Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Η ώρα των μεταρρυθμίσεων

kontranews


του Μελέτη Μελετόπουλου
Είτε επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τώρα είναι η ώρα να αποφασιστούν και να υλοποιηθούν άμεσα οι βαθειές μεταρρυθμίσεις, που θα καταστήσουν το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος βιώσιμο.
Όπως έχουμε επαναλάβει πολλάκις από αυτήν τη στήλη, το νόμισμα είναι μέσον συναλλαγής, το βαθύτερο πρόβλημα είναι τι παράγει μία χώρα, και ασφαλώς πώς διοικείται.
Για να ξαναγίνει παραγωγική χώρα η Ελλάδα, πρέπει κατ’ αρχάς να ξαναγίνει παραγωγικός ο Έλληνας. Τα δεκάδες πανεπιστήμια, που παράγουν άνεργους και ημιμαθείς δικηγόρους, γιατρούς, οικονομολόγους, κοινωνιολόγους, διεθνολόγους, φυσικομαθηματικούς και «αδιόριστους εκπαιδευτικούς», πρέπει να αντικατασταθούν από γεωργικές σχολές, που να διαμορφώνουν βιοκαλλιεργητές, επιστήμονες αγρότες, βιοτέχνες μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, αγροτικούς managers, εξαγωγείς βιολογικών ειδών με ονομασία προέλευσης. Επίσης πρέπει να ανασυγκροτηθεί η τεχνική, η ναυτιλιακή και η τουριστική εκπαίδευση. Το νοσηρό και παρακμιακό «ιδεώδες» του διορισμού στο δημόσιο πρέπει να αντικατασταθεί από τη φιλοδοξία της δημιουργικής εργασίας. Μαζί με αυτά, πρέπει να διευκολυνθεί η επιστροφή των Ελλήνων νεοαστών στην ύπαιθρο και στην αγροτική παραγωγή, κάτι που είναι εφικτό με ένα πλέγμα κατάλληλων κινήτρων.

Ταυτόχρονα, πρέπει να τεθούν οι βάσεις για την αναγέννηση της ελληνικής βιοτεχνίας και βιομηχανίας, με στόχο την κάλυψη των εγχώριων αναγκών αλλά και τη διεθνή αγορά. Δεν είναι μόνον το χαμηλό κόστος η προϋπόθεση, αλλά και η καινοτομία και η εξωστρέφεια, παραδοσιακά χαρακτηριστικά του Έλληνα, που τα χάσαμε στην Μεταπολίτευση και που γρήγορα πρέπει να τα ξαναβρούμε.
Ασφαλώς πρέπει να υπάρξει ένας σταθερός, δίκαιος και ευνοϊκός φορολογικός νόμος, αφορολόγητο των νέων επιχειρήσεων, κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων για τις επενδύσεις και χρηματοδότηση με χαμηλά επιτόκια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η ΔΕΗ και οι συγκοινωνίες πρέπει πάση θυσία να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του κράτους. Και να επανιδρυθούν η Αγροτική Τράπεζα και η ΕΤΒΑ, με ελληνικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια, για να στηρίξουν τη δημιουργία μίας σύγχρονης, διεθνώς ανταγωνιστικής ελληνικής παραγωγικής υποδομής.
Σε πολιτικό επίπεδο, είναι άμεση ανάγκη να θεσπιστεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και των απαράδεκτων προνομίων, η μείωση των βουλευτών σε 200, το ασυμβίβαστο βουλευτού-υπουργού και ο αυστηρός έλεγχος της περιουσίας των πολιτικών. Και να αναζητηθούν τα πρόσωπα εκείνα, εκτός των κομμάτων, που μπορούν να συντονίσουν το τιτάνιο έργο της αναγέννησης της χώρας.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, η τελευταία περίοδος μας δίδαξε πολλά. Η Ελλάδα πρέπει, με ρεαλισμό, να κινηθεί γεωστρατηγικά στον άξονα ΗΠΑ-Μ. Βρετανία-Γαλλία-Ιταλία-Κύπρο-Ισραήλ, διατηρώντας τις φιλικές της σχέσεις με την Ρωσία και την Κίνα, και ενισχυόμενη αμυντικά έναντι αναθεωρητικών απειλών προς βορρά και ανατολάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου