Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Πάνω από 61% το «όχι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα




Με άνετο προβάδισμα επικράτησε τελικά το «όχι» στο δημοψήφισμα. Προβάδισμα σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Ανω του 15% η ενσωμάτωση. Ανω του 50% η συμμετοχή, δήλωσε ο Ν. Βούτσης. Τι δήλωσαν μπροστά από την κάλπη Τσίπρας, Σαμαράς. Φέρτε συμφωνία εντός 38 ωρών, λέει η ΝΔ.
«Οχι» είπε ποσοστό άνω του 61% των Ελλήνων στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με την οριστική εκτίμηση της Singular Logic, που δόθηκε στις 20:35.
Πρόκειται για την οριστική εκτίμηση της SingularLogic με καταμετρημένο σχεδόν το 20%.
Αυτή την ώρα, στα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου εσωτερικών, το «όχι» διαμορφώνεται στο 60,36% με το «ναι» στο 39,6% με την ενσωμάτωση στο 17,8%.  
Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος εκτίμησε ότι, με τα δεδομένα που υπάρχουν στις εταιρίες δημοσκοπήσεων, θα υπερισχύσει το «Όχι», μιλώντας στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του Star. Η περίπτωση να είναι το «Ναι» μπροστά αποκλείεται. Επομένως το όχι φαίνεται ότι θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Οι δηλώσεις στο εξωτερικό 

Εν τω μεταξύ, αμφίσημα ήταν και σήμερα τα μηνύματα από το εξωτερικό, με τον Φρανσουά Ολάντ να διαμηνύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ ανεξαρτήτως αποτελέσματος, και τον Ματέο Ρέντσι να σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από Δευτέρα. 
Την ίδια στιγμή, πιο σκληρή στάση επέλεξε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να υιοθετήσει άλλο νόμισμα από Δευτέρα αν επικρατήσει το «όχι» καθώς το ευρώ δεν θα είναι διαθέσιμο ως μέσο πληρωμών.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την επικράτηση του "όχι" στο δημοψήφισμα ενώ κορυφαία κομματικά στελέχη εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους για το ομαλό κλίμα που επικρατεί σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τις πρώτες απογευματινές ώρες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή στελεχών και υπουργών, όπου έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την επόμενη ημέρα, ενώ επαναβεβαιώθηκε η θέση του κόμματος ότι σε όλες τις εμφανίσεις τους, υπουργοί και κομματικά στελέχη θα πρέπει να υπογραμμίζουν την σημασία της εθνικής ενότητας.
Από τη Νέα Δημοκρατία, ερωτηθείς σχετικά ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε ότι εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να φέρει συμφωνία εντός 48 ωρών όπως δεσμεύτηκε. "Αλλιώς η χώρα βαδίζει σε τραγωδία με ευθύνη της κυβέρνησης". 
Εν τω μεταξύ, με twit του ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι στις δηλώσεις του είπε πως "σε 24 ώρες θα μπορούσαμε να έχουμε συμφωνία. Τα τοξικά ελληνικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να πουν ότι προέβλεψα συμφωνία εντός 24 ωρών". 
«Ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν απειλείται. Η δημοκρατία νίκησε» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος σε σχόλιο για τις πρώτες εκτιμήσεις του αποτελέσματος για το δημοψήφισμα. 


Βούτσης: Πάνω από το 50% η συμμετοχή

«Θέλω να δηλώσω την πλήρη ικανοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης για την διενέργεια του δημοψηφίσματος. Εγγυηθήκαμε διοργανώσαμε και διεκπεραιώσαμε το δημοψήφισμα με αίσθημα ευθύνης συναίνεσης και συνέργειας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας» είπε ο υπουργός Εσωτερικών και εκτίμησε ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ξεπέρασε το 50%.

«41 χρόνια μετά έγινε δημοψήφισμα ξανά στη χώρα μας μέσα σε έξι ημέρες. Η κοινή αίσθηση που υπάρχει συνηγορεί ότι υπάρχει μια μεγάλη ικανοποίηση στον κόσμο για τον τρόπο που διεξήχθη το δημοψήφισμα και αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες του υπουργείου και των συναρμόδιων υπουργείων», τόνισε ο Νίκος Βούτσης.  

Τι έδειξαν οι δημοσκοπήσεις μετά την κάλπη

Μικρό προβάδισμα για το «όχι», με 51,5% έναντι 48,5% για το «ναι» δείχνει η δημοσκόπηση της GPO που διενεργήθηκε εχθές για το Mega και παρουσιάστηκε μετά το κλείσιμο της κάλπης στο σημερινό κρίσιμο δημοψήφισμα. 
Σημειώνεται ότι πρόκειται για προβολή στην κάλπη του αποτελέσματος της δημοσκόπησης, που έβγαλε 48% για την αρνητική ψήφο και 46% για τη θετική.
Με βάση τη στατιστική απόκλιση, το ναι μπορεί να λάβει από 49,5% έως 53,5% και το όχι από 46,5% έως 50,5%. Επισημαίνεται ότι δεν διενεργήθηκαν exit polls.
Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος της Metron Analysis για τον Ant1, το «όχι» κυμαίνεται μεταξύ του 50-54% ενώ το «ναι» στο 46-50%. 
Η εκτίμηση βασίζεται σε τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε, η οποία δείχνει 49% για το «οχι», 46% για το «ναι» και 2% λευκά/άκυρα - 2% αναποφάσιστοι. 
Στη δημοσκόπηση της Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha:
Όχι: 49,5 – 54,5%
Ναι: 45,5 – 50,5%
Μεσοσταθμικά, το «όχι» λαμβάνει 52% και το «ναι» 48%.
Σύμφωνα με την Marc το 43,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι με το δημοψήφισμα κρίνεται η πρόταση των θεσμών και το 41,7% το μέλλον της χώρας στο ευρώ (δεν απάντησε το 14,7%)
Το 57,2% δεν είναι ικανοποιημένο από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, ενώ 40,5% ικανοποιημένο.
Τέλος, στη δημοσκόπηση της MRB που διενεργήθηκε για το Star, το «ναι» λαμβάνει από 46-51% και το «όχι» από 49-54%. 

Αλέξης Τσίπρας: Σήμερα η δημοκρατία κερδίζει το φόβο

Οι Ελληνες στέλνουν σήμερα μήνυμα αξιοπρέπειας και ενότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Κυψέλη.
«Σήμερα είναι μια ημέρα γιορτής. Οταν η δημοκρατία νικά το φόβο είναι και λύτρωση. Ο κόσμος στέλνει σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, αξιοπρέπειας και αποφασιστικότητας ότι έχει στα χέρια του την επιλογή.
Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη βούληση ενός λαού να ζήσει με αποφασιστικότητα και να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Σήμερα η δημοκρατία κερδίζει το φόβο. Είμαι βέβαιος ότι από αύριο θα έχουμε ανοίξει ένα δρόμο για όλους τους λαούς της Ευρώπης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σαμαράς: Σήμερα αποφασίζουμε για τη μοίρα της χώρας

Λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής έφτασε στο 356ο εκλογικό τμήμα σε δημοτικό σχολείο της Πύλου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Στη λακωνική δήλωση που ακολούθησε τη διαδικασία ο κ. Σαμαράς τόνισε χαρακτηριστικά: «Σήμερα οι Έλληνες αποφασίζουμε για τη μοίρα της χώρας μας. Ψηφίζουμε "ναι" στην Ελλάδα, ψηφίζουμε "ναι" στην Ευρώπη».


Πηγή  euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου