Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ο Παπανδρέου στον Τσίπρα κι ο Τσίπρας στο Μιχαλολιάκο;

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Του Θέμη Τζήμα
Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε κυβερνητικό κόμμα και ο Τσίπρας μπήκε στην πορεία προς την πρωθυπουργία χάρη ή εξαιτίας του Γιώργου Παπανδρέου και της πρωθυπουργίας του. Ήταν η προσχώρηση της κυβέρνησης Παπανδρέου και της τότε πλειοψηφίας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού και του δημοσιονομισμού, υπό το πρόσχημα ότι δεν υπήρχε εναλλακτική- η θατσερική ΤΙΝΑ με άλλα λόγια- που διέλυσε το ΠΑΣΟΚ οδηγώντας το από το 44% στο 12% και πλέον στην πλήρη ανυποληψία.
Δηλαδή, ό,τι δίκαια η κοινωνική βάση που είχε στηρίξει το ΠΑΣΟΚ βίωσε ως προδοσία προκάλεσε μια τεκτονική μετατόπιση προς τα αριστερά την οποία καρπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ χάρη στο ότι βρέθηκε σωστά τοποθετημένος τη σωστή χρονική στιγμή: όταν τα πρώτα μνημόνια διέλυαν την ελληνική κοινωνία και ενώ το ΚΚΕ αρνιόταν να κυβερνήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έπεισαν ότι ήθελαν να κυβερνήσουν και να ασκήσουν αντιμνημονιακή πολιτική στο άμεσο και ορατό μέλλον.
Παράλληλα και εν πολλοίς, η μετατόπιση Σαμαρά από το αντιμνημόνιο στο μνημόνιο άνοιξε το δρόμο όχι μόνο για τους ΑΝΕΛ αλλά και για τη ΧΑ, χωρίς να αποτελεί τη μοναδική αιτία της ανόδου της.

Από το 2012 και έπειτα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να συγκαλύψει την έλλειψη σχεδίου και την άρνηση αναγνώρισης από πλευράς του της πραγματικότητας, που έδειχνε ότι η ευρωζώνη δομείται σα μνημόνιο διαρκείας,. Άσκησε μια αντικυβερνητική ρητορική που εμφορείτο από την αντίφαση μεταξύ αντιμνημονίου από τη μια και θέσης του ευρώ ως ορίου της πολιτικής του από την άλλη. Η επίπτωση αυτής της αντίφασης φάνηκε από την πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης, εντάθηκε λόγω επιμέρους συμπεριφορών και ανεπαρκειών στην πορεία και κορυφώθηκε με εκρηκτικό τρόπο τις τελευταίες 5 ημέρες, στις οποίες συμπυκνώθηκαν 5 χρόνια. Από το θρίαμβο του λαϊκού όχι, που αψήφησε τις απειλές και την πρωτοφανή εκστρατεία τρόμου περάσαμε στην αποστασία της κυβέρνησης από το λαό, στη συνειδητή διαστροφή του νοήματος της λαϊκής ετυμηγορίας από 5 πρόσωπα υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας και στην ταπείνωση του “ναι σε όλα” διά της κυβερνητικής πρότασης.
Χρειαζόταν να ακούσει κανείς μια- δυο τοποθετήσεις μελών της ΧΑ για να καταλάβει ότι η χαρά τους δεν κρύβεται από την πρωτοφανή υποχώρηση της κυβέρνησης και την προδοσία της λαϊκής βούλησης. Οι ύμνοι στον πρωθυπουργό από τα ΜΜΕ της ολιγαρχίας, η υποστήριξη από μια ανύπαρκτη κοινωνικά- ακόμα και στον κόσμο που ψήφισε ναι- αντιπολίτευση, οι κομματικά πειθαρχούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και ο φόβος της εξόδου από το ευρώ δε θα σημαίνουν τίποτα σε λίγες εβδομάδες, αν όχι ημέρες, για την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών των οποίων η ζωή θα επιδεινωθεί δραματικά έτι περαιτέρω. Αυτό που θα φουντώνει θα είναι ο θυμός και η απογοήτευση από το “μνημόνιο της αριστεράς”, μετά τα “μνημόνια της αστικής δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ”, όπως περίπου δήλωνε ένας ναζιστής βουλευτής σήμερα.
Τα επιχειρήματα δε, ότι η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο ή ότι δεν υπάρχει σχέδιο και προσωπικό για να διαχειριστεί την έξοδο από το ευρώ ακούγονται αστεία ή ακόμα πιο απογοητευτικά αντίστοιχα, όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά για την αριστερά συλλήβδην. Μέχρι και το Μπρεστ- Λιτόβσκ επιστράτευσαν ορισμένοι, λησμονώντας ότι η συνθήκη αυτή δεν αποτελούσε υπαναχώρηση του Λένιν από τις θέσεις του αλλά υλοποίηση της πιο κεντρικής του θέσης για ειρήνη με κάθε κόστος, μετά τη θητεία Κερένσκι που ενώ είχε υποσχεθεί ειρήνη συνέχισε τον πόλεμο.
Αν επίσης, τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  θεωρούν εαυτούς ανίκανους να διαχειριστούν οποιαδήποτε άλλη πολιτική και επιλογή πέραν εκείνων των δανειστών όφειλαν να παραιτηθούν όλοι μαζί παραδίδοντας την εξουσία στους γνήσιους διαχειριστές μιας τέτοιας πολιτικής που είναι η ΝΔ και τα παρελκόμενά της- Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Η ήττα άλλωστε σε ένα εχθρικό περιβάλλον είναι κατανοητή ίσως και συγγνωστή. Η εμμονή στην εξουσία μετά από αυτήν και η προσχώρηση στο αντίπαλο στρατόπεδο, προκειμένου να κρατηθούν κάποιοι στις καρέκλες του, όχι.
Οι δανειστές ίσως να μην κατανοούν ή και να μην ενδιαφέρονται για το ότι ακυρώνουν όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στη Βουλή, ενώ την ίδια στιγμή το ΚΚΕ παραπέμπει τα πάντα στη δευτέρα παρουσία της λαϊκής εξουσίας. Ίσως να μη συναισθάνονται ότι η πιο κατάλληλα τοποθετημένη δύναμη για να καρπωθεί την οργή και την απογοήτευση που σύντομα θα φουντώσει είναι η ΧΑ και η δηλητηριώδης προπαγάνδα της. Η κυβέρνηση όμως και οι βουλευτές που τη στηρίζουν θα έπρεπε να ξέρουν καλύτερα. Θα έπρεπε να καταλαβαίνουν ότι η προδοσία του όχι και η ακύρωση της αριστεράς θα στρέψει πολύ πιθανά μεγάλη μερίδα του λαού στην αντίδραση, δηλαδή στη ΧΑ.
Δε -θα- πρόκειται για ζήτημα μιας παράταξης αλλά για τη θανατηφόρα σκυταλοδρομία παρακμής, στην πλάτη ενός λαού που χάνει κάθε προοπτική, ηττάται, φτωχοποιείται και νιώθει να προδίδεται. Αυταπατάται ακόμα, όποιος νομίζει ότι το ευρώ ή η ΕΕ διασφαλίζουν τη δημοκρατία. Είναι μέσα στο ευρώ που μια σειρά εθνικιστικών ή και ναζιστικών κομμάτων και κινημάτων παίρνουν κεφάλι, λόγω της διαχείρισης της κρίσης.
Κανείς δε θα επέμβει από έξω για να προστατεύσει μια δημοκρατία που καθημερινά τσαλαπατάται. Τη δημοκρατία τη διασφαλίζουν το κοινωνικό κράτος δικαίου και η πειθάρχηση στη λαϊκή βούληση είτε μας αρέσει, είτε όχι, χωρίς στρεψοδικίες και κουτοπονηριές.
Η πλειοψηφία του λαού και η δημοκρατική του απόφαση δεν πρέπει να μείνουν ούτε ορφανές, ούτε χωρίς πολιτικό υποκείμενο. Δεν πρέπει να αφήσουμε την ελπίδα να γίνει οργή και απογοήτευση στρώνοντας το δρόμο σε μαύρες εξελίξεις. Οι βουλευτές που σέβονται το ρόλο τους οφείλουν να μη στηρίξουν τη συμφωνία της κυβέρνησης. Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να διαμορφώσουν άλλο υποκείμενο σε αντιστοιχία με την εκφρασμένη λαϊκή βούληση, με το σχέδιο που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε εδώ και καιρό να μην έχει, χωρίς τις αντιφάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε επίσης εδώ και καιρό να έχει.
Η ηγεσία Τσίπρα απέτυχε και πρέπει να αποχωρήσει από το προσκήνιο πριν προκαλέσει και άλλη ζημιά. Το άλλο υποκείμενο πρέπει να φτιαχτεί κυριολεκτικά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης φέρουν ιστορική ευθύνη να μην προδώσουν τη λαϊκή ετυμηγορία και να μην παραδώσουν άθελά τους τη σκυτάλη στη ΧΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου