Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Η έξοδος από το ευρώ δεν πρέπει να είναι ταμπού


Γεια σου πιτσιρίκο,

ήθελα να αναφερθώ στο εξής:

Ότι στο σημείο που έχουμε φτάσει, πρέπει να δούμε και την εναλλακτική εξόδου από το ευρώ.

Όπως έχει πει και ο Κρούγκμαν, ο μεγαλύτερος λογαριασμός του GRexit έχει ήδη πληρωθεί. Οπότε, γιατί να μην δείτε και τα θετικά από το GRexit;
Eπίσης, υπάρχουν και άλλες απόψεις για το GRexit. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι, άμα γίνει GRexit, οι Έλληνες δεν θα το καταλάβετε…
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στο ότι ακόμα και να γίνει μείωση του χρέους, με δεδομένες τις πολιτικές λιτότητας, αυτό θα αρχίσει ξανά να αυξάνεται! Οπότε, πάλι στα ίδια μετά από μερικά χρόνια!
Μήπως, τελικά θα πρέπει να δούμε και άλλες εναλλακτικές;
Ευχαριστώ
Σωκράτης

(Αγαπητέ Σωκράτη, αδυνατώ να αντιληφθώ γιατί τόσα χρόνια μετά την χρεοκοπία της χώρας -και με την οικονομία και το χρέος να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο- δεν έχει γίνει ένας δημόσιος και ψύχραιμος διάλογος για την έξοδο από το ευρώ. Επίσης, δεν καταλαβαίνω πώς ταυτίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση με το ευρώ. Η Ευρώπη είναι μόνο ένα νόμισμα; Και οι χώρες που επέλεξαν να μην μπουν στο ευρώ δεν είναι ευρωπαϊκές; Ευρωπαϊκές είναι, και μάλιστα όχι χρεοκοπημένες όπως η Ελλάδα του ευρώ. Δεν είναι οι οικονομολόγοι που λένε πως η Ελλάδα είναι καταδικασμένη στο ευρώ. Είναι η λογική που το λέει. Και, κυρίως, η πραγματικότητα γύρω μας. Η Ελλάδα -και το παραδέχονται όλοι πια- δεν έπρεπε ποτέ να έχει μπει στο ευρώ. Αλλά μπορεί η Ελλάδα να μην έπρεπε να έχει μπει στο ευρώ αλλά δεν κάνει να λέμε πως η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ. Πολύ λογικό. Επίσης, ακούς διάφορους που λένε πως, αν η Ελλάδα επιστρέψει στο ευρώ, θα την αγοράσουν ο Μπόμπολας, ο Λάτσης και ο Βαρδινογιάννης που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Ναι, την δραχμή περιμένουν οι ολιγάρχες για να γίνουν πλούσιοι. Σήμερα δεν έχουν να φάνε. Ακούω και διαβάζω απίστευτες ηλιθιότητες που με αποτρέπουν από το να ασχολούμαι με το θέμα. Τρομερή υστερία. Έγραψα πριν από 4 χρόνια«Επιστροφή στην δραχμή, επιστροφή στην αλήθεια». Η επιστροφή στην δραχμή δεν είναι σωτηρία, όπως δεν είναι και το ευρώ. Χρειάζεται Δικαιοσύνη, νέο Σύνταγμα, συνεχή δημοψηφίσματα, να φορολογηθούν επιτέλους και οι ολιγάρχες, και επιστροφή στην παραγωγικότητα. Αν δεν γίνουν αυτά, καμία σημασία δεν έχει αν θα έχουμε ευρώ ή δραχμή. Πάντως, θα βγούμε από το ευρώ -σύντομα ή αργότερα- και η Ελλάδα θα είναι τότε σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Θυμάμαι εκείνους που έλεγαν πως δεν πρέπει να γίνουν οι Ολυμπιακοί του 2004 στην Ελλάδα. Όλοι τους έβριζαν και τους έλεγαν προδότες. Τώρα όλοι ξέρουμε πως είχαν δίκιο. Έπρεπε να έχουμε επιστρέψει στην δραχμή το 2010. Τώρα, η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Να είσαι καλά.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου