Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Δεν ηττήθηκε η Ευρώπη, αλλά η τριτοκοσμική φαυλοκρατία που την καπηλεύθηκε

Νέα Πολιτική


του Μελέτη Μελετόπουλου*
Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε εναντίον της Ευρώπης, αλλά εναντίον όσων εμφανίστηκαν ως αυτόκλητοι υπερασπιστές και εκφραστές της. Καταψήφισε το χρεοκοπημένο φαύλο δικομματισμό της Μεταπολίτευσης, που επεδίωξε όχι να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, κάτι άλλωστε που ακύρωσε έμπρακτα με τις τριτοκοσμικές του πρακτικές όσο κυβερνούσε.
Αλλά να δικαιωθεί ο ίδιος και η πολιτική του μέσα από το ΝΑΙ. Αυτοί όλοι ανήκουν πιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Στοιχειώδης και αυτονόητη καθίσταται τώρα η παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά και της Φώφης Γεννηματά. Καλό θα ήταν, επίσης, να αναλογισθεί τις τεράστιες ευθύνες του ο Κ. Σημίτης.
Η εμπειρία του ελληνικού λαού από το ευρώ ή καλύτερα από την διαχείριση του ευρώ από το ελληνικό πολιτικό σύστημα από το 2002 έως το 2014, ήταν εξαιρετικά αρνητική. Ειδικά δε η περίοδος μετά το 2010 και η κόλαση των μνημονίων έφερε την ελληνική κοινωνία στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης. Αλλά οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αρνήθηκαν πεισματικά να πραγματοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις που θα καθιστούσαν την Ελλάδα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Αντ’ αυτού προτίμησαν να επιβάλουν πρωτοφανείς φόρους και περικοπές χωρίς αποτέλεσμα, και το μόνο που είχαν να προτείνουν στον ελληνικό λαό εν όψει δημοψηφίσματος τη συνέχιση αυτής της αποτυχημένης πολιτικής.  

Το τεράστιο ΟΧΙ δημιουργεί ένα πολιτικό vacuum (κενό) δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, και οδηγεί στην εξαφάνιση των παλαιών πολιτικών σχημάτων, στην υποχρεωτική αναδόμηση της κεντροδεξιάς και την ανάδειξη νέων προσώπων και σχημάτων, κάτι που μπορεί και να θεωρηθεί ως δημιουργική καταστροφή.  
Η κυβέρνηση τώρα θα πρέπει να επιδιώξει μία καλύτερη συμφωνία, χωρίς όμως υφεσιακά μέτρα και με πρόβλεψη σοβαρού «κουρέματος» του χρέους. Αλλά ταυτόχρονα και σε περίπτωση που οι εταίροι αρνηθούν, να σχεδιάσει μία οργανωμένη επιστροφή στην Εθνική Νομισματική Κυριαρχία, γιατί η οικονομία δεν αντέχει άλλη αναμονή. Και προπαντός να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα βιώσιμο κράτος με σύγχρονα χαρακτηριστικά. 
Η διαχείριση ενός πιθανού Grexit μπορεί να γίνει με επιτυχία εάν υπάρξει μέθοδος και σύστημα. Η παροχή δραχμικής ρευστότητας με σύνεση, η ανασύσταση της Νομισματικής Επιτροπής και η επανεθνικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως και ο προσδιορισμός βιώσιμης ισοτιμίας είναι απαραίτητα μέτρα.
Και προσοχή: Grexit δεν σημαίνει αποκοπή από την Δύση, όπως φοβούνται οι φιλομνημονιακοί. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ. Με ευρώ ή με δραχμή.

* Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου