Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Οι Έλληνες επέδειξαν ωριμότητα μεγαλύτερη από τα κόμματα

Νέα Πολιτική


του Μελέτη Μελετόπουλου*
Μέρες του δημοψηφίσματος. Μία δημοσιογράφος έγκριτης καθημερινής εφημερίδας παρουσιάζει ρεπορτάζ από τις υπηρεσίες έκδοσης διαβατηρίων, για να αποδείξει ότι οι πάντες πανικόβλητοι προσπαθούν να διαφύγουν στο εξωτερικό.
Στην αίθουσα αναμονής, όμως, της υπηρεσίας διαβατηρίων που επισκέπτεται, βλέπει ησυχία και καμιά δεκαριά καθόλου πανικόβλητους να περιμένουν. Τους ρωτάει γιατί θέλουν να πάνε στο εξωτερικό. Άλλος της απαντάει για δουλειές, άλλος για ταξίδι αναψυχής. Αλλά η δυστυχισμένη ρεπόρτερ πρέπει αν προσαρμόσει την πραγματικότητα στο διατεταγμένο κλίμα κινδυνολογίας. Οπότε συμπεραίνει ότι «με δυσκολία αποκρύπτουν τον πανικό τους και τους πραγματικούς λόγους που θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό». Προφανώς η ρεπόρτερ είναι μέντιουμ και ξέρει καλύτερα από τους ίδιους.
Παρά την κινδυνολογία που καλλιέργησαν ορισμένα ΜΜΕ, και την υστερία κάποιων κατά τα άλλα «σοβαρών» αρθρογράφων, που εξέπεμπαν πραγματικά πολεμικά ανακοινωθέντα, οι Έλληνες πολίτες συμπεριφέρθηκαν ώριμα, υπεύθυνα και ψύχραιμα. Στην πραγματικότητα, δεν σημειώθηκαν παρατράγουδα στις ουρές των ΑΤΜ, ούτε έγιναν πανικόβλητες επιδρομές στα σούπερ-μάρκετς, η δε κατανάλωση προϊόντων διαρκείας αυξήθηκε περίπου 20-30% τις μέρες της κρίσης, κάτι εντελώς φυσιολογικό. 

Στο δημοψήφισμα, παρά την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος εθνικού διχασμού, οι ψηφοφόροι ψήφισαν αυτό που επέλεξαν με ηρεμία και σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Χωρίς να θεωρούν οι αντιμνημονιακοί τους υπέρμαχους του ΝΑΙ προδότες και γερμανοτσολιάδες, ούτε οι μνημονιακοί τους υπέρμαχους του ΟΧΙ τριτοκοσμικούς και αντιευρωπαϊστές. Το δημοψήφισμα απέδειξε ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι έτοιμος να παρασυρθεί σε έναν νέο διχασμό, και οι διάφοροι ιεροκήρυκες διχαστικών μηνυμάτων να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους.
Η διχαστική ατμόσφαιρα δεκαετίας του ’80, και το κλίμα χουλιγκανισμού που καλλιέργησαν παπαγαλάκια και κομματάνθρωποι σε διατεταγμένη υπηρεσία, εκπέμποντας ειρωνείες, προσβολές και απειλές αλλά όχι επιχειρήματα, δεν βρήκε έδαφος. Οι Έλληνες έδειξαν με την στάση τους ότι επιζητούν κάτι σοβαρότερο από αυτό που έχουν να τους προσφέρουν οι εκπρόσωποι διαφόρων κομμάτων και οι θαμώνες των τηλεκαφενείων. Το πολιτικό και μηντιακό σύστημα πρέπει να αναβαθμισθεί ταχύτατα, για να μην πάει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. 
Ιδιαίτερα να προβληματιστούν κάποιοι «ευρωπαϊστές» νεοδημοκράτες, πασόκοι και «ποταμίσιοι», που επεχείρησαν να υπερασπισθούν την «ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» (την οποία σημειωτέον κανείς δεν αμφισβητεί), με μεθόδους καθόλου μα καθόλου ευρωπαϊκές. Η συντριβή τους πρέπει να τους προβληματίσει.

* Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου