Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Πορτοκαλί από το Eurogroup


Με κοινή δήλωση προόδου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, έληξε το Eurogroup της Δευτέρας. Ταυτόχρονη επισήμανση, από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, της ανάγκης να γεφυρωθούν οι διαφορές. Πρώτα εφαρμογή μέτρων και μετά συμφωνία, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ευθύνη των ελληνικών αρχών η διαχείριση της ρευστότητας, τόνισε


Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνωρίζει ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα, αλλά σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά συζητούνται σε βάθος και χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές, σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Σημείωσε ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο συζήτησης και τόνισε ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να ξανασυναντηθεί για το ελληνικό θέμα μόλις οι θεσμοί κρίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι ώριμο.

Η κοινή δήλωση 


«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί. Επισημαίνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επίσπευση και συνέδραμε σε μία πιο ουσιώδη συζήτηση.

»Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Επομένως, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

»Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσών δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας».

Μόνο έξι εβδομάδες
 

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι απομένουν μόνο έξι εβδομάδες -περιλαμβανομένων των εθνικών διαδικασιών- προκειμένου τα δάνεια της Ευρωζώνης να μπορέσουν να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα. Προειδοποίησε δε ότι ότι η αδυναμία πληρωμής ενός μικρού ποσού έχει το ίδιο νομικό αποτέλεσμα με την αδυναμία πληρωμής ενός μεγάλου ποσού.

Ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε για πρόοδο σε τομείς όπως ο ΦΠΑ, η ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αν και όπως είπε υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν πριν συμφωνήσουμε. Σε αυτά ανήκουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Για αυτά θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει εναλλακτικές προτάσεις, σημείωσε.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφκις, με ανάρτησή του στο Twitter, είχε αναφέρει ότι το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς για επιτάχυνση του έργου της. Περισσότερος χρόνος και προσπάθεια είναι απαραίτητη για να διευθετηθούν τα ανοικτά ζητήματα, σημείωσε.

Πηγή ΤΡΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου