Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Eurogroup: Χαραμάδα για μικρή ρευστότητα από ΕΚΤ - Εκταμίευση δόσης με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Το Ποντίκι


της Μαρίας Μητσοπούλου
Η ενίσχυση της ρευστότητας παραμένει το ζητούμενο και μετά από αυτό το πολυαναμενόμενο κρίσιμο Eurogroup, το οποίο κατέγραψε μεν την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group (staff level) αλλά για τις εκταμιεύσεις ποσών από τα ποσά που δικαιούται η Ελλάδα παρέπεμψε στην «επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Το σύντομο ανακοινωθέν του Eurogroup αναγνωρίζει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, σημειώνει πως η «αναδιοργάνωση και η εξομάλυνση των διαδικασιών εργασίας» (παραπέμποντας στον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας και την αλλαγή στάσης απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας) συνέβαλλε στην επιτάχυνση και την ουσιαστική συζήτηση. Ταυτόχρονα, όπως ήταν αναμενόμενο υπογραμμίζει ότι υπάρχουν κενά για τα οποία απαιτείται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια προκειμένου να καλυφθούν.

Όσο για τη χρηματοδότηση που δικαιούται η χώρα από το πρόγραμμα (τα 7,2 δις, τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα και τα χρήματα του TXΣ) , το ανακοινωθέν καταλήγει με την επισήμανση πως «μόλις οι θεσμοί φτάσουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για τις πιθανές εκταμιεύσεις των πόρων που απομένουν από την τρέχουσα συμφωνία».
Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, τα παραπάνω στέλνουν ένα συγκρατημένα θετικό πολιτικό μήνυμα στον Ντράγκι, το οποίο πρακτικά δε φαίνεται να μεταφράζεται σε κάτι περισσότερο από τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος χορήγησης ρευστότητας  στις συστημικές τράπεζες μέσω του ELA και την αποτροπή μιας απόφασης για κούρεμα των ενεχύρων στην προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την Τετάρτη που θα οδηγούσε σε περισσότερο κλείσιμο της στρόφιγγας. Με άλλα λόγια περιορίζονται οι πιθανότητες του κακού σεναρίου και αυξάνονται οι πιθανότητες να παραμείνει το καθεστώς ως έχει, ίσως με μια μικρή αύξηση του ELA, ενώ μένει να φανεί αν το σημερινό ανακοινωθέν θα επηρεάσει θετικά και την απόφαση για τα έντοκα.
Να σημειωθεί ότι στην προφορική συνέντευξη μετά το Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην «ανεξαρτησία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πετώντας πλέον τη μπάλα στον Ντράγκι.
Επίσης ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε ότι έχουν συζητηθεί ο ΦΠΑ, η δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για τα φορολογικά έσοδα και τα κόκκινα δάνεια στα οποία, όπως είπε, υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις ενώ υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να υπάρξει συμφωνία, όπως τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου