Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Σήμα 'αναγνώρισης' από Eurogroup ζητά η κυβέρνηση


Να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο προς την κατεύθυνση της συμφωνίας προσπαθεί η κυβέρνηση αλλά στέλνει και σήματα προς το εξωτερικό ότι υπάρχουν «όρια». Κατεβασμένος ο πήχης για την συνάντηση των ΥΠΟΙΚ τη Δευτέρα.

Καυτό θα είναι το διήμερο που έρχεται καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία του Eurogroup. Η κυβέρνηση επιδίδεται σε μαραθώνιο επαφών και συσκέψεων, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να δουλέψουν στην κατεύθυνση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προόδου.
Το απόγευμα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε σύσκεψη του Αλέξη Τσίπραμε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Παράλληλα, διεξήχθη συνεδρίαση του EWG όπου έγινε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Λίγο πριν ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των εξελίξεων είχε σπεύσει να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία και το όποιο ανακοινωθέν δεν θα εμπεριέχει εκπλήξεις.
Το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία επιβεβαίωσε και ο Γιάνης Βαρουφάκης από την Ισπανία, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί λύση.

Στη σκιά και των σημερινών δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα από τη Βουλή, όπου υποστήριξε ότι είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης το να υπάρξει λύση (δεν υπάρχουν τεχνικά εμπόδια σημείωσε) κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αναμένουν στο Eurogroup της Δευτέρας ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου και υπενθυμίζουν το ζήτημα της ρευστότητας.
Αυτό, όμως, δύσκολα θα λυθεί τη Δευτέρα, αν τουλάχιστον επιβεβαιωθεί ο ευρωπαίος αξιωματούχος, δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει ότι πρέπει να υπάρξει σαφές δείγμα ότι πηγαίνουμε σε συμφωνία πριν εξετάσει κινήσεις για ταμειακή διευκόλυνση της Αθήνας.
Στην κυβέρνηση, πάντως, επισημαίνουν ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως, αντίθετα, από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα. Σημειώνουν ότι υπάρχει μια αισιοδοξία αλλά και μια ανησυχία για το ότι πρέπει να υπάρξει συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς και την Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και οι πιέσεις από τους εταίρους μεγάλες καθώς φέρονται να ζητούν μέτρα που να οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ για φέτος. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση σε ότι αφορά τους φόρους και το ΦΠΑ κάθε άλλο παρά εύκολες είναι.
Την ίδια στιγμή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του, αν και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία, τονίζει ότι οι εταίροι θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία στα εργασιακά. «Εξ αρχής είχαμε τις κόκκινες γραμμές μας και ότι οι εταίροι πρέπει να μας διαθέσουν την ευελιξία (την οποία, σημειωτέον, και οι ίδιοι είχαν υποσχεθεί) για θέματα στα οποία πρέπει να υπάρχει μία άλλη λογική.
Οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αγορά εργασίας, η μεταρρύθμιση που προτείνουμε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πηγάζει από μία διαφορετική λογική, η οποία, σημειωτέον,δεν είναι καθόλου άγνωστηστην ευρωπαϊκή οικογένεια των θεσμών. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύουν σε χώρες, όπως η Γερμανία Ολλανδία και η Αυστρία και τόσες άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, είναι ευνόητο, μέρος της συμφωνίας να αποτελεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρνει στο τραπέζι διαφορετικά πράγματα, τα οποία υποστηρίζει και την διαφοροποιούν ως προς τη λογική της από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ειδάλλως τι νόημα θα είχε να μην υποστηρίζουμε το παλαιότερο καθεστώς;», υπογράμμισε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου