Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Πως ο Σόιμπλε επέβαλε τα capital controls – Αποκάλυψη των New York Times

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, είναι αυτός που ήθελε να επιβληθούν τα capital controls στις ελληνικές τράπεζες, όπως σαφώς αποκαλύπτουν, οι New York Times σε ρεπορτάζ  που δημοσιεύτηκε στο site αλλά όχι και στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας τους την επόμενη μέρα!
Η αποκάλυψη εκθέτει όλο το οικοδόμημα της Ευρωζώνης. Αποκαλύπτει ακόμα, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι Κεντρική Τράπεζα με ρόλο τη προστασία του νομίσματος και του τραπεζικού συστήματος, αλλά περισσότερο ένα ΔΣ εταιρίας που δέχεται εντολές από τον ισχυρό μέτοχο ο οποίος το ελέγχει εξωδιοικητικά, παραγγέλλοντας ενίοτε και τεχνοκρατικές αναλύσεις που επιβεβαιώνουν το εξαρχής ζητούμενο συμπέρασμα…
Η ισχυρότερη εφημερίδα του κόσμου, είχε ένα καυτό ρεπορτάζ για τον άνθρωπο που ήθελε να παγώσουν οι αναλήψεις μετρητών από τους Έλληνες αποταμιευτές και προφανώς το πέτυχε.
Ενόψει δημοψηφίσματος για την τύχη τους, αυτό έσπειρε το φόβο την απελπισία και την δυστυχία, σε εκατομμύρια δυστυχείς φτωχούς Έλληνες, σε δεκάδες χιλιάδες εταιριών στην Ελλάδα, διέλυσε τις συναλλαγές και τον τουρισμό και έφερε τις τράπεζες μια ανάσα από το χείλος της καταστροφής ενώ είναι φερέγγυες.
Προκάλεσε πείνα σε γέρους και οικογένειες χωρίς κάρτα ανάληψης, ενώ είχαν κάποιες μικρές αποταμιεύσεις, με τους αρμόδιους να μην έχουν σκεφτεί έναν τρόπο να εξυπηρετήσουν αυτούς, που λόγω φτώχειας.

Την ίδια ώρα, το ίδιο πρόσωπο ο Β. Σόιμπλε, σπρώχνει την Ελλάδα χωρίς ρευστό έξω από την Ευρωζώνη, διαλύει το σύστημα συναλλαγών στο ευρώ και προκαλώντας ένα ηχηρό ΟΧΙ του Ελληνικού λαού απέναντι στο τελεσίγραφο άδικης εξαθλίωσης που αυτός και η ομάδα του έχουν απευθύνει, φέρνει καταστροφή στις αγορές, τις οικονομίες  και βάζει το ευρώ σε κίνδυνο.
Σε ένα άλλο ισχυρό μέσον τους F.T. αποκαλύπτεται ότι ο ίδιος «βλέπει ευκαιρίες από την κρίση και ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι ισχυρότερη αν φύγει η Ελλάδα»…  Η δήλωση του σοσιαλδημοκράτη  εκπροσώπου Κάρστεν  Σνάιντερ,  ότι ο Σόιμπλε πιστεύει πως είναι καλύτερα για την ΕΖ και την Ελλάδα να φύγει,  αποκαλύπτει την αλήθεια παρά την αγιογραφία του άρθρου.
Αυτή, είναι η ίδια Ευρώπη στο νόμισμα και την ελεύθερη κίνηση του οποίου, έχουν επενδύσει από όλο τον κόσμο και σύμφωνα με νέο πρωτοσέλιδό τίτλο, «το μέλλον της μπαίνει σε αμφιβολία από το Ελληνικό ΌΧΙ».
Πόσο κατάλληλος μπορεί να είναι αυτός ο άνθρωπος για τη θέση που έχει;
Μαθημένος σε ένα σκιώδη ρόλο πίσω από την ισχυρή καγκελάριο Μέρκελ, ο Β. Σόιμπλε, διατηρεί στη Γερμανία και στην Ευρώπη ένα ισχυρό παρασκηνιακό ρόλο. Καθορίζει τις αποφάσεις ενός άτυπου οργάνου των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης (Eurogroup), που δεν είναι οι εκλεγμένοι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης ή της ΕΕ ούτε οι επίτροποι (υπουργοί) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την μία πλευρά είναι ο Β Σόιμπλε και οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών.  Από την άλλη οι Ευρωπαϊκοί λαοί. Το Eurogroup εισηγείται και επιτυγχάνει. Το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αν και το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ το ήθελαν, δεν έγινε.
Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, έμμεσα προκαλεί την Κριστίν Λαγκάρντ:  «Μπορεί το ΔΝΤ να δηλώσει επίσημα ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο αν υπογράψουμε αυτήν την πρόταση;» Η Λαγκάρντ έμμεσα αρνείται και πετάει το μπαλάκι στο Σόιμπλε: «Έχει ένα δίκιο εδώ ο Γιάνης», λέει.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ, διακόπτει: «Γιάνη αν συνεχίσεις να βάζεις θέμα χρέους, δεν θα φτάσουμε ποτέ σε μια συμφωνία…»
Αυτές οι ζουμερές αποκαλύψεις υπάρχουν στο ρεπορτάζ των New York Times. Με μία διαφορά. Η απαίτηση Σόιμπλε για capital controls απουσιάζει από όλα τα ρεπορτάζ  της επόμενης ημέρας που δόθηκαν και στην Αθήνα. Τι έχει συμβεί;
Ίσως τα μικρά γράμματα κάτω από το ρεπορτάζ να εξηγούν: Μια βερσιόν του άρθρου εμφανίστηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας της επόμενη μέρα.
“A version of this article appears in print on July 3, 2015, on page A1 of the New York edition with the headline: Hopeful Start to Greek Talks Quickly Soured”.
Παραδόξως αυτό θυμίζει μια άλλη ιστορία. Το θέμα του χρέους δεν μπήκε στις προτάσεις των δανειστών, αν και το ΔΝΤ το θέλει. Το θέλει;  Μια έκθεση του ΔΝΤ θα αποκαλύψει ότι το χρέος πρέπει να κουρευτεί και να γίνει χρονική παράτασης της εξόφλησής του , για να γίνει βιώσιμο.
Το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την έκθεση αυτή, παρά την πίεση των Ευρωπαίων να μη γίνει γνωστή, σύμφωνα με το Reuters.
Υπάρχει και τίποτα άλλο που θα ήθελαν να ελέγξουν οι ίδιοι «Ευρωπαίοι». Αυτοί που θεωρούν ότι αν πλήξεις τη δυνατότητα ενός λαού να παράγει εισόδημα και αυξήσεις το χρέος του με ένα ακόμα δάνειο έναντι όρων νέας μείωσης των δυνατοτήτων εξόφλησης, αυτό, θα είναι βιώσιμο;
Τελικά είναι βιώσιμη η ίδια η Δημοκρατία στην Ευρώπη; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου