Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Θετικό σήμα από Eurogroup, οι αποφάσεις στον Ντράγκι


Ολοκληρώθηκε το Eurogroup στις Βρυξέλλες για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς. Στην ανακοίνωση «χαιρετίζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής» και «η πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις διαβουλεύσεις τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω». Θετικό κλίμα για την Ελλάδα διαπιστώνουν σε πρώτη φάση τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Το Eurogroup σήμερα αποτίμησε την κατάσταση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός στη διαδικασία της δουλειάς, επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις και έκανε τη συζήτηση πιο ουσιαστική. Παράλληλα, αναγνωρίσαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν το έργο τους με τους θεσμούς, με προοπτική την επίτευξη μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω».
«Το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο των συζητήσεων. Το Eurogroup θα λάβει αποφάσεις για πιθανή εκταμίευση των χρημάτων που απομένουν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας, μόλις επιτευχθεί με τους θεσμούς συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level) για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης»., καταλήγει η ανακοίνωση του Eurogroup.
Η ανακοίνωση του Eurogroup
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε ολόκληρη:
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να ξανασυναντηθεί για το ελληνικό θέμα μόλις οι Θεσμοί κρίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι ώριμο. Ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε ακόμη πως μετά τη συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει υλοποίηση των συμφωνηθέντων ώστε να γίνει τμηματική καταβολή χρημάτων με αντίστοιχη τμηματική υλοποίηση συμφωνηθέντων. Τόνισε επίσης ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η παρούσα αξιολόγηση. «Δεν υπάρχει πολιτικό έδαφος για να συζητήσουμε τώρα για την επόμενη μέρα. Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το παρόν πρόγραμμα που ουσιαστικά αντανακλά και στην επόμενη ημέρα, τα δημοσιονομικά, την εικόνα του χρέους» είπε. Ερωτηθείς εάν η σημερινή δήλωση είναι αρκετά «ισχυρή» ώστε να δώσει σήμα στην ΕΚΤ για χαλάρωση της ρευστότητας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε πως «η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και θα αποφασίσει τι θα κάνει για την περίπτωση της Ελλάδας αφού εξετάσει την κατάσταση». Δεν εκδίδουμε ανακοινώσεις για να πούμε στην ΕΚΤ τι θα κάνει, συμπλήρωσε.

Η συνέντευξη Τύπου
Για «ικανοποιητικό βαθμό σύγκλισης σε σημαντικά θέματα», έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πως αναφέρεται σε θέματα όπως το ΦΠΑ και τα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο τόνισε πως αποκλίσεις παραμένουν στο εργασιακό και το ασφαλιστικό. «Ο χρόνος εξαντλείται και πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου», τόνισε. Ο Γάλλος επίτροπος επεσήμανε πως η πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις είναι αξιόλογη και δεν θα πρέπει να υποτιμάται, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία πολύ πριν τα τέλη Ιουνίου, όταν και ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι απομένουν μόνο έξι εβδομάδες -περιλαμβανομένων των εθνικών διαδικασιών- προκειμένου τα δάνεια της Ευρωζώνης να μπορέσουν να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα. «Σαφώς δεν είναι μεγάλο διάστημα, εάν ληφθεί υπόψιν ότι εάν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτός ο χρόνος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά», ανέφερε. 
«Εάν όλα ολοκληρωθούν με επιτυχία υπάρχουν συγκεκριμένα χρήματα από τον EFSF. Υπάρχουν 1,8 δισ. ευρώ που μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα, καθώς και τα 1,9 δισ. ευρώ της ΕΚΤ που επίσης μπορούν να εκταμιευθούν», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν επίσης 5,9 δισ. ευρώ σε λογαριασμό του EFSF, τα οποία, αρχικά, υπάρχουν για την ανακεφαλαιοποίηση ή την διατεταγμένη διάλυση των ελληνικών τραπεζών, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο EFSF έχει, ήδη, δώσει 131 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Επίσης, το κόστος για την Ελλάδα προκειμένου να «καλύψει» αυτό το χρέος είναι ιδιαίτερα χαμηλό, έως το 2023», είπε.
Πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου