Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Στάθης Σταυρόπουλος: Στη Βουλή ψηφίστηκαν αδιανόητα πράγματα…

Outside the Wall


«Δεν έχει νόημα να βαφτίζεις το κρέας ψάρι, διότι κάποια στιγμή το ψάρι γίνεται καρχαρίας και σε τρώει…». 
Με τον γνωστό, σκωπτικό του τρόπο, ο σκιτσογράφος – αρθρογράφος Στάθης Σταυρόπουλος σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στάθης:

«Χθες ψηφίστηκαν αδιανόητα πράγματα. Και θα ήταν αδιανόητα ακόμη και για ένα κόμμα αστικά προοδευτικό, πολύ περισσότερο δε για μια αριστερή κυβέρνηση».

Ως παράδειγμα ανέφερε τους πλειστηριασμούς, αλλά και το γεγονός ότι θεσμοθετείται η «εκχώρηση κάθε έννοιας δημοσίου συμφέροντος στις τράπεζες».

«Θα υπερασπιστούμε εκ των υστέρων ό,τι δεν κάναμε εκ των προτέρων;» διερωτήθηκε ο Στάθης, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις περί «αποστασίας» κατηγορίες, όταν και όπου αυτές εκτοξεύονται εναντίον των αριστερών που αρνούνται το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας.


«Με χρέος γύρω στο 200% του ΑΕΠ ο φαύλος κύκλος δεν μπορεί να αποφευχθεί», τόνισε ο Στάθης, που διατύπωσε πάλι την εκτίμησή του για το βασικό λάθος της κυβέρνησης, καθ’ όλη τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης: «Πήγε με σχεδόν ανοιχτά χαρτιά απέναντι σε θηρία», αγνοώντας μια σημαντική παράμετρο, ότι δηλαδή «αν δεν απειλήσεις με ρήξη δεν παίρνεις καλή συμφωνία».

Ο σκιτσογράφος – αρθρογράφος προέβλεψε ότι το Βερολίνο θα αποδεχθεί διευθέτηση του χρέους, μόνον όταν στην Ελλάδα «θα έχει παγιωθεί μία κατάσταση που θα βολεύει τη Γερμανία, είτε η χώρα είναι μέσα στην Ευρωζώνη είτε έξω από αυτήν».

Εξηγώντας τι εννοεί, ο Στάθης ανέφερε ότι δεν κινείται εκτός της σύγχρονης στρατηγικής του Βερολίνου η ιδέα της δημιουργίας και της αξιοποίησης (εκ μέρους της Γερμανίας, φυσικά) «ειδικών οικονομικών ζωνών» εκτός Ευρωζώνης. «Εξήντα εργοστάσια έχουν μεταφέρει οι Γερμανοί στην πρώην Γιουγκοσλαβία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Στάθης σημείωσε πως κάποιες ελπίδες απορρέουν από τα «σκιρτήματα» της Γαλλίας και της Ιταλίας, προσθέτοντας όμως ότι όλα αυτά δεν βασίζονται σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και της χώρας.

«Είναι σαν να περιμένουμε τον από μηχανής θεό (…) δυστυχώς δεν έχει η χώρα το αυτεξούσιο να χαράξει πολιτική», σχολίασε.

Ο σκιτσογράφος – αρθρογράφος εξέφρασε την άποψη ότι η Αριστερά υπέστη μια «στρατηγικού χαρακτήρα» ήττα με τη συμφωνία Αθήνας –δανειστών. Απέρριψε την ιδέα ότι η κυβέρνηση πέτυχε τουλάχιστον να «αγοράσει χρόνο», λέγοντας πως, με τα μέτρα που υλοποιούνται, στην ουσία αυτόν τον χρόνο τον αξιοποιούν οι αντίπαλοί της, οι πιστωτές.

«Να δούμε κατάματα τα πραγματικά προβλήματα και ένα από αυτά είναι και το θέμα του νομίσματος»,νουθέτησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου