Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ψήφο-ψήφο για την δεδηλωμένη-Ποιοί "καταψηφίζουν" την πρόταση της κυβέρνησης

Το Ποντίκι


Εν όψει της αποψινής ονομαστικής ψηφοφορίας με την οποία θα επικυρωθεί η εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους δανειστές την πρόταση που κατέθεσε στη Βουλή, κορυφώνεται η αγωνία για τους κραδασμούς στον ΣΥΡΙΖΑ και τις πιθανές διαρροές, οι οποίες θα δείξουν τις αντοχές της κυβέρνησης. Όλες οι πλευρές, ως την τελευταία στιγμή ζυγίζουν τις κινήσεις τους. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις πιθανολογούμενες διαρροές ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το πρωί στην κοινοβουλευτική ομάδα ζήτησε στήριξη και ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα ότι αν οι βουλευτές επιλέξουν να καταψηφίσουν την πρόταση θα ρίξουν την κυβέρνηση.
Χαρακτηριστική ήταν η φράση του πως "ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί" καθώς και πως δε θα ανεχτεί απώλεια δεδηλωμένης. Με αυτό τον τρόπο έκλεισε ταυτόχρονα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον ίδο πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ, με ερωτηματικό είναι αν εξετάζεται στα σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητηθούν παραιτήσεις βουλευτών που δεν θα στηρίξουν την πρόταση. Κυβερνητικά στελέχη όταν ερωτώνται σχετικά παραπέμπουν στο καταστατικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τη σχετική πρόβλεψη για παραιτήσεις, ωστόσο αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν κινήσεις εκ μέρους της ηγεσίας "προληπτικά".
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για διαρροές από την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία φαίνεται να έχει αποφασίσει την υπερψήφιση για λόγους κυβερνητικής συνοχής και αφού εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία της με κείμενο διαφοροποίησης. Ωστόσο προσπαθεί να εκτιμήσει πως θα συμπεριφερθούν βουλευτές από άλλες τάσεις ή "σκόρπιοι" που δεν στοιχίζονται σε κάποια εσωκομματική τάση. Την ίδια ώρα εκτιμούν ότι ο Πάνος Καμμένος, παρά τις διαρροές περί τεσσάρων βουλευτών που προτίθενται να καταψηφίσουν, έχει ελέγξει σε μεγάλο βαθμό την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Μια ένδειξη για το πως θα κινηθούν βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε από τις ομιλίες βουλευτών το απόγευμα στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών, ενώ "απώλεια" σημειώνεται και λόγω της απουσίας Βαρουφάκη ο οποίος επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους. Διευκρίνισε μεν με επιστολή ότι θα ψήφιζε "ναι" ωστόσο τυπικά και ουσιαστικά δεν πρόκειται για "επιστολική ψήφο" οπότε δεν προσμετράται.
Ειδικότερα:
Στην κατεύθυνση της καταψήφισης κινήθηκε η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή η οποία διεμήνυσε ότι δεν θα δώσει εξουσιοδότηση, όπως είπε, σε «μια πρόταση που κατά 80% στηρίζεται στην πρόταση Γιούνκερ». «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν θα σας επιτρέψω με την ψήφο μου να μειώσετε κι άλλο τις συντάξεις και να ξεπουλήσετε τα πάντα», είπε μεταξύ άλλων.
Σε υψηλούς τόνους άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση κατά την ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου, προερχόμενος από την ΚΟΕ (Κομουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) του Ρούντι Ρινάλντι. Ο βουλευτής, μαζί με άλλους δύο εκ των πέντε βουλευτών από τον ίδιο χώρο ανήκει στις περιπτώσεις που θεωρούνται «επίφοβες» για διαρροή και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες προσανατολίζονται να ψηφίσουν "παρών".
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Επιτροπή εστίασε σε βασικές του επιφυλάξεις χωρίς να τοποθετείται πάντως για το πώς θα ψηφίσει: σημείωσε ότι επιχειρείται ένας μεγάλος εκβιασμός τόσο στην «πατρίδα» όσο και στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να σπάει τους δεσμούς του με την κοινωνία και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι αγρότες. «Πρέπει να βρούμε τρόπο να ξεφύγουμε απ' αυτή τη δαγκάνα» είπε, «ανάμεσα στην εφαρμογή μέτρων που ούτε οι προηγούμενοι δε θα μπορούσαν να περάσουν και στην άτακτη χρεοκοπία μας λέτε ότι δεν υπάρχει τρίτη επιλογή;» διερωτήθηκε. Εξέφρασε το φόβο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάθει μετάλλαξη, και θα οδηγηθεί σε ωραιοποίηση της κατάστασης και την αφήγηση του δικού του success story.
Με "όχι" στη συμφωνία, τόσο στο κομματικά όργανα όσο και στη Βουλή τοποθετείται το Κόκκινο Δίκτυο ("υποσύνολο" θα λέγαμε εντός της Αριστερής Πλατφόρμας αποτελούμενο από την ΔΕΑ, το Κόκκινο και την ΑΠΟ). «Καταψηφίζουμε» σημειώνει στο κείμενο που δημοσιοποίησε το μεσημέρι, «το νέο μνημόνιο, όχι μόνο σε όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη Βουλή» και προσθέτει πως «θα συνεχίσουμε να δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη στο κίνημα και στους αγώνες, ενάντια στη λιτότητα και τον κρατικό αυταρχισμό». Σημειώνεται ότι η υπο-τάση αυτή διαθέτει δύο βουλευτές, την Ιωάννα Γαϊτάνη και την Ελένη Ψαρρέα, οι οποίες προέρχονται αμφότερες από την ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλλου.
Στο μεταξύ αρνητικά διακείμενος στη συμφωνία εμφανίστηκε ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Ζερδελής, ο οποίος έχει και σε παλιότερες τοποθετήσεις του προειδοποιήσει ότι θα καταψηφίσει αν καταργηθεί η έκπτωση στα του ΦΠΑ στα νησιά. Ειδικότερα, μιλώντας στην Επιτροπή ανέφερε πως:
«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη, στο κίνημα και στους αγώνες, ενάντια στη λιτότητα και τον κρατικό αυταρχισμό.
Η καλύτερη άμυνα για τις παραμεθόριες περιοχές είναι η υγεία και η οικονομική ευρωστία των περιοχών αυτών. Δεν νομίζω ότι αυτό πετυχαίνει αυτή η συμφωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου