Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Πώς να γίνεις βουλευτής!

Νέα Πολιτική


του Σπύρου Ξένου
Σίγουρα η ιδιότητα του βουλευτή είναι, ή θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι, τιμητική για όποιον την φέρει, μιας και είναι ένας από τους εκλεκτούς του λαού για 4 έτη. Η εξουσία όμως είναι γλυκιά, η διαχείρισή της δύσκολη αλλά τα χρήματα που διαχειρίζεται αρκετά. Υπάρχουν Έλληνες που επαγγέλλονται ως πολιτικοί, που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους και που όμως ζουν άνετα και χαίρουν της κοινωνικής καταξίωσης και της προβολής από τα ΜΜΕ. Πώς γίνεσαι όμως βουλευτής σήμερα και πώς θα έπρεπε να γίνεσαι κατά την γνώμη μας;
Πώς γίνεσαι βουλευτής σήμερα
1.      Αν είσαι γόνος πολιτικής οικογένειας, τότε ο δρόμος είναι σχετικά εύκολος. Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε πολύ ικανός, ούτε πολύ έξυπνος, ούτε να αποδείξεις την αξία σου μέσα από την εργασιακή σου πορεία. Έχει αποδειχθεί ότι ο Έλληνας, αν και έδιωξε την Βασιλεία γιατί δεν πίστευε στο δίκαιο της μεταφοράς της εξουσίας λόγω συγγένειας αίματος, συνεχίζει να ψηφίζει τα τέκνα και τα ανίψια γνωστών πολιτικών ανδρών και να τα κάνει βουλευτές-υπουργούς-πρωθυπουργούς.

2.      Αν δεν είσαι γόνος, τότε φροντίζεις από τα φοιτητικά σου χρόνια να γίνεις φανατικός οπαδός της κομματικής φοιτητικής παράταξης που προβλέπεις ότι θα κυβερνά μετά από 10 χρόνια. Αν μαντέψεις σωστά, τότε έχεις πολλές πιθανότητες να ενταχθείς σε κάποιο ψηφοδέλτιο, αφού γλύψεις τους παλαιούς πολιτικούς, τρέχεις σε κάθε τους ομιλία, γίνεις σχεδόν υπάλληλός τους με ελάχιστο ή μηδενικό μισθό και πολλά άλλα που εκμηδενίζουν την αξιοπρέπειά σου.
3.      Πρέπει να έχεις πολλούς φίλους στο facebook, μιλάμε για χιλιάδες όμως, αν καταφέρεις και φτάσεις το όριο και χρειαστεί να ανοίξεις και άλλους λογαριασμούς είσαι σε καλό δρόμο. Φυσικά όλοι αυτοί δεν είναι φίλοι σου, ούτε τους συμπαθείς όλους, είναι όμως πιθανοί ψηφοφόροι. Φυσικά θα πρέπει όλη μέρα να είσαι on line για χρόνια πολλά και «τι καταπληκτική φωτογραφία είναι αυτή» και τέτοια.
4.      Δεν πρέπει να χάνεις γάμο, κηδεία, βάπτιση, εθνική εορτή, στρατιωτικές ορκωμοσίες, παρελάσεις και γενικά πολιτιστικές εκδηλώσεις (γενικά, όπου υπάρχει προβολή). Προσοχή μη σε πάρει ο ύπνος σε κάποια από αυτά, πρέπει να δείχνεις ότι παρακολουθείς με ενδιαφέρον. Αυτό έχει κάποια έξοδα, τα οποία όσο δεν εκλέγεσαι βουλευτής αυξάνονται και μπορεί να καταστραφείς οικονομικά (καύσιμα, κοστούμια, ταγιέρ, μικρά δώρα κλπ).
5.      Ξέχασε την γιορτή σου με την οικογένειά σου και 2-3 φίλους. Τώρα πρέπει να τραπεζώνεις όσους μπορούν να σε βοηθήσουν, τους υπόλοιπους τεχνηέντως όταν τους συναντάς δεν τους αναφέρεις ότι θα κάνεις τραπέζι, και μετά την γιορτή σου τους λες «βρε σύ που ήσουν προχθές στη γιορτή μου σε περίμενα» και τον κάνεις να νιώθει και τύψεις.
6.      Όσο καλύτερες σπουδές, όσα περισσότερα χρόνια, ιδανικά σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, τόσο καλύτερα. Αυτό θέλει χρήματα και χρόνια, άρα αν είσαι κάποιος που οι δικοί σου δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σε σπουδάζουν και να σε τρέφουν μέχρι τα 30-35, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ.
7.      Να υποχρεώσεις τους δικούς σου ανθρώπους να ζητούν ψήφους για εσένα από όποιον μέχρι εκείνη την μέρα τους εκτιμούσε και συνεργαζόταν μαζί τους.
8.      Να χαιρετάς και να φιλάς σταυρωτά τον οποιοδήποτε συναντάς. Θα χρειαστείς αρκετό sanitizer.
9.      Αν είσαι δημόσιος υπάλληλος, να «εξυπηρετείς» τα παιδιά του κόμματος, καθώς επίσης όταν ζητά κάτι οποιοσδήποτε βουλευτής (οποιουδήποτε κόμματος… ενδείκνυται) να μπαίνει σε προτεραιότητα.
10.  Να τάζεις ότι θα λύσεις το πρόβλημα του κάθε γνωστού σου με γενικολογίες του «δώστε μου την δύναμη να τα αλλάξω όλα»
11.  Ξεκίνα να εκπαιδεύεις την ρητορική σου. Αν το’ χεις είναι ένα σημαντικό όπλο, αν όχι στηρίξου στα προηγούμενα βήματα.
12.  Πρέπει να γίνεις γνωστός με κάθε τρόπο, ξεκίνα από τοπικές εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Πάτα και λίγο «επί πτωμάτων». Αυτήν την δημοσιότητα θα την χρειαστείς, είπαμε: Oι Έλληνες ψηφίζουν γνωστούς ακόμα και από την τηλεόραση. Τι θα λες; Διάβασε τις θέσεις του κόμματος, μάθε τα αυτολεξεί και μην ξεφεύγεις και μην απαντάς σε ό,τι δεν είναι γραμμένο εκεί. Να θυμάσαι πάντα ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι φίλοι σου, χωρίς αυτούς δεν γίνεσαι βουλευτής.
13.  Αν είσαι τραγουδιστής, ποδοσφαιριστής, ηθοποιός, ανώτερος δημόσιος υπάλληλος, συνδικαλιστής κλπ., τα παραπάνω βήματα δεν χρειάζονται, είσαι εν δυνάμει βουλευτής.
14.  Σίγουρα, κάποιοι ξέρουν και άλλους τρόπους να τα καταφέρεις. Διάβασε τα σχόλια που θα ακολουθήσουν, θα σε βοηθήσουν.
Βέβαια θα ήταν ανήθικο να τσουβαλιάσουμε όλους τους βουλευτές, υπάρχουν λαμπερές προσωπικότητες με σημαντική προσφορά που απλά αδικούνται και χάνονται από τους πολυάριθμους συνάδελφούς τους, που δεν τιμούν την ύψιστη τιμή που τους έκανε ο Ελληνικός λαός.
Πώς θα έπρεπε να γίνεσαι βουλευτής
Επειδή το να αλλάξουμε εκ βάθρων το πολιτικό μας σύστημα φαντάζει σχεδόν αδύνατον, και επειδή όλες οι σημερινές «αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες» δεν είναι και τόσο δημοκρατίες, ας δούμε τι θα μπορούσε να γίνει «σχετικά» εύκολα. Λοιπόν η ώρα της επόμενης δυνατής αναθεώρησης του Συντάγματος έχει φθάσει. Οι ψηφοφόροι, μέσω των τοπικών τους αυτοδιοικήσεων, των συλλόγων τους, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των λιγοστών λαμπρών βουλευτών κ.λπ., θα μπορούσαν να απαιτήσουν να συμπεριληφθούν στο Σύνταγμά μας οι εξής προσθήκες-τροποποιήσεις, για να δύναται κάποιος να γίνει βουλευτής.
1.      Να έχει εργαστεί και να έχει αποδείξει την αξία του μέσα στον εργασιακό του χώρο για τουλάχιστον 10 χρόνια. Δηλαδή να έχει περάσει τα 30. Να έχει εμπειρίες και αυτογνωσία.
2.      Να έχει λάβει τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχουν ευκαιρίες για όσους το επιθυμούν με μικρό κόστος και αρκετή θέληση. Δεν αντέχει κανείς να ακούει τα μαργαριτάρια κάποιων βουλευτών από το βήμα της βουλής.
3.      Να ξεκινά υποχρεωτικά από την τοπική αυτοδιοίκηση, να δοκιμάζεται εκεί και αν επιτύχει μετά να δικαιούται να εκλεγεί βουλευτής. Έτσι δεν θα έχει και τόσο ανάγκη να πάρει το κομματικό χρίσμα. Τον πετυχημένο π.χ. αντιδήμαρχο θα τον θέλουν όλα τα κόμματα, άρα εκεί που παρακαλούσε, θα τον παρακαλούν (όπως γίνεται σήμερα με τους stars), θα μπορεί να μην ακολουθεί την κομματική γραμμή αλλά την συνείδησή του.
4.      Να μην δικαιούνται οι βουλευτές σύνταξη μετά από 2 τετραετίες, αλλά ο χρόνος τους ως βουλευτών να συνυπολογίζεται στον συνολικό χρόνο συνταξιοδότησής τους, όπως ισχύει για όλους του λοιπούς Έλληνες που αλλάζουν απασχόληση στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
5.      Να ελέγχεται η περιουσία κάθε βουλευτού η δική του και των οικείων του στην αρχή της πολιτικής του καριέρας ως τοπικού άρχοντος-βουλευτού και σε κάθε επανεκλογή του ή στην αποχώρησή του από την πολιτική, και αν υπάρχει αδικαιολόγητη διαφορά να κατάσχεται άμεσα και να ακολουθεί και το ποινικό μέρος της υπόθεσης.
6.      Να απαγορεύεται ρητά σε κάθε βουλευτή να χρησιμοποιεί υβριστικό, ρατσιστικό λόγο ονομάζοντάς τον πολιτικό, καλυμμένος από την βουλευτική ασυλία.
7.      Να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει παραγραφή της ευθύνης υπουργών και ότι δεν θα την γλιτώσει αν καταχραστεί την εξουσία που του δόθηκε για ίδιο ή κομματικό όφελος.
8.      Ας γίνουν αυτά και προχωρούμε και σε άλλες βελτιώσεις…

Ο Σπύρος Ξένος είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου