Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Ο Σόιμπλε ζητά συμφωνία χρηματοδότησης ως τη Δευτέρα… και αποκατάσταση εμπιστοσύνης

mignatiou


«Πρέπει να έχουμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ελλάδα έως τη Δευτέρα για να αποφύγουμε μεγαλύτερα προβλήματα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, σε δηλώσεις του μετά το Ecofin, ενώ προέταξε το θέμα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, προέβλεψε ότι θα είναι μακρές και δύσκολες και ισχυρίστηκε ότι η ευθύνη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανήκει στην ελληνική πλευρά. Ήμασταν σύμφωνοι ότι σε κάθε φάση των διαβουλεύσεων θα πρέπει να υλοποιούνται οι αποφάσεις μίας χώρας ανεξάρτητα από τις εσωτερικές εξελίξεις, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα.
Απαντώντας για την πρότασή του για grexit είπε ότι το έκανε γιατί πολλοί παράγοντες μεταξύ των οποίων ορισμένοι στην γερμανική κυβέρνηση, πιστεύουν ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, ότι θα ήταν μία καλύτερη λύση. Πρόσθεσε όμως ότι κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει χρηματοδότηση ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στην Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε ότι αυτό που προέχει είναι η πληρωμή των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Είπε ακόμη ο κ. Σόιμπλε ότι “Εδώ και χρόνια, από το 2010, έχουν καταστρέψει μεγάλη ποσότητα εμπιστοσύνης. Δεν είναι μόνο ευθύνη της τελευταίας κυβέρνησης. Το θέμα όμως είναι για πόσο μπορείς να το κάνεις, χωρίς να καταστρέψεις την αξιοπιστία της Ευρώπης”. Εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει τις κινήσεις που πρέπει αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου