Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ο νέος Φ.Π.Α. σε πλήρη εφαρμογή από Δευτέρα

the Crypt of Banking News


                                                                                                                   της Νούλας Χρυσοχοΐδου

Για τα ελληνικά νοικοκυριά ένα από τα πιο κύρια σημεία είναι ο Φ.Π.Α καθώς θα κληθούν να αυξήσουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό για να γεμίσουν το καλάθι τους. Σε μια εποχή που οι μισθοί είτε μειώνονται είτε παύουν να συμπληρώνουν το οικογενειακό εισόδημα. Στο τελευταίο νομοσχέδιο που περάστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο με 229 ψήφους υπέρ αποφασίστηκαν και οι νέες αναπροσαρμογές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου σε εφαρμογή.

Έτσι σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς καθώς αυτό σημαίνει αυτόματα ότι θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Αυτό ισχύει τόσο για τα προϊόντα που μετατάσσονται στον υψηλό συντελεστή 23% από 13% σήμερα δηλαδή τα διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα, την εστίαση, αλλά και τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το τελευταίο κρίσιμο για την χώρα μας νομοσχέδιο που ψηφίστηκε εντός της εβδομάδας η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% από 6,5%, σήμερα θα ισχύσει από την 1 Οκτωβρίου 2015 και την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει και η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα τουριστικά νησιά με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Μεταξύ των άλλων το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει ότι :

ΦΠΑ

Θα ισχύουν τρεις συντελεστές, 23%, 13% και 6% 
  • Σε Φ.Π.Α. 23% πάνε κατευθείαν τα λάδια και όλων των ειδών οι μαργαρίνες και όποιο άλλο δεν προέρχεται από ελιά, τα μπαχαρικά, το τριμμένο τυρί, τα οστρακοειδή κλπ. Επίσης στο 23% θα πάνε και τα εισιτήρια των Μέσων μαζικής μεταφοράς. 
  • Στο 13% θα παραμείνουν το τυρί (όχι το τριμμένο), γάλα, νωπά κρέατα, ψάρια, όσπρια, δημητριακά κλπ. Το ψωμί, τα ζυμαρικά και το γιαούρτι παραμένουν στο 13% και φορολογούνται με 23% αν έχουν προσθήκη όπως με φρούτα, ζάχαρη, κακάο ή άλλων υλικών. Στο 23% πάνε επίσης φρυγανιές, παξιμάδια και όλων των ειδών τα αλλαντικά. 
  • Στον πολύ χαμηλό συντελεστή 6% (από 6,5% που ήταν πριν) υπάγονται τα φάρμακα, τα θέατρα και οι εκδόσεις. 
  • Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ πάνε από 6,5% στο 13% πλεόν από 1-10-2015 
  • Με 13% βαρύνονται επίσης και όλες οι γεωργικές εργασίες. 
  • Τέλος, δεν εξαιρούνται από ΦΠΑ 23% φροντιστήρια και σχολές εκμάθησης υπολογιστών καθώς καταργείται και ο μειωμένος Φ.Π.Α. από τα νησιά του Αιγαίου.

Παρακάτω βρίσκεται ολόκληρο το νομοσχέδιο που περάστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου