Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Να κληθούν οι διοικητές της ΑΤΕ και οι υπουργοί που τους διόριζαν και τους επόπτευαν

Νέα Πολιτική

του Μελέτη Μελετόπουλου*
Σύμφωνα με το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το οποίο διαβιβάστηκε στις Εισαγγελικές Αρχές και συγκεκριμένα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, την περίοδο 2000-2012 δόθηκαν τουλάχιστον 1300 (!) παράνομα δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα.
Με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημίας που εκτιμάται σε 5 δις ευρώ. Δηλαδή πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης (που δεν είναι και λίγα). 
Την διαβίβαση του πορίσματος ανακοίνωσε ο υπουργός για θέματα Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος είχε διατελέσει επί πολλά χρόνια επικεφαλής της Αρχής και είχε ασχοληθεί συγκεκριμένα με την διερεύνηση αυτού του ζητήματος. Να λοιπόν που η τοποθέτηση ακέραιων προσωπικοτήτων σε καίριες θέσεις παράγει αποτελέσματα.

Εδώ ευθύνονται φυσικά όχι μόνον όσοι έλαβαν δάνεια χωρίς προϋποθέσεις ή και χωρίς καν πρόθεση κανονικής αποπληρωμής τους, αλλά και (κυρίως) όσοι τα χορήγησαν σκανδαλωδώς σε πρόσωπα χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις. Προκύπτουν δε σοβαρά ερωτήματα για τα κίνητρα των τραπεζικών που εμπλέκονται. Και των προϊσταμένων τους φυσικά.
Ιδού τι αναφέρει επ’ αυτού ο κ. Νικολούδης: «Η ποινική έρευνα που θα ακολουθήσει, θα αποκαλύψει ολόκληρο το παγόβουνο και τότε θα γίνει σε όλους σαφές ότι το ‘σκάνδαλο της ΑΤΕ’ δεν είναι απλά και μόνον ένα οικονομικό σκάνδαλο, αλλά πρωτίστως και κυρίως ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει σχεδόν όλους εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε παραπάνω. Η ΑΤΕ δεν είναι απλά μία τράπεζα που χρεωκόπησε. Χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων. Ήταν το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι κυριώτεροι εκφραστές του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ήταν το σημείο στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα.»
Το παραπάνω κείμενο-κόλαφος του κ. Νικολούδη αποτελεί πραγματικό μανιφέστο, το οποίο πρώτον αποκαλύπτει πώς ακριβώς λειτουργούσε η δικομματική φαυλοκρατία της Μεταπολίτευσης και δεύτερον προαναγγέλλει την εις βάθος εξυγίανση του συστήματος, σε όλη του την πολιτική διάσταση.
Η Δικαιοσύνη ασφαλώς θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες. Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, θα θέλαμε να μας εξηγήσουν άμεσα οι διαδοχικοί διοικητές της Αγροτικής Τραπέζης κατά την επίμαχη περίοδο, με ποιά κριτήρια εχορηγούντο τα δάνεια, ποιός ήλεγχε τους αρμοδίους υπαλλήλους και εάν ετηρούντο οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Επίσης θα θέλαμε, οι Έλληνες πολίτες, να μας πουν και οι υπουργοί που διόριζαν τους διοικητές με ποια κριτήρια τους επέλεγαν, και να μας πουν και οι πρωθυπουργοί εάν έκαναν ποτέ τον κόπο να ρίξουν μια ματιά στον δύσοσμο βόθρο τον οποίον κυβερνούσαν. Τέλος, θα θέλαμε εμείς οι πολίτες αυτού του δύσμοιρου κράτους, να διερευνηθεί σε ποιους πήγαιναν τα διαβόητα αυτά θαλασσοδάνεια και εάν οι δανειολήπτες είχαν συγγενικές, πελατειακές ή πολιτικές σχέσεις με το πολιτικό σύστημα.
* Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου