Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ο Θεός να φυλάει την Ελλάδα - analyst.gr

analyst

Μπορεί αλήθεια να αποφευχθεί η απόλυτη θύελλα που απειλεί να καταστρέψει τη χώρα μας; Ασφαλώς, εάν ενεργήσει αμέσως η Ευρώπη, πλημμυρίζοντας τις τράπεζες με ρευστότητα, ανεξάρτητα με τα όποια αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

του Άρη Οικονόμου

«Μπορεί να σταματήσει την καταστροφή η Ευρώπη, παύοντας να δολοφονεί τους Έλληνες με στυγνό, αιμοβόρο τρόπο, παρά τις αναμφίβολες ευθύνες τους; Ασφαλώς. Μπορεί να μην εκπληρωθεί η προφητεία της κατάρρευσης του ευρώ; Μάλλον όχι, αφού η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ η Ιταλία θα αναλάβει τη σκυτάλη από την Ελλάδα πολύ σύντομα».
.

Άποψη

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες της μίας ή της άλλης πλευράς, οι οποίες δεν με ενδιαφέρουν καθόλου, ανεξάρτητα από το αν θα τιμωρηθούν οι βασικοί υπεύθυνοι της ελληνικής τραγωδίας που συνεχίζεται για έκτη συνεχή χρονιά, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας δηλαδή συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της σημερινής, η διευθύντρια του ΔΝΤ (άρθρο), ο διοικητής της ΕΚΤ και ηγερμανίδα καγκελάριος, η επόμενη ημέρα δεν θα είναι καθόλου φωτεινή ούτε για τη χώρα μας, ούτε για την Ευρωζώνη.
Όταν ο διοικητής της μοναδικής κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, της ΕΚΤ, υποχρεώνει τις τράπεζες της να κλείσουν, παρά το ότι είναι ο δανειστής ύστατης ανάγκης τους, προκαλώντας ουρές ηλικιωμένων Ελλήνων στα ΑΤΜ, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως εγκληματίας.

Όταν η διευθύντρια ενός διεθνούς οργανισμού, υπεύθυνου για την ομαλή λειτουργία του συστήματος, γίνεται συνένοχη της Γερμανίας που θέλει να χρεοκοπήσει την Ελλάδα, για να συνεχίσει να απομυζεί τις υπόλοιπες χώρες, για να δημιουργήσει ένα παράδειγμα προς αποφυγή και για να μην πληρώσει τις πολεμικές επανορθώσεις, τότε δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί επίσης ως εγκληματίας.
Όταν ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας αδιαφορεί για το μέλλον της Ευρωζώνης, καταδικάζοντας ένα από τα μέλη της, το οποίο δεν έχει καμία δυνατότητα να αντιμετωπίσει το χρέος του πληθωριστικά, έχοντας παραδώσει τη νομισματική του κυριαρχία, απαιτώντας την υποταγή ή το θάνατο της Ελλάδας, τότε δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί επίσης ως εγκληματίας. Αιδώς Γερμανοί, όπως έγραψε συνάδελφος!
Οι ευθύνες βέβαια των ελληνικών κυβερνήσεων είναι πολύ μεγαλύτερες από όλους τους παραπάνω, οπότε μόνο ως στυγνές, αμετανόητες και κατά συρροή εγκληματικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Αυτό που με ενδιαφέρει όμως δεν είναι πια οι ευθύνες, αλλά το μέλλον μίας χώρας, στην οποία έχει ξεσπάσει μία κρίση ρευστότητας, καθώς επίσης μία τραπεζική κρίση επικών διαστάσεων, μοναδική στην ιστορία.
Η κρίση αυτή θα επεκταθεί με αστραπιαία ταχύτητα στον τομέα των επιχειρήσεων και από αυτές σε ολόκληρη την οικονομία. Η ανυπαρξία ρευστότητας θα οδηγήσει ακόμη και τις φερέγγυες, ισχυρές εταιρίες σε έναν αγώνα επιβίωσης χωρίς προοπτικές, ενώ τα κύματα μαζικών χρεοκοπιών και καταρρεύσεων δεν θα αφήσουν αλώβητες ούτε τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Οι επενδύσεις θα σταματήσουν αμέσως, η κατανάλωση θα περιοριστεί μόνο στα είδη απόλυτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, οι εισαγωγές δεν θα μπορούν να πληρωθούν, ενώ ακόμη και οι εξαγωγές θα αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια. Το ήδη καταρρακωμένο ελληνικό ΑΕΠ θα βυθιστεί σε τρομακτικά χαμηλά επίπεδα, το κράτος δεν θα πληρώνει κανένα λογαριασμό μέχρι να υποχρεωθεί να εκδώσει υποσχετικές (IOU), ενώ δεν θα εισπράττει πια ούτε φόρους, ούτε εισφορές.
Οι παλαιοί λογαριασμοί στον ιδιωτικό τομέα δεν θα εξοφλούνται, ενώ η προμήθεια όλων με εμπορεύματα θα γίνεται μόνο μετρητοίς. Η «πυρηνική σύντηξη» που έχει ήδη ξεκινήσει, μετά από μία κατάρρευση που διήρκεσε πάνω από έξι χρόνια, όπου η Ελλάδα βίωσε μία οικονομική ύφεση αντίστοιχη με αυτήν των Η.Π.Α. του 1929, με τις ρεζέρβες όλων των Ελλήνων να έχουν πλέον καταναλωθεί, δεν θα έχει κανένα ιστορικό προηγούμενο.
Ο τουρισμός, ο οποίος ήταν ο πρώτος κλάδος που ανέκαμψε από το ναδίρ του 2011, θα πληγεί ανεπανόρθωτα, αφού οι κρατήσεις υποχωρούν με συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα, ενώ οι εφοπλιστές θα εγκαταλείψουν μαζικά τη χώρα. Η απώλεια των δύο βασικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας θα προκαλέσει απίστευτες ζημίες σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους, ενώ τα κόκκινα δάνεια θα εκτοξευθούν στο τρομακτικό 80-90% αποτεφρώνοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο ευρίσκεται ήδη στα ανώτατα όρια της αντοχής του και καίγοντας όλες τις καταθέσεις.
Οι τιμές των ακινήτων θα καταρρεύσουν σε νέα χαμηλά, τα νοσοκομεία θα κλείσουν, τα σχολεία δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν το Φθινόπωρο, ενώ θα ξεσπάσουν κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις, με την εγκληματικότητα να φτάνει στο αποκορύφωμα της. Η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος (άρθρο), η κυβέρνηση της θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει νύχτα την εξουσία, ενώ θα επικρατήσει το χάος και η οδύνη από άκρη σε άκρη.
Όταν τελειώσουν δε τα τρόφιμα και η βενζίνη, ενώ η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να παρέχει πλέον ρεύμα, οι άνθρωποι θα μετατραπούν σε άγρια θηρία, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για ολόκληρη την Ευρώπη -ενδεχομένως ταυτόχρονα με τους Ουκρανούς, οι οποίοι ήδη βιώνουν τρομακτικές καταστάσεις (άρθρο).
Μπορεί αλήθεια να αποφευχθεί η καταστροφή που περιέγραψα με όσο μελανότερα χρώματα μπορούσα;Ασφαλώς, εάν ενεργήσει αμέσως η Ευρώπη, πλημμυρίζοντας τις τράπεζες με ρευστότητα από αύριο το πρωί, ανεξάρτητα με τα όποια αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
Φυσικά η Τρόικα πρέπει πλέον να εγκρίνει την ονομαστική διαγραφή του χρέους, η οποία δεν ήταν ίσως απαραίτητη πριν κλείσουν οι τράπεζες, όπου θα έφτανε σε κάποιο βαθμό η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σε 50-60 χρόνια, σε συνδυασμό με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Σήμερα όμως είναι απαραίτητη η διαγραφή τουλάχιστον του 50% του χρέους, ταυτόχρονα με ένα πολύ γενναιόδωρο αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Υπόλογος βέβαια για τη ζημία που πρέπει πια να υποστούν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι είναι πλέον ο διοικητής της ΕΚΤ, ο οποίος πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως από τη θέση του, έχοντας κυριολεκτικά αποτύχει παταγωδώς. Επίσης ο γερμανός υπουργός οικονομικών και η διευθύντρια του ΔΝΤ – όπου ο μεν ένας αμαύρωσε την εικόνα της πατρίδας του, στης Γερμανίας, ενώ η άλλη «κηλίδωσε» το Ταμείο, το οποίο εύλογα πια αλλά άδικα,  χαρακτηρίζεται ως μία εγκληματική συμμορία.
Θα αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους απέναντι στους Έλληνες Πολίτες η ΕΚΤ, η Γερμανία και το ΔΝΤ;Εύχομαι και ελπίζω, παρακαλώντας ο Θεός να φυλάει την Ελλάδα, η οποία απειλείται για πρώτη φορά στην ιστορία της από μία καταστροφή επικών διαστάσεων, εάν όχι από μία γενοκτονία 
ΣυγγραφέαςΆρης ΟικονόμουSenior Analyst (finance & markets)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου