Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Οι καταγγελίες Κουρουμπλή πρέπει να γίνουν αρχή ηθικοποίησης του δημόσιου βίου

Νεά Πολιτική



του Μελέτη Μελετόπουλου*
Το φαυλοκρατικό πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης δημιούργησε ένα αποτυχημένο κράτος, αυτό που η αγγλοσαξονική πολιτική επιστήμη αποκαλεί failed state. Βασικό στοιχείο καθεστώτων αυτού του είδους είναι η διαφθορά. Όταν τα κέντρα λήψης αποφάσεων λειτουργούν με κριτήριο την μίζα και την ρεμούλα, όταν το «μαύρο χρήμα» υπαγορεύει την βούλησή του, τότε οι πολιτικοί μεταβάλλονται από εκπροσώπους του λαού σε υπηρέτες επιχειρηματικών συμφερόντων. Και οι αποφάσεις που λαμβάνονται μοιραία υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον.
Για παράδειγμα, όταν ο αμυντικός εξοπλισμός παραγγέλλεται με βάση την «προμήθεια» και όχι τις συγκεκριμένες γεωστρατηγικές ανάγκες του κράτους, είναι βέβαιο ότι θα αποκλίνει από αυτές. H βλάβη θα φανεί, μοιραία, σε περίπτωση που o εξοπλισμός αυτός χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συμβεί, αν σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης, αποδειχθεί ότι το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα δεν ήταν το ενδεδειγμένο…
Αντίστοιχες «επιρροές» ασκούνται και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με κρατικές παραγγελίες, όπως η υγεία. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, η λήψη αποφάσεων με ιδιοτελή κριτήρια οδηγεί σε βλάβη της κοινωνίας και της οικονομίας.  

Ένα πολιτικό σύστημα έχει δύο επιλογές: ή να απορρίψει τέτοιες τάσεις και να λειτουργήσει αυστηρά με μόνο κριτήριο το δημόσιο συμφέρον (ποιο οπλικό σύστημα είναι το στρατηγικά καταλληλότερο, ποιο νοσοκομειακό υλικό είναι το καλύτερο και ταυτόχρονα οικονομικότερο κλπ.), πατάσσοντας αμείλικτα κάθε απόπειρα χρηματισμού. 
Είτε να υποκύψει στις σαγήνες του «μαύρου χρήματος», προσποριζόμενο βεβαίως τεράστια ατομικά (παράνομα και ανήθικα) οφέλη, δημιουργώντας ταυτόχρονα μηχανισμούς συγκάλυψης και ατιμωρησίας, και βεβαίως πλήττοντας καίρια το εθνικό συμφέρον, και οδηγώντας αναπόφευκτα το κράτος στην δυσλειτουργία, την παρακμή και την χρεωκοπία.
Η σημερινή κυβέρνηση προέρχεται από ένα κόμμα που δεν άσκησε ποτέ εξουσία. Μπορεί κανείς να προσάψει οποιαδήποτε μομφή εναντίον των υπουργών αυτής της κυβέρνησης, αλλά πάντως δεν μετείχαν στο «μεγάλο φαγοπότι» της τελευταίας τριακονταετίας. Αυτό είναι ένα τεράστιο ηθικό πλεονέκτημα, που όσο διαρκεί θα συντηρεί την πολιτική υπεροχή έναντι των κομμάτων του παρελθόντος.
Ο υπουργός Υγείας είναι ένας ακέραιος άνθρωπος, που βρήκε το αξιοσημείωτο θάρρος να καταγγείλει απόπειρες επηρεασμού του από οργανωμένα συμφέροντα. Καλό θα ήταν η στάση του να κατοχυρωθεί θεσμικά ως κώδικας συμπεριφοράς από το σύνολο του κυβερνητικού μηχανισμού, και να παγιοποιηθεί. Ευκταίο θα ήταν (χωρίς να τρέφουμε ψευδαισθήσεις) να υιοθετηθεί ως βασική πολιτική αξία και από την αντιπολίτευση, αν αυτή αποφασίσει να αλλάξει σελίδα. Αυτή θα ήταν μία πραγματική επανάσταση.

* Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Konta News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου