήρως την Ελλάδα. Το Eurogroup θα συζητήσει αυτά τα ζητήματα υπό τη μορφή του κατεπείγοντος.
Δεδομένων των άμεσων προκλήσεων στον ελληνικό χρηματοδοτικό τομέα, η συνολική σχεδίαση ενός πιθανού νέου προγράμματος του ESM θα πρέπει να συμπεριλάβει και την εγκαθίδρυση ενός κεφαλαίου ασφαλείας από 10 έως 25 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό τομέα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και κόστη εκκαθαρίσεων, από τα οποία τα 10 δισ. θα διατεθούν άμεσα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM.
To Eurogroup γνωρίζει ότι η γρήγορη απόφαση για ένα νέο πρόγραμμα είναι προϋπόθεση ώστε να ανοίξουν και πάλι οι ελληνικές τράπεζες, ώστε έτσι να αποφευχθεί η άνοδος στο συνολικό σχεδιασμό χρηματοδότησης. Η ΕΚΤ/SSM θα κάνουν αναλυτική αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι. το συνολικό μαξιλάρι θα εξυπηρετήσει πιθανές ελλείψεις κεφαλαίων μετά την πλήρη αξιολόγσηη και αφού το νομικό καθεστώς υιοθετηθεί.
Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό οφείλεται στη χαλάρωση πολιτικών τους τελευταίους δώδεκα μήνες, οι οποίες οδήγησαν στην πρόσφατη χειροτέρευση του εσωτερικού μακροοικονομικού και οικονομικού περιβάλλοντος.
Το Eurogroup υπενθιμίζει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν, τα τελευταία χρόνια, υιοθετήσει ένα σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μέτρα, τα οποία εξομάλυναν το μονοπάτι εξυπηρέτησης και μείωσαν σημαντικά το κόστος.
[Δεδομένης αυτής της κατάστασης και στο πλαίσιο ενός πιθανού μελλοντικού προγράμματος του ESM και σε ευθυγράμμιση με το πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να εξετάσει πιθανά νέα μέτρα για να εξομαλύνει ακόμα περισσότερο την εξυπηρέτηση του χρέους, αν είναι απαραίτητο, και να εξασφαλίσει ότι η μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμα επίπεδα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν πιθανή μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής και θα υπόκεινται στον όρο της πλήρους εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε ένα νέο πιθανό πρόγραμμα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών και θα εξεταστούν μετά την θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης].
Το Eurogroup τονίζει ότι [ονομαστικό] κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει.
Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.
[Αν όλες οι απαραίτητοι όροι που περιλαμβάνονται στο παρόν έγγραφο καλυφθούν το Eurogroup και το συμβούλιο του ESM μπορεί, σύμφωνα με το το Αρθρο 13.2 της συνθήκης του ESM να ζητήσει από τους θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα νέο πρόγραμμα του ESM, αν τα προαπαιτούμενα του Αρθρου 13 της συνθήκης του ESM καλυφθούν στη βάση της αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 13.1]
[Σε περίπτωση που δεν βρεθεί συμφωνία, στην Ελλάδα πρέπει να προσφερθούν γρήγορες διαπραγματεύσεις για ένα time-out από την ευρωζώνη, με πιθανή αναδιάρθρωση χρέους]
Πηγή: euro2day.gr
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Οι ηγέτες των «19» της Ευρωζώνης πήραν τη σκυτάλη από τους υπουργούς Οικονομικών για την πλέον καθοριστική Σύνοδο Κορυφής που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης όπως την γνωρίζουμε έως σήμερα.
Σε ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα προχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Κυριακής.


Η κυρία Μέρκελ είπε πως από με βάση όσα γνωρίζει το Eurogroup δεν είναι σε θέση να δώσει στους Ευρωπαίους ηγέτες ένα και μοναδικό έγγραφο κάτι που, όπως τόνισε, δεν την εκπλήσσει.

«Δεν με εκπλήσσει, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, έχει χαθεί κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες.
«Δεν θα έχουμε συμφωνία για να έχουμε συμφωνία», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να δούμε τα υπέρ και τα κατά και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες».

ΟΛΑΝΤ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ Η ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ
Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ προσπάθησε να φανεί περισσότερο αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Όπως ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι ηγέτες της ευρωζώνης θα εξετάσουν σήμερα κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι αύριο στην ευρωζώνη. 

«Πρέπει να σηματοδοτήσουμε την έννοια της Ευρώπης και ποια είναι τα συμφέροντά μας, τι έχουμε από κοινού», ανέφερε, ενώ την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει προσωρινό ή όχι grexit», απαντώντας ουσιαστικά στη γερμανική πλευρά και στα σχέδια Σόιμπλε για πενταετές έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Είτε θα μιλήσουμε για Ελλάδα εντός ευρωζώνης είτε για Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Αλλά δεν το θέλουμε αυτό. Χρειάζεται μια κοινή έννοια και αντίληψη», ανέφερε και κάλεσε την Ελλάδα να καταβάλλει προσπάθειες και να αποδείξει ότι είναι ικανή να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, αλλά και την ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα.

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΘΑ ΠΑΛΕΨΩ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ
Αποφασισμένος να παλέψει μέχρι την τελευταία στιγμή για την επίτευξη συμφωνίας δήλωσε ο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.   

«Θα πολεμήσω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για την επίτευξη μιας συμφωνίας», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει βούληση να συνεργαστούμε και πιστεύω να καταλήξουμε».

ΣΟΥΛΤΣ: ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗ

Την ανάγκη να υπάρξει σήμερα κάποιο συμπέρασμα για το ελληνικό ζήτημα υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι αρχηγοί των κρατών δεν πρέπει να το αναβάλουν.

Όπως είπε, δεν πρόκειται απλώς για μια συμφωνία, αλλά για το αν θα υπάρχει η Ευρώπη με τη συνεκτική μορφή που την ξέρουμε και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ευθύνη των Ελλήνων και των αρχηγών των κρατών-μελών.

«Δεν πρόκειται για μια απλή συμφωνία, αλλά για την απόφαση αν θα υπάρξει Ευρώπη με τη συνεκτική μορφή που ξέρουμε. Είναι ευθύνη των Ελλήνων και των ηγετών των κρατών-μελών», είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι μια απλή Σύνοδος Κορυφής σήμερα. Είναι πολύ σημαντική ημέρα. Αποφασίζουμε για το μέλλον της Ευρώπης. Θα απαιτηθεί από όλους να φτάσουν σε εποικοδομητική λύση για όλους».

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε έτοιμος για συμβιβασμό και υπογράμμισε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία, αν το θέλουν όλες οι πλευρές.

«Μπορούμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό σήμερα αν το θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και δήλωσε «έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό» εξηγώντας ότι «το χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης που θέλουν να τη δουν ενωμένη και όχι κατακερματισμένη».

ΣΕΡΑΡ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Η Σλοβενία επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρορ Σέραρ, προσερχόμενος στη Σύνοδο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένει να δει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη έχει χαθεί μετά τα τελευταία γεγονότα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακτηθεί.

Ανέφερε, τέλος, ότι αναμένει τα συμπεράσματα της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

ΜΟΥΣΚΑΤ: ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΠΑΡΚΕΣ ΠΡΙΝ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μούσκατ, δήλωσε: «Αυτό που ήταν επαρκές πριν δέκα ημέρες δεν είναι σήμερα γιατί έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα». 

Την ίδια ώρα, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός τόνισε πως δε μπορεί να υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος. Επισήμανε δε, πως αυτό που βρισκόταν στο τραπέζι πριν δέκα ημέρες, δεν μπορεί να είναι πλέον επαρκές, δεδομένης της κατάστασης στην Ελλάδα, η οποία έχει επιδεινωθεί.
Εξήγησε, μάλιστα, πως το γεγονός ότι δε θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής των 28 κρατών-μελών καταδεικνύει ότι όλες οι επιλογές είναι ακόμα στο τραπέζι, καθώς σε μία τέτοια συνεδρίαση θα επρόκειτο να συζητηθεί το Plan B.


ΣΑΡΛ ΜΙΣΕΛ: ΌΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΝΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΥΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, πραγματοποιώντας δηλώσεις στους δημοσιογράφους, εξήγησε πως οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι πλήρως ικανοποιητικές, αλλά «όλοι πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να κάνουν μία ύστατη προσπάθεια για συμβιβασμό» και πρόσθεσε πως ένα Grexit «δεν είναι σε καμία περίπτωση η επιθυμία μου».

ΚΕΝΙ: ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ

Οι Έλληνες ισχυροποίησαν τη βούλησή τους για μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο βοηθά στην επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να βρεθεί λύση, να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη, πρόσθεσε.

«Προφανώς πρέπει να βρούμε μια λύση. Κατανοώ ότι οι Έλληνες έχουν καταθέσει μια λύση. Οι Έλληνες έχουν δυναμώσει την δέσμευσή τους ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Στην περίπτωση της Ιρλανδίας η εμπιστοσύνη οικοδομήθηκε μόνο μέσω συγκεκριμένων αναλύσεων και όταν αποδείξαμε την αποφασιστικότητά μας», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε ότι οι Έλληνες επιθυμούν να παραμείνουν μέλη της Ευρωζώνη. Επιθυμούμε να εργαστούμε όλοι μαζί για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Η Ιρλανδία θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θα ήθελα οι Έλληνες να ψηφίσουν συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες αλλαγές».

«Οι Έλληνες θέλουν να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ώστε να οικοδομήσουν γέφυρες εμπιστοσύνης. Δεν θέλω σε 10 χρόνια να κοιτάμε πίσω και να λέμε "δεν σώσαμε τότε την Ελλάδα», σημείωσε.

ΛΙΘΟΥΑΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΝΤΑΛΙΑ ΓΚΡΙΜΠΑΟΥΣΚΑΙΤΕ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Σε μία ακόμα σκληρή δήλωση προχώρησε η Λιθουανή πρόεδρος, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία τόνισε πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές.

«Συζητούμε για το αν θα ξεκινήσουν συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα ESM, μέχρι τώρα οι ΥΠΟΙΚ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν.  Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν είναι επαρκείς οι προτάσεις ώστε να καλύψουν τα προβλήματα. Η Ευρώπη θα ακολουθήσει την Ελλάδα σε δύο περιπτώσεις  είτε εντός είτε εκτός Ευρωζώνης, αλλά θα έχει πολύ πολύ μεγάλο για όλους. Αν συγκρίνουμε την κατάσταση με την Αργεντινή πριν 15 χρόνια, τώρα έχουμε τρεις φορές μεγαλύτερο χρέος», πρόσθεσε η Λιθουανή πρόεδρος. 

Την ίδια ώρα, τόνισε πως δεν είναι εύκολο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, καθώς «δεν θέλουν μόνο να ακούσουν υποσχέσεις, αλλά αξιόπιστες πράξεις. Με προσωρινές ενέργειες δε μπορεί να λυθεί τίποτα». Ενώ ερωτηθείσα για ενδεχόμενο Grexit απάντησε: «Χρειάζεται ένα πλάνο ή κάτι άλλο.
ΦΑΪΜΑΝ: “Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΘΕΛΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ”
Αυτό που φαίνεται να είναι κοινό μυστικό, επιβεβαιώνεται σήμερα από επίσημα χείλη, εκείνα του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος αναφέρει πλέον ξεκάθαρα ότι,«ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει σοβαρά να εξωθήσει τους Έλληνες από το ευρώ, ενώ αντίθετα, η Γερμανίδα καγκελάριος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την εξεύρεση μιας εποικοδομητικής λύσης».
Σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «΄Εστεραιχ», ο καγκελάριος επισημαίνει ότι το να κινηθούν σήμερα όλες οι χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης σε μια θετική κατάληξη θα είναι μια τεράστια πρόκληση, καθώς, όπως διευκρινίζει το ρήγμα στο θέμα της Ελλάδας διασχίζει όλη την Ευρώπη, και παρόμοιες διαφορές όπως στη Γερμανία (ΣΣ Σόιμπλε-Μέρκελ) υπάρχουν σε πολλές χώρες.
Υποστηρίζει ότι πρέπει να αποτραπεί το Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί θα έριχνε πίσω την Ευρώπη, και ως εκ τούτου, πρέπει να αναζητηθεί μια εποικοδομητική λύση. Ο κ.Φάιμαν πιστεύει, όπως αναφέρει, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα δώσει το σήμα για μια εποικοδομητική λύση και ακριβώς αυτό υποστηρίζει και ο ίδιος, δηλαδή να βρεθεί γρήγορα μια μεταβατική λύση και κατόπιν να συγκεκριμενοποιηθούν οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τρόπο που να είναι δυνατή μια μακροπρόθεσμη λύση. Και αυτό δεν σημαίνει, όπως προσθέτει, διαγραφή χρέους, αλλά μια μείωση του βάρους των επιτοκίων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με τα απαραίτητα μέσα, ούτως ώστε να είναι επιτέλους δυνατές οι επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Δεν επιτρέπεται, τονίζει ο καγκελάριος, να καταστρέφουμε την Ευρώπη με προγράμματα λιτότητας, πρέπει να εξοικονομούμε πόρους και να επενδύουμε και εδώ δεν πρόκειται για παιχνίδια στον υπολογιστή, αλλά για τις τύχες των ανθρώπων».Θεωρεί ότι μια συμφωνία βρίσκεται σίγουρα πλησιέστερα από προηγούμενες φορές, θα έλεγε μάλιστα πως οι ευκαιρίες για μια συμφωνία σε ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο καλές όσο τώρα, ωστόσο υπάρχει πολλή απόσταση από ένα οριστικό «Ναι» για το πρόγραμμα βοήθειας, γιατί μερικές χώρες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
Σχολιάζοντας την τελευταία πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού, ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει προχωρήσει τόσο πολύ όσο ποτέ, έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα, το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί θετικά, διότι καθιστά δυνατή μια βάση για μία συμφωνία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ 28 ΗΓΕΤΩΝ
Ακτίδα φωτός (;) από Βρυξέλλες, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Τουσκ, ακυρώθηκε η Σύνοδος των 28. "Θα συνεδριάσει η Σύνοδος της ευρωζώνης έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις". Κανείς δεν μπλοκάρει τη συμφωνία λέει ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ. Σκληρή γραμμή από τον Σλοβάκο.

Οπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter, ακυρώνεται η σχεδιασμένη για σήμερα Σύνοδος Κορυφής των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης θα ξεκινήσει στις 17:00 θα θα διαρκέσει έως ότου ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής των 28 μελών της Ε.Ε. φερόταν να συνέρχεται για να εξετάσει το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών ανέφεραν πριν το χθεσινό Eurogroup ότι η Σύνοδος των 28 θα μπορούσε να ακυρωθεί εάν υπήρχε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.
Πηγή: euro2day.gr

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Η Αθήνα καλείται να δώσει «δείγματα γραφής» ότι προτίθεται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις. Η πολιτική παράμετρος ρίχνει τη σκιά της στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ. Ετοιμη να ασκήσει βέτο φέρεται η Φινλανδία. Πάνω από τα 70 δισ. ευρώ το δάνειο που απαιτείται μετά και τα capital controls.
Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες καθώς οι εταίροι αφενός εμφανίζονται να πιέζουν για περισσότερα μέτρα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε στην οικονομία το κλείσιμο των τραπεζών και αφετέρου θέτουν θέμα εμπιστοσύνης μετά τα όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Με τη συνεδρίαση να έχει διακόψει για λίγο προκειμένου να γίνουν και οι απαραίτητες συνεννοήσεις, το κλίμα που μεταδίδεται από τη βελγική πρωτεύουσα είναι βαρύ.
Εν τω μεταξύ, η Φινλανδία φέρεται να ζητά στο Eurogroup την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, είναι έτοιμη να θέσει βέτο σε ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φινλανδικός συνασπισμός, στον οποίο συμμετέχει και το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών, βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης σήμερα για το ελληνικό ζήτημα.
Ηδη πριν από την έναρξη ο Β. Σόιμπλε προϊδέασε για μια εξαιρετικά δύσκολη συνεδρίαση, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν ένας από τους πολλούς που έθεσαν θέμα εμπιστοσύνης.
Ετσι παρά το γεγονός ότι τα μέτρα που υπέβαλε η Αθήνα εκτιμήθηκαν ως θετικά από τον Πιέρ Μοσκοβισί, Βάλντις Ντομπρόβσκις αλλά και άλλους ως μείζον αναδεικνύεται το θέμα αν η Αθήνα θα πείσει ότι μπορεί και θέλει να τα εφαρμόσει. Πόσο μάλλον που το ποσό που έχει πέσει στο τραπέζι για το νέο δάνειο είναι μεγάλο, καθώς κινείται πέριξ των 73 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο ένα από τα σενάρια που εξετάζεται αφορά σε μια ταχύτατη «εμπροσθοβαρή» νομοθέτηση μέτρων που αφορούν σε φορολογικό και ασφαλιστικό, ώστε να δοθεί το σήμα στους εταίρους ότι η Ελλάδα «και θέλει και μπορεί» προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη της διαπραγμάτευσης επί του νέου προγράμματος (αυτό είναι το ζητούμενο του Eurogroup), να ανοίξει ο δρόμος για τη ψήφιση του από τα ξένα κοινοβούλια και να δρομολογηθεί η λύση για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών.
Υπάρχει ωστόσο και το πολιτικό ζήτημα. Η Βουλή έδωσε χθες ισχυρή πλειοψηφία με 251 «ναι» στην κυβέρνηση για να κλείσει τη συμφωνία ωστόσο το κυβερνητικό σχήμα είχε μεγάλες απώλειες ενώ και δυο υπουργοί (Λαφαζάνης-Στρατούλης) ήταν μεταξύ αυτών που διαφώνησαν.
Υπό αυτό το πρίσμα αναδύεται η πολιτική παράμετρος με ορισμένους κύκλους στις Βρυξέλλες να φέρονται πως προκρίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό συνασπισμό προκειμένου να ανακτηθεί η «ιδιοκτησία» του προγράμματος.
Βέβαια τέτοιου τύπου λύσεις ή διαβεβαιώσεις εκτιμάται ότι δεν μπορούν να δοθούν από τους υπουργούς Οικονομικών κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το θέμα να παραπεμφθεί στους πρωθυπουργούς που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσουν αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, αρχικά των 19 και μετά των 28.
Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου