Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Τσίπρας: Επιδιώκουμε σαφή καταγραφή της προόδου στο Eurogroup


Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στο Eurogroup της Δευτέρας είναι το να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο μαραθώνιο κυβερνητικό συμβούλιο της Κυριακής. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως, σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχει λάβει.
Μία θετική δήλωση υπέρ της επίτευξης προόδου θα έχει διπλό όφελος για την Ελλάδα, καθώς θα ισοδυναμεί με θετικό και αισιόδοξο μήνυμα, στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας και ταυτόχρονα θα είναι ένα μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για χαλάρωση των ασφυκτικών, οικονομικών πλαισίων της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, η δήλωση αυτή θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για να μην προχωρήσει την Τετάρτη η ΕΚΤ σε haircut των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή σε μια κίνηση που στην πράξη θα σημάνει οριακή πλέον χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA.
Κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει καταβάλλει καταγεγραμμένες προσπάθειες και είναι απολύτως συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη βούλησή της για την επίτευξη αμοιβαίας, επωφελούς συμφωνίας, για την οποία όμως πρέπει να προβούν σε κινήσεις και οι εταίροι.

Πέραν του πρωθυπουργού τα στελέχη της κυβέρνησης ενημέρωσαν κατά τη συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα και οι Γιάννης Δραγασάκης, Γιάνης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως επίσης έγινε γνωστό, στο αυριανό Eurogroup, εκτός της ex officio συμμετοχής του κ. Βαρουφάκη, θα είναι παρών και ο κ. Χουλιαράκης ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρωγνομώνων (ΣΟΕ) και συμμετέχων στο Euroworking Group.
Οι διαβουλεύσεις ενόψει Eurogroup έληξαν όμως σήμερα με την ολοκλήρωση του κυβερνητικού συμβουλίου, καθώς συνεδριάζουν από κοινού η Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων, η στάση του κόμματος καθώς και η συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κυβέρνηση.

Πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου