Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Αποστέλλεται η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς - Πληροφορίες για τα μέτρα που περιλαμβάνει


Σε λίγη ώρα θα αποσταλεί η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς για την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κείμενο της πρότασης θα αποσταλεί με email από το υπουργείο Οικονομικών στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να θέσει σε άμεση εφαρμογή τα πρώτα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές

Σε λίγη ώρα θα αποσταλεί η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς για την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κείμενο της πρότασης θα αποσταλεί με email από το υπουργείο Οικονομικών στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος και θα το κοινοποιήσει στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Η ελληνική πρόταση κατατίθεται απόψε στην Βουλή προκειμένου αύριο Παρασκευή να ενημερωθεί η Ολομέλεια, από την οποία θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου.

Μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση


Σύμφωνα με την ΕΡΤ-1 , η κυβέρνηση είναι έτοιμη να θέσει σε άμεση εφαρμογή τα πρώτα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές:
 
  • Στο ΦΠΑ: 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα, 13% για ξενοδοχεία, ενέργεια, βασικά είδη διατροφής και 23% για την εστίαση και όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα.
  • Διατήρηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου
  • Σταδιακή αύξηση της προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων στο 100%, από το 2016.
  • Μείωση των στρατιωτικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ του χρόνου και 400 εκατ. ευρώ το 2017
  • Κατάργηση πρόωρων συντάξεων και αύξηση του πέναλτι στο 16% το χρόνο για όσους βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα από το 62ο έτος
  • Αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας για τους συνταξιούχους στο 5% από 4% σήμερα
  • Σταδιακή κατάργηση φοροαπαλλαγών αγροτών έως το τέλος του 2017 (π.χ. αγροτικό πετρέλαιο, αφορολόγητο επιδοτήσεων).
  • Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2016 με εισπρακτικό στόχο 2,65 δισ. ευρώ ετησίως
  • Νέο Ασφαλιστικό τον Οκτώβριο του 2015 και αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά Ταμεία έως τότεσταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019 και αντικατάστασή του από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
  • Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.
  • Πάγωμα οποιασδήποτε αλλαγής στις συλλογικές συμβάσεις και εφαρμογή νέου πλαισίου από το Φθινόπωρο.
  • Υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών
  • Υλοποίηση προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ειδικά τα μέτρα που αφορούν στις αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό η Αθήνα δεσμεύεται ότι θα περάσουν από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος της Ελλάδας είναι να εγκριθεί το νέο τριετές δάνειο που ζήτησε από τον έκτακτο μηχανισμό ESM με εναλλακτικό σενάριο την προώθηση ενός προγράμματος - γέφυρα που θα καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις μέχρι το Σεπτέμβριο

Έμφαση στο ασφαλιστικό και το φορολογικό δίνουν οι ελληνικές προτάσεις


Στο ασφαλιστικό, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και για εθνικό διάλογο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού με στόχο την δημιουργία τριών ταμείων.

Στο φορολογικό θα έχουμε τρεις συντελεστές στον ΦΠΑ, με ανακατατάξεις σε ότι αφορά που θα βρεθούν τρόφιμα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, εστίαση. Οι πληροφορίες λένε ότι αριθμός τροφίμων θα βρεθεί στο 13%, πιθανόν η εστίαση στο 23% και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ στο 13%.

Κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, την Παρασκευή το πρωί


Κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτικής Γραμματείας θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με θέμα την έγκριση της πρότασης που υπέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Για την ολοκλήρωση των κομματικών διαδικασιών απομένει , η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι προς το παρόν ανοιχτή ως προς τον χρόνο πραγματοποίησής της, με πιθανότερη ημέρα, το Σάββατο.

Σταθάκης: Φυσικά θα περάσει η ελληνική πρόταση από την Βουλή


«Φυσικά και θα περάσει, είναι υπό συζήτηση όλα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος, εξερχόμενος της σύσκεψης του κυβερνητικού συμβουλίου, που έχει ολοκληρωθεί, ρωτήθηκε εάν η ελληνική πρόταση θα «περάσει» από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Νωρίτερα, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε λίγη ώρα θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση, όπως ακριβώς έχει περιγραφεί.

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να ενημερωθεί για την πρόταση που πρόκειται να καταθέσει η Ελλάδα προς τους θεσμούς

Πηγή ΤΡΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου