Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ο Σόιμπλε προτείνει 5ετές Grexit ή τριετές πακέτο με ενέχυρο 50 δις κρατικής περιουσίας


Είτε πενταετή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είτε τριετές πακέτο έναντι ενεχύρου κρατικής περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, φέρεται να προτείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα. 
Η ανταποκρίτρια της Wall Street Journal, Matina Stevis, αναφέρει στο twitter ότι αυτό είναι το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, επικαλούμενη γερμανίδα δημοσιογράφο που το είδε. Σύμφωνα επίσης με την Matina Stevis, Γερμανοί δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι το σχέδιο Σόιμπλε συντάχθηκε σε στενή συνεργασία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Τέλος ο ανταποκριτής του ZDF, Stefan Leifert, αναφέρει ότι εκτός από τη Γερμανίδα Καγκελάριο και ο αντικαγκελάριος και κυβερνητικός της εταίρος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ γνώριζε για το σχέδιο. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, που κυκλοφόρησε νωρίτερα, ο Σόιμπλε φέρεται να προτείνει πενταετές «Grexit» και «ανθρωπιστική βοήθεια» για την Ελλάδα «αν δεν βελτιωθούν οι προτάσεις». Κάνει επίσης λόγο για κείμενο θέσεων του Σόιμπλε στο οποίο προτείνεται ως «βελτίωση» στις ελληνικές προτάσεις να προστεθεί η πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου αξίας 50 δις ευρώ για να αποπληρωθεί μέρος του ελληνικού χρέους. 

Το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή, μεταδίδει πως πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο ωστόσο δεν έχει τεθεί στο Eurogroup. Ο ανταποκριτής του ZDF στις Βρυξέλλες Στέφαν Λάιφερτ αναφέρει πως «η ιδέα του Σόιμπλε δεν έχει συζητηθεί ακόμη στο Eurogroup, αλλά το σχέδιο υπάρχει και κυκλοφορεί».
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνει το κείμενο θέσεων του Σόιμπλε. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Kάρστεν Σνάιντερ, υποστηρίζει ότι η φερόμενη ως πρόταση Σόιμπλε δεν αποτελεί θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Μέσω του twiiter εξαπολύει επίθεση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι ένα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση. 
Από ελληνικής πλευράς, το δημοσίευμα διέψευσε ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Θόδωρος Μιχόπουλος αλλά και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς που εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι «δεν υπάρχει» τέτοια πρόταση. Τέλος κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο Eurogroup δεν τέθηκε από κανέναν θέμα Grexit.
Υπενθυμίζεται πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο παρελθόν έχει προτείνει Grexit. Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει πως από το 2011 ο Σόιμπλε, πριν συμφωνηθεί το δεύτερο πρόγραμμα, είχε προτείνει ένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Έχουμε και το σχέδιο έτοιμο, θα μπορεί να παίρνει ο κάθε πολίτης 50–100 ευρώ την εβδομάδα από τα μηχανήματα τα τραπεζικά, θα υπάρξει μία ομαλή έξοδος», είχαν πει στον Ευάγγελο Βενιζέλο.


Πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου