Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Πακέτο 74 δις, με 25 δις για τις τράπεζες, εισηγούνται οι θεσμοί


Τριετές πακέτο στήριξης 74 δις ευρώ εισηγούνται για την Ελλάδα, με βάση το έγγραφο αξιολόγησης του ελληνικού αιτήματος προς τον ESM που απεστάλη από την Κομισιόν και την ΕΚΤ στο Eurogroup.
Το έγγραφο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στο Internet από ξένους ανταποκριτές και αναλυτές, προβλέπει ότι εξ αυτών των 74 δις τα 25 δις ευρώ θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αναφέρει επίσης ότι το πρόγραμμα θα αρχίσει να τρέχει από τις αρχές Αυγούστου, αλλά το χρηματοδοτικό πακέτο θα καλύπτει και τις ανάγκες εξωτερικών πληρωμών της Ελλάδας για τον Ιούλιο.
Από χθες το βράδυ, το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές της ΕΕ είχε μεταδώσει ότι το ύψος του νέου πακέτου για την Ελλάδα θα φθάσει στα 74 δις υποστηρίζοντας ότι εξ αυτού του ποσού τα 16 δις είναι πιθανό να διατεθούν από το ΔΝΤ. Ωστόσο, στο έγγραφο της αξιολόγησης αναφέρεται ότι με δεδομένο το γεγονός πως η Ελλάδα είναι ληξιπρόθεσμη προς το Ταμείο, το ΔΝΤ μάλλον δεν μπορεί να εμπλακεί σ' αυτή τη φάση στη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα, επίσης, της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) στο κείμενο της εισήγησης που απέστειλαν οι θεσμοί στο Eurogroup αναφέρεται ότι « χαιρετίζουν τις προτάσεις της Αθήνας ως βάση για διαπραγμάτευση σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θέτουν όρους, όπως επιπλέον διευκρινίσεις και, κυρίως, περισσότερες μεταρρυθμίσεις».
«Ένα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα», σημειώνει η FAZ και προσθέτει: «Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες (νούμερα δηλαδή) για το μέλλον».


Πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου