Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

ΣΧΟΛΙΟ: Ελλάδα, EE και το σενάριο του αμοιβαίου οφέλους

Νέα Κρήτη


Στο πρόσφατο παρελθόν ανέλυσα με τη βοήθεια της Θεωρίας Παιγνίων το παίγνιο μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας και εξέφρασα την προσωπική μου εκτίμηση ΠΡΙΝ την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων πως όλα θα πάνε καλά και δεν θα υπάρξει Grexit. (Βλ:http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1211934&srv=266 και αναδημοσίευση:http://www.defence-point.gr/news/?p=122931
Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου
(Διπλ. Μηχανικός (M.Eng.) Υπ. Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης)
Συγκεκριμένα, είχα υποστηρίξει με σθένος πως παρά τη σχετικά μικρή πιθανότητα (25%) εξεύρεσης λύσης ωφέλιμης προς όλους (win-win), αυτή θα υπερισχύσει της προφανούς λύσης αμοιβαίας ισορροπίας που ήταν η ρήξη. Οι ξένοι, κυρίως, αλλά και Έλληνες αναλυτές, που αντιμετώπιζαν μόνο με οικονομικούς όρους τις διαπραγματεύσεις, διαψεύστηκαν παταγωδώς καθώς επέμεναν πως δεν θα υπάρξει win-win κατάσταση.
Δεν είναι στόχος μου να εξηγήσω στο παρόν άρθρο γιατί τελικώς επικράτησε η Γεωπολιτική έναντι των οικονομικών μεθόδων ανάλυσης. Ας αναφέρω μόνο, συνοπτικά, πως σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, παίζει σημαντικό ρόλο με ιδιαίτερη βαρύτητα ΚΑΙ η Γεωπολιτική. Αυτό εκτιμώ πως θα αρχίσουμε να το διαπιστώνουμε από εδώ και στο εξής.
Μάλιστα, προσωπικά πιστεύω, πως είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να απασχολήσει ίσως και τον ΟΗΕ, ώστε αυτός να αναπροσαρμόσει/αναθεωρήσει το πεπαλαιωμένο μοντέλο της Παγκόσμιας Βιώσιμης Ανάπτυξης το οποίο δεν συνάδει πλέον με τις ραγδαίες Γεωπολιτικές αλλαγές που έχουν αρχίσει να συμβαίνουν σιγά-σιγά τα τελευταία 5 χρόνια στον πλανήτη.

Προς το παρόν, άλλα είναι τα σημαντικά πρώτα συμπεράσματα αυτής της κρίσης που περάσαμε πρόσφατα:
Η παρούσα κρίση θα μας βγάλει όλους πιο δυνατούς. Έλληνες και Ευρωπαίους. Πολίτες, και πολιτικούς.
Φτάνοντας στα όριά μας, μέσα από αλληλοσυγκρούσεις, διαφωνίες, και άγχη αναγκαστήκαμε όλοι μας να γρατζουνιστούμε, και να αναζητήσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.
Να ξεζουμίσουμε το μυαλό μας, τις αντοχές μας, την προνοητικότητά μας, τις ικανότητές μας, τη σοφία μας, την εφευρετικότητά μας.
Όμως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Αρκετά. Να αφήσουμε πίσω τη μιζέρια και τον ωχαδελφισμό. Κανείς δεν πρόκειται να ξαναχτίσει το σπίτι μας, παρά μόνο εμείς οι ίδιοι.
Καιρός πια να διοχετεύσουμε όλα τα θετικά στοιχεία μας, έχουμε πολλά τέτοια, στην επ-ανόρθωση της Πατρίδας και του Μεγάλου Οίκου μας: της Ευρώπης… Γιατί πού αλλού θα μπορούσε να τοποθετείται η Ελλάδα, παρά μόνο στο σπίτι της: στην Ευρώπη…
Σε ένα σπίτι, σε μία οικογένεια, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας.
Πηγή: defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου