Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ


του Παναγιώτη Οικονομόπουλου
Θα μπορούσα να παρουσιάσω μια σειρά τεχνικών λόγων που υποστηρίζουν την σημασία της εθνικής νομισματικής κυριαρχίας, δηλαδή την έκδοση εθνικού νομίσματος για μια εθνική/τοπική οικονομία. Θα αναφέρω, όμως, μόνο τέσσερεις λόγους που μπορούν να τους καταλάβουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΠΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!
1. Όταν μια οικονομία έχει ανάγκη κρατικής δαπάνης ώστε να σταθεροποιηθεί η ζήτηση και να καταπολεμηθεί η ανεργία λογά πτώσης του εισοδήματος και οι προοπτικές δεν υποστηρίζουν τον δανεισμό από την αγορά κεφαλαίου, ο μόνος τρόπος για να χρηματοδοτηθεί αυτή η κρατική δαπάνη είναι να μπορεί το κράτος να εκδίδει χρήμα ώστε να καλύψει αυτήν την δαπάνη και να αυξηθεί πολλαπλασιαστικά το εισόδημα και να μειωθεί η ανεργία. Αυτή η δυνατότητα όμως δεν μπορεί να παραδοθεί στα χέρια μιας νομισματικής αρχής η οποία απαγορεύει την έκδοση χρήματος για να καλύψει αυτήν την δαπάνη, όπως η διακρατική νομισματική αρχή της ΕΚΤ η οποία χρηματοδοτεί και παρέχει ρευστότητα μόνο σε δανειακές τράπεζες.

2. Όταν η νομισματική αρχή έχει παραδοθεί σε ένα διακρατικό θεσμό σαν την ΕΚΤ, η οποία δεν ενεργεί με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα μια τοπικής οικονομίας αλλά τα γενικότερα συμφέροντα ενός διακρατικού συνόλου με διαφορετικά συμφέροντα, τότε η νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται μπορεί να μην είναι σύμφωνη με τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης οικονομίας εντός αυτού του διακρατικού συνόλου. Μάλιστα ο μέσος στόχος αυτής της πολιτικής επηρεάζεται από το βάρος της κάθε τοπικής οικονομίας και αν το βάρος της συγκεκριμένης οικονομίας είναι μικρό, η νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται απέχει περισσότερο από την πολιτική που εξυπηρετεί τις ανάγκες αυτής της οικονομίας.
3. Όταν η διακρατική νομισματική αρχή εφαρμόζει πολιτική με βάση κανόνες και αρχές εσφαλμένης θεωρίας και πολιτικής που επιδρούν αρνητικά στην συγκεκριμένη τοπική οικονομία, τότε η δημοκρατική νομιμοποίηση αυτής της πολιτείας δεν είναι ικανή από μόνη της να αλλάξει αυτούς τους κανόνες και αρχές. Το αποτέλεσμα είναι αυτή η οικονομία να υποστεί σημαντική ζημία από την αδυναμία να αλλάξει την εφαρμογή της τρέχουσας πολιτικής.
4. Όταν η διακρατική νομισματική αρχή έχει το προνόμιο να ενεργεί σαν ανεξάρτητη αρχή εφαρμογής πολιτικής, και οι πράξεις της δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση, τότε με βάση το βάρος ισχύος στην λήψη αποφάσεων των διαφορετικών συμφερόντων των καρτών μελών, είναι δυνατόν αυτή η διακρατική αρχή να ενεργεί σαν εργαλείο πολιτικής πίεσης πάνω σε τοπικές οικονομίες ενάντια στην δημοκρατική έκφραση αυτών των πολιτειών και να υποστηρίζει τις πολιτικές αποφάσεις άλλων κρατών μελών με μεγαλύτερο βάρος στην λήψη αποφάσεων.


Πηγή eastrunner

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου