Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ευρώ ή δραχμή

Νέα Κρήτη


Ταυτίζουν την Ευρώπη με το ευρώ. Είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα που είναι αμφίβολο αν στο τέλος θα πετύχει. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι εναντίον μιας Ευρώπης που έχει βάλει το κάρο (ευρώ) μπροστά από το άλογο (Ευρωπαϊκή Ένωση). Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να συμμετέχει στο ευρώ και την είχα διατυπώσει δημόσια από την πρώτη στιγμή. Το ίδιο λάθος, όμως, είναι να βγούμε αυτήν τη στιγμή από το ευρώ και να υιοθετήσουμε τη δραχμή.  
Το εθνικό νόμισμα δεν φέρνει από μόνο του ανάπτυξη και είναι λάθος να υποστηρίζει κανείς ότι με την υιοθέτησή του θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για οικονομίες που παράγουν. Σίγουρα όχι για την ελληνική, επειδή η ελληνική οικονομία δεν είναι εξαγωγική.
Αν θέλουμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να επιλέξουμε κάποια στιγμή στο μέλλον τον δρόμο που θα μας συμφέρει, δεν έχουμε παρά να στρωθούμε στη δουλειά για να δημιουργήσουμε μια ισχυρή παραγωγική βάση. Κι έπειτα κουβεντιάζουμε.  
Είναι απαραίτητο να έχουμε επιλογές. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να χρεωθούμε πολιτικά ένα κτύπημα στην Ευρωζώνη. Δεν αντέχει η μικρή Ελλάδα να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο παιγνίδι. Και κάποια στιγμή θα πρέπει εκείνοι που εμπνεύστηκαν αυτή την ατυχή τακτική να απολογηθούν για τις ευθύνες τους.

Στο ερώτημα ευρώ ή δραχμή η σωστή απάντηση είναι ευρώ. Αλλά ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για τη δραχμή. Ή καλύτερα προετοιμαζόμαστε για πιθανή αποτυχία της Ευρώπης του ευρώ. Κι εν πάση περιπτώσει, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν θα μας βγει σε κακό! Ας θριαμβεύσει το ευρώ και εμείς και πάλι κερδισμένοι θα είμαστε.  
Να δώσουμε ένα παράδειγμα. Ο τουρισμός είναι μια επιδοτούμενη δραστηριότητα. Να μην ξεχνάτε ότι το ταμείο ανεργίας καλύπτει οικονομικά τους εργαζομένους στον τουρισμό για τη χειμερινή περίοδο. Θα υπήρχε όφελος αν τα ξενοδοχεία αγόραζαν ελληνικά προϊόντα. Αλλά πώς να αγοράσουν, όταν αυτά δεν παράγονται; Έτσι, επιδοτούμε μια δραστηριότητα με το υστέρημα του ελληνικού λαού για να ταΐσουμε τον Γερμανό με γερμανικό βούτυρο και κρέας!
Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου