Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα με μόλις 10 βήματα


της Νούλας Χρυσοχοΐδου
Αυτή την στιγμή που μιλάμε ο κίνδυνος είναι μικρός αλλά ταυτόχρονα υπαρκτός καθώς τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκαν πολλά -συγκεκριμένα παλιά και νέα ερωτήματα! Και η ερώτηση; Ευρώ ή Δραχμή; Και όχι «πατάτες γιαχνί», όπως κάποιοι δίνουν ως απάντηση στο ερώτημα. Αν και δεν θυμάμαι ποτέ με την δραχμή να πείνασα ενώ με το ευρώ πείνασαν πολλοί, μαζί τους σίγουρα κι εγώ!
Αρχικά να αναφέρω ότι δεν υπάρχει προσχεδιασμένη διαδικασία για να βγει μια χώρα από το ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα που χρησιμοποιεί. Η διαδικασία μετάβασης λοιπόν από το ευρώ σε ένα άλλο νόμισμα περιλαμβάνει 10 βήματα, με πρώτο τη διακοπή της χρηματοδότησης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, που θα υποχρεώσει την Ελλάδα να εκδώσει χρήμα ώστε να καλύψει τα ελλείμματά της. Επόμενο βήμα σίγουρα θα είναι η έκτακτη σύγκληση του Κοινοβουλίου, το οποίο σε ένα Σαββατοκύριακο θα κληθεί να υιοθετήσει τα νομοθετήματα μετάβασης στο νέο νόμισμα, ενώ παράλληλα θα παγώσουν οι κινήσεις κεφαλαίων, θα ανασταλούν τραπεζικές λειτουργίες κ.ά.
Πιθανολογώντας πάντα, αναφέρονται  δέκα βήματα, για το πώς θα αντιδράσουν οι τράπεζες και πώς οι αγορές στο ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας  π.χ. από το ευρώ .
Τι θα συμβεί όμως εάν μια χώρα είτε πάρει από μόνη της την απόφαση εξόδου είτε οδηγηθεί αναγκαστικά προς την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι θα κοπεί η χρηματοδότηση στις τράπεζες;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν : 

-Αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές
-Απώλεια καταθέσεων, και
-Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για ένα Χ χρονικό διάστημα.
Και πάμε να τα εξηγήσουμε: Όποιο και να καταλήξει να είναι το νέο νόμισμα, χρειάζονται περίπου έξι μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νέου νομίσματος. Το νέο νόμισμα υπολογίζεται ότι θα υποτιμηθεί από 20%  έως και 40% σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, η χώρα θα πρέπει να ελέγξει τον πληθωρισμό της και ίσως να χρειαστεί και κάποια μικρή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ποιά είναι όμως τα πιθανά δέκα βήματα μιας εξόδου;
Βήμα 1ο: Πριν από την έξοδο: Κλείνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα ΑΤΜ και έπειτα ανακοινώνεται η πρόθεση της χώρας για έξοδο.
Βήμα 2ο: Μετά την απόφαση της εξόδου: Τυπώνεται νέο χρήμα και ελέγχονται τα κεφάλαια.
Βήμα 3ο: Την εβδομάδα πριν από την έξοδο: Επιβολή και μετονομασία των μισθών, συντάξεων και γενικότερα των τιμών αλλά και των εγχώριων λογαριασμών.
Βήμα 4ο: Την εβδομάδα πριν από την έξοδο: Ανακοινώνεται η πρόθεση για χρεοκοπία του δημοσίου χρέους κατά το ήμισυ και αποφασίζονται οι εκ νέου διαπραγματεύσεις π.χ. με την Τρόικα.
Βήμα 5ο: Την εβδομάδα πριν από την έξοδο: Επαναπροσδιορισμός των διεθνών και ιδιωτικών οφειλών στο νέο νόμισμα πλέον.
Βήμα 6ο: Την ημέρα της εξόδου: Ανακοίνωση του νέου νομίσματος και της ισοτιμίας του με το ευρώ και η άμεση επιβολή ελέγχου των κεφαλαίων.
Βήμα 7ο: Την ημέρα της εξόδου: Ανακοίνωση αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων και η άμεση εφαρμογή τους καθώς σημαντικός στόχος  και ο έλεγχος του πληθωρισμού.
Βήμα 8ο: Λίγες μέρες μετά την έξοδο: Χρησιμοποιείται όπου είναι απαραίτητο QE για την πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων όπου υπάρχουν χρέη με ευρώ.
Βήμα 9ο: Περίπου έξι μήνες μετά: Πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές με το νέο νόμισμα, ενώ με το παλαιό νόμισμα υλοποιούνται οι απαραίτητες συναλλαγές με μετρητά.
Βήμα 10ο: Περίπου έξι μήνες μετά: Το ευρώ αντικαθιστάται από το νέο νόμισμα και ολοκληρώνεται η μετατροπή.
Αποσπασματικά, σε μια πρόσφατη συνέντευξη του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και σε παλαιότερη συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη,  ο πρώτος σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό STERN και ο δεύτερος σε συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, είπαν συν των άλλων, ότι :
Ο μεν πρώτος: ….”Δεν χρειαζόμαστε χρήματα, χρόνο χρειαζόμαστε, για να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας για τις μεταρρυθμίσεις. Σας υπόσχομαι… η Ελλάδα σε έξι μήνες θα είναι μια άλλη χώρα” και ο δε δεύτερος είχε πει ότι : ….”Η Ελλάδα θα πρέπει να χρεοκοπήσει αμέσως χωρίς να γίνει καμία συζήτηση για αποχώρηση από την ευρωζώνη…”
Μήπως κάτι γνωρίζουν; Ήρθε ο καιρός μιας επίσημης χρεοκοπίας ή όχι; Σε ένα πιθανό δημοψήφισμα αύριο τι θα αποφάσιζε ο λαός τελικά; Ευρώ ή κάτι άλλο;
Νούλα Χρυσοχοΐδου
Οικονομολόγος-Αρθρογράφος
bankauthors.blogspot.com
Πηγή: imerisia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου