Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Στις 12:00 νέο Eurogroup - Τα στρατόπεδα και οι νέες απαιτήσεις


Η συνεδρίαση του Eurogroup διεκόπη μετά από 8 ώρες και χωρίς κοινό ανακοινωθέν. Οι υπουργοί Οικονομικών θα επιστρέψουν στο τραπέζι την Κυριακή το μεσημέρι στις 12:00 ώστε να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε ένα νέο πρόγραμμα. Σημειώνεται πως οι ελληνικές προτάσεις είχαν εγκριθεί τόσο από τους θεσμούς (ΕΕ, Κομισιόν, ΔΝΤ) όσο και από το Euro Working Group, ωστόσο το Eurogroup και πάλι δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια συμφωνία καθώς το μπλοκ του Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε ζήτησε και νέα σκληρότερα μέτρα. Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι πως το θέμα θα μεταφερθεί στους ηγέτες της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα δώσουν εντολή στο Εurogroup να ξανασυνεδριάσει μέσα στην επόμενη βδομάδα μόλις υιοθετήσει η Βουλή τα προαπαιτούμενα μέτρα προκειμένου να εγκρίνει τη χορήγηση της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης στην Ελλάδα.
«Διακόψαμε τη συνάντησή μας, θα συνεχίσουμε αύριο», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και πρόσθεσε: «Είχαμε μια βαθιά συζήτηση των ελληνικών προτάσεων. Το βασικό θέμα είναι η εμπιστοσύνη». «Συζητήθηκαν και χρηματοοικονομικά θέματα. Είναι δύσκολο, η δουλειά όμως συνεχίζεται», είπε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει ένα προσχέδιο δήλωσης, το οποίο   ενδεχομένως να καταλήξει σε ένα τελικό σχέδιο το μεσημέρι της Κυριακής, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνεπικουρούμενος και από τους γνωστούς δορυφόρους του των χωρών της Βαλτικής, διατήρησε τη γνωστή του στάση που θέτει εμπόδια στο κλείσιμο μιας συμφωνίας, ζητώντας επιπλέον μέτρα και επιπλέον εγγυήσεις. Μάλιστα η γερμανική FAZ διέρρευσε ένα σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί ένα πενταετές Grexit ή εναλλακτικά ένα τριετές πρόγραμμα με ενέχυρα κρατική περιουσία ύψους 50 δις ευρώ. Ωστόσο αυτό το σχέδιο τελικά δεν παρουσιάστηκε στο Eurogroup αν και επιβεβαιώθηκε πως υπάρχει στο συρτάρι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. 
Εμπλοκή προκλήθηκε και με τη στάση του Φινλανδού υπουργού Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος κλήθηκε από την κυβέρνησή του να μην υπογράψει καμία συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα καθώς δεν έχει αυτή την εξουσιοδότηση. Στον κυβερνητικό συνασπισμό της Φινλανδίας συμμετέχει το ακροδεξιό αντιευρωπαϊκό κόμμα «True Finns», το οποίο απείλησε πως σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα θα αποχωρήσει διαλύοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η εξουσιοδότηση που έχει λάβει ο Στουμπ από το φινλανδικό Κοινοβούλιο είναι πολύ συγκεκριμένη και στην πραγματικότητα δείχνει σε Grexit, φέρεται να δήλωσε κυβερνητική πηγή.
Σχετικά με το ζήτημα της Φινλανδίας, τρία σενάρια εξετάζονται για να υπάρξει απεμπλοκή. Το πρώτο είναι να πειστεί το ακροδεξιό κόμμα να αλλάξει στάση. Το δεύτερο είναι να υπάρξει αλλαγή του κυβερνητικού συνασπισμού στη Φινλανδία και το τρίτο είναι να ενεργοποιηθεί μια ρήτρα στον ESM που επιτρέπει χρηματοδότηση κατά πλειοψηφία. Ωστόσο στο τρίτο σενάριο υπάρχει ζήτημα καθώς το ΔΝΤ για να συμμετάσχει σε πρόγραμμα, όπως επιθυμούν οι Γερμανοί, απαιτεί να υπάρξει ομοφωνία στο Eurogroup.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλούνται ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν, που ηγείται των προσπαθειών για επίτευξη μιας συμφωνίας, έχει την υποστήριξη ακόμη δέκα χωρών, ενώ σε αυτή τη φάση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται να έχει την υποστήριξη της Σλοβακίας και της Φινλανδίας. Ακόμη πέντε χώρες εμφανίζονται ως ουδέτερες.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αξιοπιστίας, που παρά τη στήριξη από 251 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου προτάσσει ως εμπόδιο για τη συμφωνία κυρίως το μπλοκ του Σόιμπλε, πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να υιοθετήσει μια σειρά από προαπαιτούμενες δράσεις, μεταξύ των οποίων ενδέχεται να είναι οι αλλαγές στο ΦΠΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.


Πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου