Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Το τελεσίγραφο Draghi και ο "δίδυμος κίνδυνος"

capital


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Η κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα δεν είναι τόσο η Δευτέρα, όσο η Τετάρτη. Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κληθεί να αξιολογήσει τις όποιες δηλώσεις ή δεσμεύσεις προκύψουν στο προσεχές Eurogroup για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους. Ο κ. Draghi ήδη δέχεται πιέσεις στο διοικητικό του συμβούλιο για να αυξήσει το haircut στις εγγυήσεις που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να λάβουν τις ενέσεις ρευστότητας μέσω του ELA.

Αν όμως συμβεί αυτό, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα ωθούν μπροστά σε ιδιαίτερα οριακές καταστάσεις, καθώς ακόμη και αν συνεχιστεί η παροχή ELA, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να την αντλήσουν καθώς σταδιακά θα αρχίσουν να εξαντλούνται τα διαθέσιμα ομόλογα - collateralls. Ιδιαίτερα μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους αναφέρουν ότι αν αυξηθεί το haircut, τουλάχιστον μία συστημικής τράπεζα θα βρεθεί προ άμεσου κινδύνου μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες.


Όσο και αν ο κ. Draghi, αλλά και στις Βρυξέλλες επεξεργάζονται σχέδια με τα οποία θα καταστεί δυνατή η βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ακόμα και στην περίπτωση που η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών, είναι σαφές ότι ελλοχεύει ένας συστημικής κίνδυνος για την ευρωπαϊκή αγορά. Και μπορεί να εκτιμάται ότι επαρκεί η ρευστότητα του QE για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μίας "μετάδοσης", ωστόσο οι εκτιμήσεις δεν σημαίνουν και βεβαιότητα.

Αυτός ακριβώς ο κίνδυνος είναι που έχει κάνει μέχρι στιγμής ελαστική την ΕΚΤ σε ότι αφορά τη συνεχή χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος. Δεδομένου ότι στη Φρανκφούρτη γνωρίζουν ότι μέσω του ELA έχουν περί της ουσίας συμβάλει στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να κερδίσει χρόνο στις διαπραγματεύσεις. Και αυτή ακριβώς η ερμηνεία της έμμεσης χρηματοδότησης, είναι που έχει φέρει τον κ. Ντράγκι σε θέση άμυνας έναντι του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη και αρκετών ακόμη συναδέλφων του στο ΔΣ της ΕΚΤ.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι πέραν της ξεκάθαρης άρνησης προς τον κ. Δραγασάκη στην τελευταία τους συνάντηση, για περαιτέρω απορρόφηση εντόκων γραμματίων από τις τράπεζες, ο κ. Draghi φρόντισε να γίνει κατανοητό από την ελληνική πλευρά, ότι ο χρόνος που έχει διαθέσει τελειώνει οριστικά. Και να επιστήσει την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην υπερέκθεση που πλέον έχουν οι ελληνικές τράπεζες στο Ευρωσύστημα, είτε άμεσα είτε μέσω ELA.

Καθώς αν την ερχόμενη Τετάρτη παρασχεθεί πρόσθετη ρευστότητα, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για να συντηρηθεί ο ελληνικός τραπεζικός τομέας, τότε η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει σε χρηματοδότηση το 65% του ΑΕΠ της. Και σύμφωνα με τον "άγραφο νόμο" στη Φρανκφούρτη, η χώρα εισέρχεται σε ζώνη συναγερμού. Η οποία απαιτεί ενδεχομένως άμεσες ενέργειες. Θυμίζουμε ότι στην Κύπρο επιβλήθηκαν capital controls αμέσως μόλις ξεπέρασε το άτυπο αυτό όριο ως προς το ΑΕΠ της, η εξάρτηση του τραπεζικού της συστήματος από την ΕΚΤ.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι από την πλευρά της ΕΚΤ υπάρχει πλέον ένας δίδυμος κίνδυνος για την Ελλάδα. Και γι αυτό ασκείται και από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας πίεση όχι μόνο προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και προς τους εταίρους για να υπάρξει η πρόοδος που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να κινηθεί εντός πλαισίων καταστατικού της για να συνεχίσει τη στήριξη προς την ελληνική πλευρά. Το τελεσίγραφο της ΕΚΤ είναι σαφές. Πρέπει να βγει "λευκός καπνός", έστω και όχι πολύ... πυκνός, από το Eurogroup. Διαφορετικά, αν και πάλι υπάρξει αδιέξοδο, τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι καταιγιστικές.

Καλό θα είναι να το έχουν διαρκώς στο μυαλό τους αυτό στην κυβέρνηση, ώστε να καταστεί δυνατό να ξεπεραστούν τα προβλήματα που φάνηκε και το βράδυ της Παρασκευής να υπάρχουν. Έτσι ώστε να περάσουμε επιτέλους σε μία αξιόπιστη αντίθετη μέτρηση για τη συμφωνία που θα αποτρέψει την καταστροφή.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου