Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ο μύθος του «απλού πολίτη»

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Δεκαπέντε «ανησυχούσες γυναίκες/απλοί πολίτες» υπέγραψαν κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή και στο οποίο διδάσκουν το κοινό ότι η αντίληψη «δεν έχω τίποτε να χάσω» είναι απλώς… μύθος.
Ο λόγος για τον οποίο δημοσιεύτηκε ένα τέτοιο κείμενο είναι, πιθανώς, ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Ελλάδας έχει φτωχοποιηθεί τόσο τα τελευταία 5 χρόνια (περ. 60% σε κίνδυνο φτώχειας ή κάτω από το όριό της). Αυτό το κομμάτι αντιμετωπίζει με αδιαφορία μια κρατική χρεωκοπία ή μια έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς, πράγματι, δεν έχει κάτι να χάσει.
Όμως υπάρχουν και οι «Μένουμε Ευρώπη», αυτό το ιδιότυπο «κίνημα» που αναπτύχθηκε τον τελευταίο μήνα περίπου. Οικογένειες και άτομα των μεσαίων προς ανώτερες οικονομικών τάξεων: επιχειρηματίες, στελέχη κ.ά. που πράγματι δεν αντιλαμβάνονται πώς ζει κάποιος σε πλήρη επισφάλεια και προτιμούν «μερικές ακόμα σκληρές θυσίες για το ευρώ».
Τέτοιες είναι και οι υπογράφουσες το ως άνω κείμενο στην Καθημερινή. Μερικά παραδείγματα (όλα με δημόσια κοινοποιημένα στοιχεία):

Καλλιόπη Βασιλείου

b2ap3_thumbnail_79.png

Αννίτα Γεωργιάδη

b2ap3_thumbnail_80.png

Κλώντια Καρύδη

b2ap3_thumbnail_claudiakarydis.png
b2ap3_thumbnail_81.png

Ανναρέλλα Στάθη

b2ap3_thumbnail_82.png

Αιμιλία Τσεϊμαζίδου

b2ap3_thumbnail_83.png

 Τζένη Μπουγά

b2ap3_thumbnail_89.png

Μαρία Λαζαρίμου

b2ap3_thumbnail_88.png

Μαρία Λεωνιδοπούλου

b2ap3_thumbnail_marialeonidopoulou.png

Έλενα Σάββα και Έλια Λιατράκη

b2ap3_thumbnail_CJeiLq-UEAEY-Gx.png
Αυτές είναι λοιπόν κάποιες από τις 15 ανησυχούσες / απλούς πολίτες που απευθύνονται στο κοινό με την θέση ότι «πρέπει να φοβάσαι γιατί έχεις ακόμα πολλά να χάσεις».
Μπορεί να μην έχουν σχέση με «απλούς πολίτες», αυτές και οι οικογένειές τους έχουν σίγουρα πολλά να χάσουν, πάντως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου