Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

«Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι το τέλος του κόσμου»



Συντάκτης Μπάμπης Μιχάλης
Ενώ οι εταίροι-υπουργοί Οικονομικών μάς έραβαν σαββατιάτικα το νέο κουστούμι της άγριας λιτότητας, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς δεν δίσταζε να παρέμβει για ακόμη μια φορά υπέρ ημών καταδικάζοντας τη Γερμανία και προειδοποιώντας ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο θα βουλιάξει σε μια βαθιά -χωρίς τέλος- ύφεση.
Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Time», ο νομπελίστας οικονομολόγος μίλησε για «θράσος εκ μέρους της Γερμανίας, η οποία σε πραγματικούς όρους έχει λάβει ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης και ελάφρυνσης χρέους στην Ιστορία αλλά και οικονομική βοήθεια -χωρίς όρους και προαπαιτούμενα- από τις ΗΠΑ, μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ. Η χώρα αυτή όμως αρνείται σήμερα ακόμη και να συζητήσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Ο Στίγκλιτς κάνει αναφορά στο «παιχνίδι προπαγάνδας» του Βερολίνου, που «πούλησε (για την Ελλάδα) την εικόνα ενός κράτους που έχει εδώ και χρόνια αποτύχει και σήμερα αρνείται την υλοποίηση των ελάχιστων προαπαιτούμενων σε αντάλλαγμα μιας γενναιόδωρης βοήθειας».
Τα γεγονότα όμως, όπως επισημαίνει, έχουν αποδείξει το αντίθετο: Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 ώς το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν ταχύτερα απ' ό,τι η υπόλοιπη Ε.Ε. (3,9% έναντι 2,4%). Στη συνέχεια οι Ελληνες ενστερνίστηκαν τη σκληρή λιτότητα που τους προτάθηκε, μείωσαν δαπάνες, αύξησαν φόρους και πέτυχαν πρωτογενές πλεόνασμα. Η δημοσιονομική τους θέση θα ήταν εντυπωσιακή αν δεν βυθίζονταν στην ύφεση. Τόσο η ύφεση όμως όσο και η εκτόξευση της ανεργίας συνέβησαν επειδή οι Ελληνες έκαναν ακριβώς αυτά που τους ζήτησαν και όχι επειδή αυτοί απέτυχαν να τα υλοποιήσουν.

Ο ρόλος της ΕΚΤ
Ο Στίγκλιτς επισημαίνει ότι στην παρούσα φάση είναι πολύ πιθανό οι Γερμανοί να θελήσουν να πετάξουν τους Ελληνες έξω από το ευρώ. Θεωρεί ότι αυτό θα συμβεί μέσω της ΕΚΤ, η οποία θα αρνηθεί να κάνει τη δουλειά της και να ενεργήσει ως δανειστής της ύστατης στιγμής. Τότε η Ελλάδα -όπως λέει- δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να κυκλοφορήσει ένα παράλληλο νόμισμα.
Γκρεμίζοντας τον φόβο ο Στίγκλιτς φωνάζει: «Δεν είναι το τέλος του κόσμου, τα νομίσματα έρχονται και παρέρχονται». «Το ευρώ -εξηγεί- δεν είναι παρά ένα πείραμα 16 ετών, κακοσχεδιασμένο και προορισμένο να μη δουλέψει. Σε μια κρίση τα χρήματα ρέουν από τις τράπεζες της πιο αδύναμης χώρας προς την ισχυρή, οδηγώντας σε μεγάλη απόκλιση. Το ευρώ φέρει μεγάλη ευθύνη γι' αυτό. Επιπλέον το ΑΕΠ της ευρωζώνης είναι σήμερα 17% χαμηλότερο σε σχέση με εκεί που θα βρισκόταν εάν είχε συνεχιστεί η σχετικά σεμνή αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης πριν από το ευρώ».
Ο Στίγκλιτς παραδέχεται ότι η μετάβαση από το ευρώ στο ελληνικό ευρώ δεν θα είναι εύκολη. Ομως, όπως έδειξαν η Αργεντινή και άλλες χώρες, είναι εφικτή. «Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με το νέο νόμισμα, να ελέγξει τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους με όρους που θα εξυπηρετούν το συμφέρον της χώρας και όχι της Γερμανίας, όπως συμβαίνει σήμερα».
Θεωρεί ότι έχοντας πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα θα καταφέρει εύκολα να επιβιώσει χωρίς τα δάνεια του ΔΝΤ και της ευρωζώνης. Εάν μάλιστα οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν χαμηλές και η χαμηλότερη αξία του νέου της νομίσματος προσελκύσει περισσότερους τουρίστες και ενθαρρύνει τις εξαγωγές, η Ελλάδα θα ξεφύγει από την καταιγίδα. Αντίθετα, αν η Ελλάδα συνεχίσει με τη λιτότητα, θα βιώσει μια βαθιά χωρίς τέλος ύφεση.
Καλεί έτσι τις ΗΠΑ να φανούν γενναιόδωρες σε αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή απέναντι στην Ελλάδα, την οποία η Γερμανία κατέστρεψε για δεύτερη φορά μέσα σε έναν αιώνα, και μάλιστα με τη βοήθεια της τρόικας. Καλεί την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να δημιουργήσει μια γραμμή swap με την Τράπεζα της Ελλάδος. Κάνει επίσης έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια άνευ όρων αλλά και επίδειξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς από την πλευρά των Αμερικανών πολιτών και καταναλωτών. Μια ανθρωπιά, που όπως λέει, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν κατάφεραν να επιδείξουν.
Πηγή efsyn


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου