Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Στίγκλιτς: Στην Ελλάδα το πεδίο μάχης ιδεών και οικονομικής δύναμης


Ο επίτιμος καλεσμένος του 16ου Συμποσίου της Σύμης, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ήταν σαφής στην ομιλία του: «Δυστυχώς, εσείς οι Έλληνες έχετε να κάνετε με την τρόικα. Και η τρόικα έχει σχεδιάσει το τρίτο μνημόνιο, ώστε να αυξάνει την ανισότητα και να στρέφεται κατά των φτωχών».
Από την Κέρκυρα, όπου διοργανώνεται φέτος το Συμπόσιο της Σύμης, από το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, εξήγησε πως η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει αυτήν τη συμπεριφορά: «Δίνουμε την ίδια μάχη και στις ΗΠΑ» είπε και έφερε ως παράδειγμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, σύμφωνα με τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, ήταν η ευκαιρία των ΗΠΑ να πάρουν τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.
Όπως ανέφερε, «ήταν η ευκαιρία να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον οι τράπεζες δεν θα εμπλέκονται σε εκμετάλλευση, χειραγώγηση της αγοράς, καταχρηστικές πρακτικές στις πιστωτικές κάρτες, όλα αυτά τα οποία έκαναν μέχρι τότε! Αλλά ο Ομπάμα είπε όχι. Πρέπει να σώσουμε τις τράπεζες να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι και στο παρελθόν. Και μαντέψτε τι έχουμε δει τα πέντε χρόνια από τότε. Περισσότερη χειραγώγηση της αγοράς, περισσότερες καταχρηστικές πρακτικές. Κάθε μέρα ανοίγεις τους Financial Times ή κάθε άλλη εφημερίδα και διαβάζεις για ένα νέο μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο!» κατάληξε.
Η μεγάλη μάχη

Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγος, αυτή την περίοδο διεξάγεται μία μεγάλη μάχη αλλαγής των κανόνων που διέπουν την οικονομική πρακτική και την επικρατούσα οικονομική θεωρία. Εξήγησε πως «γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια και μάχη για να εφαρμόζονται οικονομικές πολιτικές που θα δώσουν περισσότερη δικαιοσύνη στην κατανομή του πλούτου, απέναντι σε κανόνες που θα διευρύνουν τις αδικίες».
Όπως τόνισε «σήμερα, το πεδίο μάχης, το πεδίο μάχης των ιδεών και της οικονομικής δύναμης, είναι εδώ στην Ελλάδα. Δυστυχώς, ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, είναι ο προάγγελος του τι θα συμβεί και αλλού», συμπλήρωσε.
Έναρξη του συμποσίου
Το 16ο Συμπόσιο της Σύμης, με θέμα «Καλλιεργώντας τη συμμετοχικότητα σε εποχές κρίσης», που θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιουλίου, ξεκίνησε χθες βράδυ. Στη δήλωση για την έναρξη των εργασιών του, ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόεδρος τπου Ιδρύματος, ανέφερε ως «στο Συμπόσιο της Σύμης φιλοξενούνται προσωπικότητες από όλη την υφήλιο για να συμπαρασταθούν στην Ελλάδα στην “πονεμένη” αυτή στιγμή που περνά η χώρα, αλλά και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις πως μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Παράλληλα όμως θα συζητήσουμε και την προοπτική της Ευρώπης, που θεωρώ ότι έχει μεγάλες προκλήσεις, προκλήσεις για μια προοδευτική Ευρώπη αλληλεγγύης, που αν υπήρχε, αλλιώς θα ήταν τα πράγματα, αλλιώς θα αντιμετωπίζαμε και τη κρίση, πιο εύκολα».


Πηγή efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου