Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Ρεκόρ δανεισμού στην ευρωζώνη λόγω των χαμηλών επιτοκίων


Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που έχει οδηγήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά, ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις τις ευρωζώνης να αυξήσουν τον δανεισμό τους, παρά τα προβλήματα στην Ελλάδα. Ποιες χώρες εμφανίζουν το μεγαλύτερο χρέος.

των Elaine Moore και Ferdinando Giugliano


Το χρέος στην ευρωζώνη έχει αγγίξει ιστορικά υψηλά παρά το ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται στην αρχή της, κάτι που υποδηλώνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει οδηγήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά, ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε περισσότερο δανεισμό στις αρχές του έτους, παρά τις αναταράξεις στην Ελλάδα.
Ο Steve Major της HSBC λέει πως η αύξηση οφείλεται σε «καιροσκοπικό δανεισμό στα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια από ορισμένες χώρες και στον περιορισμό της λιτότητας σε άλλες».
«Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως οποιοσδήποτε νομίζει πως το απόθεμα χρέους της Ευρώπης μειώνεται, κάνει τεράστιο λάθος».

Στις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, το μέσο χρέος ως προς το ΑΕΠ άγγιξε το 92,9% το α' τρίμηνο του 2015, από 92% το προηγούμενο τρίμηνο και από 91,9% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Η Ελλάδα παραμένει η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης, με το χρέος να ανέρχεται στο 169% του ΑΕΠ, όμως χρέος που ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ έχουν επίσης η Ιταλία, το Βέλγιο, η Κύπρος και η Πορτογαλία.
Η αύξηση του χρέους έρχεται παρά την βελτίωση του ρυθμού ανάκαμψης της ευρωζώνης, η οποία διαμορφώθηκε στο 0,4% το α' τρίμηνο, την ώρα που στις ΗΠΑ υπήρξε συρρίκνωση.
Οι οικονομολόγοι περιμένουν ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και φέτος, καθώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το φθηνότερο ευρώ δίνουν ώθηση στην εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές.
Όμως η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι υπερβολικά αδύναμη για να αντισταθμίσει τον όγκο του κρατικού δανεισμού. Αν και το αθροιστικό έλλειμμα το προϋπολογισμού στην ευρωζώνη έχει μειωθεί κατά περισσότερο από ένα τρίτο από το 2011, παρέμεινε στο 2,4% του ΑΕΠ το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Ορισμένες χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, ήδη εμφανίζουν μικρά πλεονάσματα. Όμως ο δανεισμός στη Γαλλία και στην Ισπανία διαμορφώνονταν στο 4% και 5,8% του εθνικού εισοδήματος στο τέλος του προηγούμενου έτους, και στην Ιταλία στο 3%.
Σε αντίθεση με το 2011-2012, η ελληνική κρίση δεν επηρέασε τις άλλες οικονομίες της ευρωπεριφέρειας, το κόστος δανεισμού των οποίων παραμένει χαμηλό. Η Ισπανία την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στην μεγαλύτερη δημοπρασία της φέτος, αντλώντας 6,4 δισ. ευρώ.
«Οι αγορές στην Ευρώπη παραμένουν αξιοσημείωτα αισιόδοξες για την Ελλάδα», σχολιάζει ο James Athey της Aberdeen Asset Management. «Χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία το έχουν εκμεταλλευτεί αυτό».
Το κρατικό χρέος έχει αυξηθεί στον «πλούσιο» κόσμο από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση και ελάχιστες είναι οι ενδείξεις ότι μειώνεται, παρά το ότι ενισχύεται η ανάκαμψη. Η βρετανική οικονομία αυξήθηκε κατά 3% πέρυσι όμως το κρατικό χρέος ως προς το ΑΕΠ συνέχισε να αυξάνεται, από το 87,3% στο 89,4%, λόγω του υψηλού ελλείμματος του προϋπολογισμού, που ανέρχεται στο 5,7%.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.


euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου