Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Γιατί τα παλαιά κόμματα θα ηττηθούν ξανά στις ερχόμενες εκλογές

Νέα Πολιτική


του Μελέτη Μελετόπουλου*
Διάβασα χθες εκκλήσεις διαφόρων φιλομνημονιακών αρθρογράφων προς τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-«Ποτάμι»), να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συμπτύξουν ενιαίο «φιλοευρωπαϊκό» μέτωπο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.Μάλιστα κάποιος πρότεινε να τοποθετήσουν επικεφαλής άλλο πρόσωπο για αρχηγό. Ώστε να πολλαπλασιάσουν τις δυνάμεις τους και να επιχειρήσουν να αποσπάσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ το μπόνους των 50 εδρών.
Αυτές οι προτροπές θυμίζουν την επιχείρηση ανασυγκρότησης της «Κεντροαριστεράς» ως ανάχωμα στον τότε ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ, το 2013, από ένα συνονθύλευμα ψευδοεκσυγχρονιστών, παλαιοπασόκων και άλλων, που κατέληξε στο ναυάγιο της «Ελιάς» και στην εξαφάνιση των συντελεστών του πριν κάν δοκιμαστούν στις κάλπες.
Είχαμε, από αυτήν την στήλη, προβλέψει ότι, με μαθηματική ακρίβεια, το εγχείρημα θα αποτύγχανε. Έτσι και τώρα, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αποτύχουν ανάλογα εγχειρήματα συσπείρωσης των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι: πρώτον, ούτε η Φώφη, που τώρα πρωτοέγινε αρχηγός, δεν θα δεχθεί να παραμεριστεί και να δεχθεί ως «καπέλο» κάποιον άλλον. Όλοι οι νεοπαγείς ηγετίσκοι θέλουν να μετρήσουν την απήχησή τους.
Αυτό ισχύει και για τον Σταύρο Θεοδωράκη, και για έναν λόγο παραπάνω: η περαιτέρω ταύτισή του με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ήδη του έχει κοστίσει πολύ και τον εξουδετέρωσε ως εναλλακτική λύση, θα είναι πολιτικά μοιραία γι’ αυτόν. 
Ούτε, πολύ περισσότερο, ο Μεϊμαράκης, που ηγείται του μεγαλύτερου από τους τρεις φιλομνημονιακούς σχηματισμούς, θα δεχθεί να διακινδυνεύσει να μην είναι αυτός που θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως στην θεωρητική περίπτωση που ο φιλομνημονιακός σχηματισμός κερδίσει τις εκλογές. Οπότε θα απαιτήσει την αρχηγία. Και οι άλλοι φυσικά θα την αρνηθούν.
Οπότε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι» θα κατέβουν κατά πάσα πιθανότητα χωριστά στις εκλογές και θα κονιορτοποιηθούν. Στο δημοψήφισμα μέτρησαν όλοι μαζί τις δυνάμεις τους, και το πηλίκο ήταν 38%. Χωριστά, θα είναι ακόμα λιγώτερο.
Αλλά υπάρχουν και άλλοι, ουσιαστικώτεροι λόγοι, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει εκλογικό περίπατο: οι αντίπαλοί του έχουν απαξιωθεί ιστορικά στην κοινή γνώμη. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν εναλλάξ από το 1974 έως το 2015 και οδήγησαν την χώρα στην ολική χρεωκοπία. Στην διάρκεια της μοιραίας αυτής τεσσαρακονταετίας, και όχι στους πέντε μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό κράτος εκτροχιάστηκε και εκφυλίσθηκε σε failed-state. 
Το χειρότερο είναι ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν συνειδητοποιήσει την γενικευμένη απαξίωσή τους. Εμφανίζονται τώρα ως κήνσορες και τιμητές, κουνούν επιτιμητικά το δάχτυλο, επικαλούνται την «ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» αυτοί που πολιτεύτηκαν με τριτοκοσμικό τρόπο, οικοδόμησαν πολιτικές δυναστείες, διαπλοκές, δύσοσμες λίστες, πελατειακές αυτοκρατορίες. Κατηγορούν ως νεοκομμουνιστικό τον ΣΥΡΙΖΑ τα κόμματα που δημιούργησαν έναν σοβιετικού τύπου υπερχρεωμένο δημόσιο τομέα, και διόρισαν τον μισό ελληνικό πληθυσμό.
Ούτε κάν διδάχθηκαν από τις αλλεπάλληλες εκλογικές τους αποτυχίες, που κατέστησαν την ΝΔ μεσαίο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ είδος υπό εξαφάνιση. Και έρχονται τώρα να μας προτείνουν στις λίστες τους τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα, τις ίδιες αποτυχημένες μεθόδους διακυβέρνησης, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, χωρίς ίχνος ανανέωσης στελεχών και ιδεών.
Τα αποτέλεσμα προσδοκούν λοιπόν στις επόμενες εκλογές;
* Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου