Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τέλος στην ατέρμονη διαπραγμάτευση - See more at: http://neapolitiki.gr/%ce%b7-%ce%ba%cf%85%ce%b2%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd/#sthash.Pv7LmR8t.dpuf

Νέα Πολιτική


του Μελέτη Μελετόπουλου*
Από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες. Η διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές πέρασε από πολλές διαδοχικές φάσεις, αλλά τώρα φαίνεται ότι έχει βαλτώσει. Οι δανειστές έχουν κλείσει την στρόφιγγα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα η προχθεσινή δόση στο ΔΝΤ (750 δις) να αποπληρωθεί κατά κύριο λόγο με χρήση της ελληνικής ετήσιας συνδρομής στον οργανισμό (650 δις).
Στο Eurogroup της Δευτέρας, φάνηκε καθαρά ότι οι «εταίροι» δεν είναι διατεθειμένοι να διευκολύνουν ταμειακά το ελληνικό κράτος. Ο Ντράγκι διευκολύνει μόνον το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που βρίσκεται σε οριακό σημείο, με τον ΕLA.
Οι δανειστές ζητούν νέα δανειακή σύμβαση ύψους 30-50 δις,  με νέο μνημόνιο, πολύ σκληρότερο από τα προηγούμενα. Αν το δεχθεί, η Ελλάδα θα μείνει όμηρος των τοκογλύφων εις τον αιώνα τον άπαντα, ενώ οι μνημονιακοί όροι θα επιδεινώσουν την ήδη βαρειά ύφεση και θα αποκλείσουν κάθε προοπτική ανάπτυξης. 

Η ελληνική κυβέρνηση διστάζει (και ορθώς) να προδώσει την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό για κατάργηση των μνημονίων, ενώ σύμφωνα με διάφορες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων προσανατολίζεται (και πάλι ορθώς) σε δημοψήφισμα όταν έρθει η ώρα της τελικής συμφωνίας. Αλλά πρέπει να έχει υπ’ όψη της τα εξής δεδομένα:
α. Ο Ντράγκι, ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε δεν θα συγκινηθούν από την προκήρυξη δημοψηφίσματος, ούτε κάν από ενδεχόμενο αποτέλεσμά του υπέρ της αποδοχής νέου μνημονίου και παραμονής στην Ευρωζώνη. Θα περιμένουν την ψήφιση των μέτρων που ζητούν, ακόμα και τους εφαρμοστικούς νόμους, πριν ανοίξουν τη στρόφιγγα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
β. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα διεξαχθεί εν μέσω έλλειψης ρευστότητας και σε οριακή δημοσιονομική κατάσταση, γεγονός που θα λειτουργήσει ως μοχλός εκβιασμού προς τον ελληνικό λαό.
γ. Σε περίπτωση έκβασης υπέρ του ευρώ, η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ένα νέο επαχθές μνημόνιο, άρα θα πρέπει να το εξηγήσει εγκαίρως και πάντως πριν το δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό.
δ. Σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός αποφανθεί κατά ενός νέου μνημονίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμο σχέδιο επιστροφής στη δραχμή.
Και πάντως θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει πλέον τις οριστικές αποφάσεις της.

* Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου