Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΔΥΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

iskra

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*  
Χολή έσταζαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες εναντίον της Ελλάδας στην προχθεσινή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης. Δεν μπορούσαν να κρύψουν το μίσος τους εναντίον του ελληνικού λαού, ο οποίος αρνήθηκε να τρομοκρατηθεί από τις δηλώσεις τους και τους πέταξε κατάμουτρα στο δημοψήφισμα το «Οχι» του 61,3% έναντι του αναιμικού «Ναι» που πήρε μόνο 38,7%. Αρνούνται φυσικά να σεβαστούν τη γνώμη των Ελλήνων, όπως εκφράστηκε μέσα από το δημοψήφισμα. Επέδωσαν λοιπόν στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δύο τελεσίγραφα. Πρώτον, την Κυριακή τελειώνουν όλα. Ή ο Τσίπρας υποκύπτει στους όρους των Γερμανών και των υπόλοιπων δανειστών ή μας πετάνε έξω από την Ευρωζώνη, απειλούν.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ το είπε μάλιστα καθαρά, για πρώτη φορά: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί το Grexit, αν η Ελλάδα δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της έστω και την ύστατη στιγμή» διακήρυξε. Για να αυξήσουν μάλιστα την πίεση πάνω στον Αλέξη Τσίπρα, για την Κυριακή συγκάλεσαν έκτακτη σύνοδο κορυφής όχι της Ευρωζώνης, αλλά της ΕΕ! Ο στόχος είναι διάφανος. Θέλουν να μετατρέψουν το 18-1 εναντίον του Τσίπρα που υπάρχει στις συνόδους κορυφής της Ευρωζώνης σε... 27-1! Το σκηνικό είναι καλά στημένο για να αναγκάσουν τον Ελληνα πρωθυπουργό να υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Η ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα είναι ο επόμενος στόχος τους, μόλις ο πρωθυπουργός υποκύψει στους όρους των Γερμανών.
Το δεύτερο τελεσίγραφο είναι η παροχή διορίας 48 ωρών, μέχρι τις 8.30 της αυριανής Παρασκευής, όταν φτάσουν στην Κομισιόν οι ελληνικές προτάσεις αποδοχής και ενσωμάτωσης στις δήθεν ελληνικές θέσεις των γερμανικών απαιτήσεων. Εχοντας «ψυχανεμιστεί» ότι μπορεί να τους κάνει μεγάλη πολιτική ζημιά στο μέλλον η επιβολή όρων στην Ελλάδα και ο εξαναγκασμός της να τους αποδεχθεί, υποχρεώνουν την κυβέρνηση Τσίπρα να τους υποβάλει τους δικούς τους όρους ως δήθεν... «ελληνικό» αίτημα, «ελληνική» πρόταση, την οποία οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι θα... αποδεχθούν με βαριά καρδιά και λόγω της μεγάλης τους καλοσύνης!

Η γνώμη μας παραμένει αμετακίνητη. Δεν υπάρχει περίπτωση να ωθήσουν οι Γερμανοί την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, γιατί τη μεγαλύτερη ζημιά θα την υποστούν οι ίδιοι οπωσδήποτε, ανεξάρτητα από το πόσο θα υποφέρουν οι Ελληνες. Ολο το σκηνικό που περιγράφουμε είναι στημένο για να αναγκάσουν τον Αλέξη Τσίπρα να τους προσκυνήσει. Τι θα πετύχουν, θα το δούμε την Κυριακή. Χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο. Προσπάθησε με απολύτως λογικά επιχειρήματα να πείσει τους ευρωβουλευτές για το ποιος φέρει το βάρος της ευθύνης - τα πέντε μνημονιακά χρόνια των Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου και Σαμαρά - Βενιζέλου ή οι πέντε μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Δείγμα της εχθρότητας που τρέφουν και οι ευρωβουλευτές εναντίον της Ελλάδας είναι και το γεγονός ότι όταν τελείωσε ο πρωθυπουργός, η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν τον χειροκρότησε, ψυχρά, χάριν ευγενείας. Χειροκροτήματα μόνο από αριστερούς ευρωβουλευτές και παγωμένη σιωπή στην υπόλοιπη αίθουσα.
Αλλη εντελώς η εικόνα στην Ευρώπη - εξαιρέσει φυσικά των κρατών που στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τάχθηκαν στο πλευρό των ναζί. Μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι πολίτες, με επικεφαλής τον προσφάτως διάσημο Γάλλο διανοούμενο Τομά Πικετί, ο οποίος έγραψε το βιβλίο «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», απηύθυναν έκκληση στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, καλώντας την να αλλάξει πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. «Αγαπητή καγκελάριε της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ» γράφουν αρχίζοντας την έκκλησή τους και συνεχίζουν: «Η χωρίς τέλος λιτότητα, την οποία η Ευρώπη υποχρεώνει με τη βία τον ελληνικό λαό να καταπιεί, δεν λειτουργεί. Ενα ηχηρό «Οχι» στη συνέχισή της είπε τώρα η Ελλάδα ... Το φάρμακο που συνταγογράφησαν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και οι Βρυξέλλες όχι μόνο δεν οδήγησε στη θεραπεία του ασθενούς, αλλά του προκάλεσε και ακατάσχετη αιμορραγία. Ολοι μαζί καλούμε την καγκελάριο Μέρκελ και την τρόικα να διορθώσουν την πορεία τους, να αποφύγουν μια νέα καταστροφή και να βοηθήσουν την Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη» υπογραμμίζουν.
Προειδοποιούν τους Γερμανούς και τους υπόλοιπους δανειστές οι υπογράφοντες την έκκληση ότι «αυτό που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση είναι να βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της και να τραβήξει τη σκανδάλη». Κάτι τέτοιο όμως θα έχει πολύ σοβαρότερες συνέπειες από όσο φαντάζονται: «Δυστυχώς», γράφουν, «η σφαίρα δεν θα σκοτώσει μόνο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη. Παράπλευρη απώλεια θα είναι ο θάνατος της Ευρωζώνης ως φάρου ελπίδας, δημοκρατίας και ευημερίας...». Συγκινητικά λόγια που όμως αποκλείεται να συγκινήσουν τους Γερμανούς, που ονειρεύονται να οικοδομήσουν το Τέταρτο Ράιχ.  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου